Tehla vs probeton

Ktory material by ste pouzili na bungalov
Odpovedať
podla ceny a dostupnosti. takze poro :)
Odpovedať
Profilova fotka
lepšie sa robí s porobetónom, pílenie, drážkovanie...
Odpovedať
@smf toto sa tu opat riesi?vedt9 bolo prebrate xkrat...nevyhoda tehly ako pisal @topvideo + zle izoluje v zvislom smere,mozne prudenie vzduchu atd.,vyhodou je zase priazniva cena.Vyhodou porobetonov je prave jednoduchsia pracnost a homogennost vo vsetkych smeroch ale zase vyssia cena. Za mna pri bungalove obvod.steny 25cm porfix+25cm eps
Odpovedať
@smf Ten, ktorý ti odporučí projektant a na ktorý ti vytvorí projekt.
Odpovedať
ani jeden, pouzil by som vapennopieskove tehly
Odpovedať
@smf tehla je pevnejsia, kvalitnejsia, ale pocitovo studena. Porobeton je na pocit teplejsi a mas rychlu vystavbu a ziedny odpad.cenovo neviem ale asi narovnako.
Odpovedať
tehla je zly vodic tepla t.j. dlhsie akumuluje teplo ALE pomalsie ju prehrejes. Ma ale lepsiu unosnost a nemusi sa (moze) zateplovat. Ja osobne idem stavat z tehly. Vsetky tie ytongy su sice dobre, lahko sa s nimi manipuluje, maju vecsiu plochu, ale ani zdaleka nie taku unosnost ako tehla. A dobre vedu teplo co je nevyhoda treba zateplovat. Je to ale uhol pohladu kazdeho z nas jednemu vyhovuje ytong druhemu konzervativnemu zase tehla.
Odpovedať
Profilova fotka
@michalkosice Podľa vyjadrenia nie ste stavbár, prečo píšete tak podrobne o veciach, o ktorých máte málo informácií? Stavať by sa nemalo podľa pocitovc.
Odpovedať
@michalkosice http://www.modernerodinnedomy.sk/arch...
Odpovedať
@jan45 niesom stavbar iba sa snazim podelit sa o informacie ktore som dosial nadobudol od ludi ktori stavali a ktori o tom maju paru...bez tychto informacii ktore mam by som sa nikdy v zivote do stavby nepustal.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam taku istu dilemu. no nakoniec to necham na projektantovy. no nejake zakladne veci si urcite nastuduj, lebo projektant nemusi pozerat na cenu, jemu moze byt (nemusi) jedno, kolko zaplatis, jemu ide hlavne o to, aby dodrzal normy. aj spokojnost investora. no nie vsetci su taky ;-) zalezi aj natom, kde stavias, ak niekde, kde mas riziko povodni, mas menej moznosti na vyber materialu, ako kde to riziko nieje. dalsia vec je ci mas dost penazi, ci sa nebudes zadlzovat na 30 rokov o 20 000 eur viac, len preto, aby si mal R=7 a stacilo by ti R=5. samozrejme, ze musis brat vela veci do uvahy, tak napr. ja mam taketo poziadavky- velmi dobre izolacne, staticke, akumulacne, protipoziarne vlastnosti, nenasiakavost, odolavanie zveri a hmyzu. :-D ani niesom narocny. tak to mi vychadza asi velox, alebo durisol. je to pracnejsie a drahsie ako u inych materialoch. no mne nezalezi na dlzke stavania, stahovat sa na slovensko planujem az o 4-5 rokov. co mozno tebe treba stavat cim skor a cim rychlejsie (to potom uvazuj o montovanom dome) a cenu tiez uz az tak neriesim (chcel som vet. elektraren+solar+akumulatory) to som uz asi nadobro zavrhol a tie peniaze dam radsej do stien (i ked do tych stien nedam zase tolko extra, ako som chcel na technologie, ono mi mozno zvysi na ten solar aspon) nezabudaj ani nato, ze aj tvar domu ti moze nejaky ten peniaz usetrit, tak napriklad stvorcovy podorys sa urcite lahsie zameriava, muruje ako nejaky atypicky tvar. komplikovana, samozrejme aj drahsia, je potom aj strecha. tak napr. pri dome v tvare ''U'' 10x10m mas viacej vonkajsich stien, ako pri stvorcovom dome 10x10m. musis zeteplovat vacsiu plochu atd. pravda je taka, ze ak chces mat NED dom, alebo pasiv, tak ten mozes dosiahnut z hocijakeho stavebneho materialu, len cena a hrubka stien sa budu lisit. zamysli sa aj nad typom strechy, ci vaznikovu, alebo klasiku krovovu. niekde cenovo vychadza lepsie inaksi typ strechy (usetrene peniaze mozes zase investovat na steny, podlahy, stropu, zeteplenia) ak bude strecha lacnejsia, mozes si dovolit drahsie steny. zhrniem to asi tak. nechaj to na projektanta, nech sa poti, ak beries typovy prjekt, tak si to budes musiet vypocitat asi sam, alebo zaplat niekomu, nech ti to vykalkuluje. v kazdom pripade si ale nastuduj o viacerych moznostiach. a ako pisem, uz pri inaksom type strechy a podoryse domu mozes dost usetrit a tie peniaze pouzit na murivo, zateplenie, solar, starsie auto :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@michalkosice noze si pozri vypoctovu pevnost steny z ytongu a z tvojej tehly. Najdes to v technickych listoch a asi budes dost prekvapkany :-D. A ytong praveze vedie teplo menej ako ta tehla. Takze tvoje informacie su zle. @smf ten kde stoji 30ka menej :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj treba si precitat o ytongu aj to malymi pismenami, kde sa doslova doporucuje tieto kvadre po dovoze nechat aspon 5 mesiacov preschnut. Ytong neni urceny pre obvodove murovanie, odporuca sa z toho stavat vnutorne steny. Pre obvody by som v kazdom pripad epouzil tehlu, nie vsak hocijaku. Ytong sa propaguje v poslednej dobe vo velkom ale tehla je tehla lepsie akumulacne schopnosti nenajdes.
