Tehla + zateplenie - ktorú variantu by ste preferovali?

Ahojte, urobil som male porovnanie tehiel a zateplenia, kde som porovnaval tepelny odpor, ceny a jednotkovu cenu. Samozrejme nie su tam vsetky. Tych variant je strasne vela a rovnako aj ceny su orientacne, ale pre high-level pohlad dostacujuce. Ceny na nete som velmi nelustroval, dal som take ake som nasiel v cennikoch. Zaujima ma Vas nazor ktora varianta je pre Vas najprijatelnejsia a preco? Ktoru by ste si vybrali pre Vas dom. Skuste napisat ktore cislo riadku v obrazku je podla Vas najidealnejsie riesenie. Popripade ak mate lepsie riesenie, ktore v tabulke nie je, sem s nim :-) V pripade potreby viem zaslat zdrojovy subor, kde sa variabilne daju menit ceny a parametre pre vypocet. Zatial takto obrazok, snad to bude dobre vidiet. Dakujem
Odpovedať
1
2
Ja sa priklanam k riadku c. 69
Odpovedať
Dal by som taketo poradie:
Odpovedať
@matosl Záleží aj aké kúrenie . Podľa toho tehla alebo porobeton. či krb alebo bez krbu ... či práca firmy alebo živnostníkov pod kontrolu ... Stavba z tehly sa dá dodžubkať ... tepelné mosty , prefukovanie v múroch ... Je dobré že vymysleli tu zateplenú tehlu ...na prvý rad použiť a okolo okien...atď... Každý nech si stavia z čoho chce ...ale tým že si to tu dal do tabuliek človek získa prehľad ... predstavu ... čo je lacnejšie ...
Odpovedať
@leilak1 ano presne ako pises. Je to ovela zlozitejsia problematika a treba ju riesit detailne pre kazdy pripad individualne. Ale snad to niekomu pomoze to mat takto v tabulke pokope a brat to ako malu pomocku. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@matosl vydno, ze si sa s tym vyhral. mas pravdu cena je otazna, da sa napr. ziskat povedzme ytong na obvodove mury a k tomu dostanes zadarmo lepidlo, alebo za 1 euro. pri tehlach...som to este nevidel, no urcite maju tiez nejake akcie. len mi trocha bije do oci ten porfix 375 P2-440 (kedze s nim budem stavat ja) a thermobrik 250 PD P-15 (kedze ho preferujes) v tabulke mas pri porfixu R=2,5...na ich stranke udavaju R=4,21 http://www.porfix.sk/produkty/biele-t... a pri thermobrick mas R=1,8...tu to mas ako na stranke http://www.pezinske-tehelne.sk/produk... neviem, mozno mas len chybu. mozno umysel :D kazdopadne pochvala...no a teraz sup-sup opravit.
Odpovedať
@martin153 Ano mas pravdu spravne ma byt 4,21 co je ovela lepsia hodnota. Som to pozeral na nejakom eshope, tak bud som sa zmylil, alebo mali zlu hodnotu na stranke. Je to vela udajov, tak som sa mohol zmylit :-) Takze Porfix, hned stupol z 13. miesta na 5. Dakujem za upozornenie :-)
Odpovedať
@matosl ceny podla cennikov su dost mimo. Osobne by som siel do porobetonu avsak by som vybral cenovo najvyhodnejsi. Neuvazujes s inymi vyrobcami ako Solbet, Termalica, atd. K tomu rafit EPS 240 nie je zle riesenie :).
Odpovedať
@matosl v realite to vyzera inak, na tehlu potrebujes vyrazne viac lepidla a taktiez viac omietky. PS Aj ked je to zaujimavy prehlad, ver tomu, ze rozdiel v nakladoch na obvodove mury je zanedbatelny, viac usetris, ak sa budes dlho vopred venovat inym detailom stavby (okna, schody, sanita, obklady,...). Pri obvodovych muroch som mal prioritu okrem priatelnej ceny aj celkovu pracovnu narocnost (nielen murovanie, ale aj robenie rozvodov, atd), k porobetonu som inklinoval aj kvoli takej banalite, ze si mozem kdekolvek dat fotku, hodiny, kalendar a nemusim vrtat, ked to chcem posunut, tak len vytiahnem klincek, minidierku zatriem akrylom a klinec zatlciem inde.
Odpovedať
Este tam chybaju pieskocementove tvarnice a aj betonove :) hned by sa poradie zamiesalo.
