Tehly s integrovanou izoláciou - máte skúsenosti?

Profilova fotka
Ahojte, - zaujímalo by ma, či má niekto praktické skúsenosti (teda stavia alebo staval) s tehlami s integrovanou izoláciou (polystyrén, minerálna vata). Ak áno, tak aké sú? - aké sú prevádzkové výhody tohto riešenia oproti "klasickému stavebnému postupu", t.j. klasická tehla/kváder + vonkajšie zateplenie - ako to vychádza finančne, čo sa týka vstupnej investície v porovnaní s klasickým stavebným postupom, ako aj čo sa týka úspor na energiách do budúcnosti? Vopred ďakujem za príspevky Ak by niekto nevedel, o čom hovorím, tak napr. http://www.wienerberger.sk/images/db/... alebo http://www.pezinske-tehelne.sk/images...
Odpovedať
@wi5hmaster - skusenosti - k tomu sa ti tu prizna malo kto, je tu silno pro-zateplovacie kolegium a vzdy sa strhne len flame :) resp. v takom dome este nebyva, alebo nebyva dlhodobo, alebo nebyval v roznych variantach, aby nejake skusenosti mali zmysel - realne vyhody - odolnejsia "klasicka" omietana fasada, pravdepodobne dlhsia zivotnost fasady - pocitove "vyhody" - poriadny mur, dom dycha, nieje zabaleny v igelite, neprestreli ho, neprejde nim auto, ... (pozn.: toto je samozrejme myslene ironicky) - realne nevyhody - cena (vid nizsie), vyzaduje poctivu kvalitnu murarcinu (zateplenie vela veci odpusti), budu tam miesta s horsimi tepelno-izolacnymi parametrami (preklady, vence, zasekane instalacie) - neda sa to vsak povazovat za vyslovene tepelne mosty, ak je to poctivo spravene. - financne - v zavislosti od zvolenej skladby ci tvaru domu to moze stat rovnako (material+praca+fasada obvodoveho muriva), pripadne az 2x viac. Napriklad ak budes stavat z relativne drahej modernej "teplej" dutej tehly 38 a zateplis napr. 8cm ci viac polystyrenu, tak ta to finalne moze stat rovnako ako rovno plnena (ak nestavias svojpomocne). Takze ak uz chces zateplovat, je lepsie zvolit nejaku beznu 30-ku tehlu a 20 polystyren. - tepelne izolacne parametre - na rozdiel od vacsiny diskuterov verim udavanym parametrom, nakolko som vo viac odbornych clankoch cital, ze ak je k materialu vyhlasenie o parametroch, tak boli udaje zistene nezavislym meranim (vacsinou statna skusobna) a teda napriklad tepelny odpor bol zistovany vymurovanim testovacej steny a nameranim prestupu medzi studenou a teplou komorou. Priklad: Heluz family 44 2in1 udava bez omietok (kedze pocitame s obycajnou a nie termo omietkou, ktora je ultrapredrazena) R = 7.2 Do porovnania dame Heluz P15 30, klasicka lacna tehla, plus 20cm bieleho eps. Tehla ma uvedene R=1.65, polystyren ma udavanu roznu lambdu (0.036-0.039), berme strednu hodnotu 0.037, kedze ho bude 20cm tak R = 0.2/0.037 = 5.4. Dohromady je to teda 7.05. Takze izolacne ekvivalentne.
Odpovedať
Profilova fotka
Nepamatam si uz s ktorym vyrobcom som sa otomto rozpraval ale povedal ze ak clovek chce lacno postavit bude stavat sendvic cize tenke murivo + izolacia a tehly plnene izolantom povazuju momentalne za "luxusne" a preto je aj cena neporovnatelne vysia. Co sa tyka parametrov tak som rovnakeho nazoru ako @cache Heluz myslim aj spravil vzorovy pasivny dom takze tie parametre asi naozaj niesu oklamane
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Na toto by Vám mal odpovedať architekt a nie fórum. Navrhovali sme domy už z rôznych materiálov. A je to iba na investorovi do čoho sa pustí. Ak chcete žiť v zdravom dome tak jednoznačne voľte prírodné materiály. Napríklad ak chcete tak tehlu s minerálnou vatou. Ale sú aj lepšie tehly a cenovo rovnké až v porovnaní s cenou za tehlu lacnejšie. Ale toto je na osobnú konzultáciu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Rad by som oživil tému. Prvú tehlu dám zateplenú - minerálnou vatou, aby tam nevznikal tepelný most. Kedže budem mať jeden rad tehál nad prekladom okien, rozmýšlam, že dám zateplenú tehlu aj nad preklad. Aký je Váš názor ? Práve v rohoch bude vznikať tepelný most, a tou tehlou nad prekladom by som ho mohol zminimalizovať. Dom 30 tehla + 20 EPS
Odpovedať
@janek_ problemom tehly vseobecne je slabsia izolacna schopnost vo vertikalnom smere, pouzitie tehly vyplnenej izolaciou ziadny tepelny most nevyriesi ani v prvom rade ani poslednom. Keby si cely dom postavil zo zateplenej tehly aspon by to eliminovalo prudenie vzduchu v jej komorach, ale takto su to jednoducho len vyhodene peniaze... hlavne ak este budes zateplnovat s 20cm EPS.
Odpovedať
@gashtaan ak nedam prvý rad tehál zateplených, nebude tam tepelný most od základov ? Na dva DT pojde styrodur, ale to nezabráni straty tepla cez prvý rad tehly. Ci uvažujem nesprávne ?
Odpovedať
@janek_ potiahni styrodur ešte hlbšie a nemusíš uvažovať nesprávne
Odpovedať
@pepo344 Styrodur izoluje len od vonkajšej strany. Teplota základov je v zime cca 7 st. Podlahove kúrenie ma cca 30-35 stupnov. Dalšia vec, mam dvihnutý dom o 2 DT nad zemou. Zarovno so zemou mam základ. To by som musel ešte zateplovať aj ten základ či ?
Odpovedať
@janek_ nech sa páči takto som to myslel
Odpovedať
@pepo344 A ako docieliť ten stav ? To by znamenalo po zaliati základu ho skoro cely z jednej strany odkopať, a dať tam styrodur ? Lenže ja budem mať zaklad zarovno so zemou, na to idu 2 DT, a potom doska.
Odpovedať
@janek_ Nie, ani ked das prvy rad tehly vyplnene izolaciou nevyriesis ochladzovanie vo vertikalnom smere. Teplo bude vedene po crepe tehly, mimo izolacie. Riesenie je pouzit na prvy rad material, ktory izoluje vo vsetkych smeroch rovnako napr. porobeton.
Odpovedať
@janek_ preto sa robia kvalitne projekty aby už od začiatku si vedel že to máš dať do styroduru ;) stáva sa aj horšie, stále sa to dá vyriešiť
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pepo344 Ešte zaklady ani nie su vykopané. Vieš byť konkrétny ako ?
Odpovedať
@janek_ no vidíš ešte lepšie ;) pozri albumy jblaze, moridlo, viperko, abobo atď a inspiruj sa ;) viperkovi projektoval jeden pán keby si hľadal kvalitného projektanta ;)
Odpovedať
@janek_ keby si trval na tehle tak si daj do Google pasivni dum Kralupy nad Vltavou ako sa to má stavať ;) ja odporúčam porobeton z hľadiska tepelných mostov a blbuvzdornosti ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?