Odpovedať
Profilova fotka
@michalkosice to s vlhkostou sice sedi, ale ostatne je zavadzanie. Ty kludne stavaj z co uznas za vhodne, ja mam tiez tehlu, ale nesir tu prosim neoverene informacie, niekto sa toho moze chytit. Ani to s akumulaciou celkom nesedi, specialne u tehal ktore "netreba" zateplovat. Akumulovat totiz moze len ta cast tehly ktora ma teplotu blizku tej vnutornej. A to u nezateplenych tehal he mozno tak prve rebro. To ma cementovy poter nasobne vacsiu akumulaciu. A k tej akumulacii, najdem, betonove tvarnice, ci rovno beton :)
Odpovedať
@michalkosice tehla je tehla, ale ta vapenopieskova :))))
Odpovedať
@michalkosice To odporucanie, ze Ytong nie je vhodny na obvodove murovanie si zobral kde? Z Ytongu sa bez problemov stavaju niekolko poschodove budovy. Nerob si prosim ako sa hovori z "huby rit". Prave naopak, tehla je vhodnejsia na vnutorne priecky, kedze ma vyrazne lepsie zvukovo-izolacne vlastnosti ako Ytong.
Odpovedať
Nekonečný príbeh takýchto diskusií. Každý preferujeme niečo iné. My sme sa rozhodli pre tehly. Pre veľa ľudí nepochopitelnu kombináciu 38 tehla + 15 vata. Netvrdím, že je to ideál. Pre nás však prijateľné riešenie. Osobne by som najradšej si dal postaviť dom z kvalitnej plnej tehly v štýle, neviem presne ako sa to volá, ale že sú ako dve steny. Medzi nimi vzduchová medzera alebo izolant. Ale to by bolo sakra drahé. Ináč videl alebo robil to niekto takto, či by mi poradil kde by som našiel ešte čosi viac k tomu?
Odpovedať
tradicne tehla je tehla...ani to uz dnes neplati. Ta sucastna supertehla, sa uz davno nevyraba zo surovin ako kedysi. Dnes do zmesy popridavaju kadejaku drvinu co sice zlepsi R-ko, no zhorsi tradicne vlastnosti ako pevnost, odolnost, akumulaciu atd. No najviac co mna odradza od modernej supertehly je jej chaba nepriezvucnost. Tie laboratorne Rw udaje deklarovane vyrobcami su len malo vierohodne a realita byva castokrat podstatne horsia. Mnohe novostavby byvaju tak zle zvukotesne a hluk sa siri cez mur do vnutra natolko, ze pocut aj suseda prichadzat...bez zazvonenia :-( .
Odpovedať
@michalkosice nie si stavbár a dokonca tomu absolútne nerozumieš, preto by bolo vhodné aby si neradil v tomto obore. Nie preto že by som mal iné názory ako Ty, ale preto aby si Tebe podobným (laikom) nezamotal hlavy viac ako z re-klamy môžu mať. Chcel som byť konkrétnejší, ale diskutujúci predomnou, Ti už čo to naznačili. Ak máš tie informácie na základe ktorých stavaš od niekoho konkrétneho, tak skutočne začni študovať viac a ak je to z naštudovaného, tak sa obávam, že to bude možno problém s výberom literatúry, alebo nebodaj s pochopením čítaného textu.
Odpovedať
jednoznačne porobetón,tehla mi príde taká staromódna aj ked už su všeliake tehly moderné ale ja osobne preferujem porobetón
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?