Tehla, alebo Ytong? Monolit, alebo System? Preklady, alebo beton ? Skridle, alebo...

Hm, asi milionta otazka na tuto temu. Skor ma zaujima, ci je idealne sa drzat projektu, tak ako to napisal projektant, alebo spochybnit jeho rozhodnutie. Je to dom do L, ma tam aj galeriu, cital som tu, ze nie kazdy stropny system je idealny na galeriu. Je tam monolit strop, tehla (30), podkrovny dom. Otazka je, ci potom betonove skridle, alebo nejake lahsie z ineho materialu. Zrejme je to precizne prepocitane a neda sa to nejak halabala menit. Ono mam tolko otazok, ktore by boli zbytocne, kedze jednoznacna odpoved nie je, skor je to asi o viere v dany material. Alebo je zrejme najlepsie si presne spocitat, co by stalo riesenie 1, az priesnie xy.. Ale skor ma zaujima, co ak je tam ta galeria, Je to pre predstavu L dom, kde to "L" (mensia usecka) je cela galeria. Rozmer 3.3 x 4.8 m. Ktorym smerom by ste isli? Dalsia vec je, robotnici. To je hotova psychologia zistit, ci radia nezistne, alebo aby si ulahcili robotu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ernestsk keby som chcel byť vtipný, tak sa ťa spýtam. Kúpil som auto, musím vymeniť kolesá, dať iný motor a pod? :-) Nerieš niečo, čo ti navrhol zodpovedný projektant. Na tie možnosti si sa mal spýtať jeho. Robotníci ti môžu poradiť, ako by to robili oni. Ale takmer vždy si to chcú uľahčiť...takže ak nie si odborník, najmi si stavebný dozor, ten by mal kopať za tvoj team.
Odpovedať
@ernestsk bezna neistota pri prvej stavbe doveruj projektantovi, spochybnenia konzultuj s nim, nech ti da argument. zbytocne moc nespekuluj ;)
Odpovedať
@ernestsk Nad takýmito otázkami treba uvažovať vo fáze tvorby projektu, nie pred začiatkom výstavby. Stavebnej firme a majstrom by si už len mal dať hotový projekt, podľa ktorého by mali stavať. Stavbár nie je projektant, aby mohol navrhnúť alternatívne riešenie bez súvisu na iné prvky domu. S projektantom si treba ujasniť, z čoho chceš stavať. Ak ťa presviedča na iný materiál, mal by ti povedať prečo. Ja som napr. chcel strop s prekladmi a vložkami. Projektant ma presvedčil, že nakoľko budem mať krov, ktorý bude stáť na niekoľkých pilieroch, tak je lepší monolit železobetón. Tiež sme veľa diskutovali o izoláciách a ani neviem, koľko krát sme upravovali veľkosť okien. Výsledkom cca. 4 mesačnej práce a množstva stretnutí a diskusií je projekt, s ktorým som spokojný ja. Ak nie si rozhodnutý pre typ strechy, daj si do projektu tú najťažšiu - betónovú. Ak ju pri realizácii zmeníš na iný, ľahší typ, nič sa nestane.
Odpovedať
Profilova fotka
"Stavba nikdy nic nevylepsila". Ci verit robotnikom alebo nie. Projektat to studoval ak ma okruhlu peciatku zodpoveda zato pocas celej zivotnosti (za min. peniaze) A ak ma peciatku znamena, ze zlozil skusky a jeho pracu preverila komisia z odbornikov v obore. Bezny robotnik sa potrebuje toho cim skor zbavit a ist na dalsiu stavbu. Zase investor je s tym robotnikom na stavbe denno denne a vytvoaria si vztah. Takze vo vacsine pripadov to dopadne tak, ze projektant je ta skodna a robotnik vie najlepsie, aj ked mozno skoncil kuchar-casnik. Zazil som aj stavby kde mali niektori robotnici skoncenu stavarinu s Ing. a to hned vidno.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?