Odpovedať
@matosl U obvodovej stene je to otázne ,či čísla ,ktoré uvádzajú výrobcovia sú aj pravdivé. Všetci skoro uvádzajú, že je to v suchom stave ale skutočnosť je iná. Takže obvodové murivo daj to najlacnejšie a pohraj sa z izoláciou a porieš hlavne kúrenie, ohrev vody.
Odpovedať
Napr betonova tvarnica ABW s rozmermi 50x20x24cm Cize hrubka 20cm Stoji 1€. Do m2 ich treba 8
Odpovedať
prilis malo moznosti. napr. moja volba - vapenopieskova tehla s hrubkou nosnych stien 175mm mi usetrila pri zachovani uzitkovej plochy 4m2 zakladovej dosky, ako aj oboch stropov, zaroven omietku, zateplenie, ... a pri spravnom narabani, mam aktualne po postaveni polovici domu odpad len 2 tehly a par malych odrezkov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bozsky_kaja a kolko ta vysiel m2 steny? VPC sa mi ako material velmi paci
Odpovedať
@bozsky_kaja Aka to je znacka? Ake zateplenie si pouzil? Dik
Odpovedať
@igigi 21e/m2 s DPH. nie je to lacne, ale ja som s volbou spokojny @matosl Sendwix od KM Beta, Zateplim to 350mm EPS Neo.
Odpovedať
@bozsky_kaja Kde si kupoval, lebo to je dobra cena.
Odpovedať
@bozsky_kaja a aky to ma tepelny odpor? R=2,7?
Odpovedať
@matosl priamo od vyrobcu. tepelny odpor mi poriesi zateplenie, mne sa jednalo o usporu miesta, kedze mam velmi uzky pozemok. takto som vedel oproti ytongu 300mm usetrit 375mm v oboch smeroch :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja Tak toto ma ale teraz zaujima :) Ako setri uzsia tvarnica mnozstvo vnutornych omietok? Ved plocha izieb je stale rovnaka. Ako ste usporili miesto na pozemku, ked mate stenu hrubu takmer polmetra? Nie je to preto, ze sa domnievate, ze zateplenie sa nerata do zastavanej plochy domu?
Odpovedať
@stowasser Omietky su aj vonkajsie. Pod 300mm by som sa pri pouziti ytongu nedostal = som usetril 75mm. Staviam dom s vyhladom na nulovu az aktivnu energeticku triedu. usporil som 375mm v oboch smeroch na zakladovej doske, strope 1.NP a 2.NP.
Odpovedať
@bozsky_kaja vpc zaujalo aj mna, no ako budete riesit napr. geberity, rozvody elektriny, vody, centralneho vysavacu a pod? Nieje to predsalen trochu uzka stena? A ked obvodova je 175mm, ake budu vnutorne priecky? Dakujem za odpoved..
Odpovedať
@marek_norway centralny vysavac uz nijak - v minulorocnej varke mali 98mm predpripravene diery, v tohtorocnej uz len 48mm... trochu ma tym nasrali, ale cert to ber. rozvody vody sa do toho zmestia uplne v pohode aj s izolaciou, kanal mam predsadeny, geberit zaveseny s kanalom z podlahy. elektrinu mam pekne natahanu v tych dierach. slo to uplne v pohodicke vdaka elektrikarskemu peru. v niektorych dierach mam aj 5 kablov. pytal som sa v KM Bete a preklady nemozem prevrtavat, ale vonkajsi "obal" mozem drazkovat - diamantovy kotuc a zbijacie kladivo. no nechcel by som to robit kompletne v celom baraku.
Odpovedať
@bozsky_kaja cena v pohode... žiadna pálka
Odpovedať
ja pojdem pravdepodobne do riadku c.34..... toto tu asi neposkytujes ludom v xls ze???
Odpovedať
ked si precitas poriadne tak zistis :)
Odpovedať
@marek_norway takto potom trcia kable zo stien. tu som to tahal najintenzivnejsie, bude tam televizor, dvd, 5.1, ...
Odpovedať
@bozsky_kaja a hore to potom pojde ako? az nad veniec?
Odpovedať
@marek_norway ja robim betonovy strop, cize tymito kanalikmi to vytiahnem hore, kde to v chranickach dotiahnem k technickej miestnosti a potom to zalejem betonom. zdielal som fotku, ako to aktualne vyzera u mna par dni pred zaliatim stropu.
Odpovedať
@tommy84 Kludne mozem zaslat. Nemam s tym problem :-)
Odpovedať
@tommy84 preco prave toto rozhodnutie? V com vidis vyhodu pre svoje riesenie? Dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?