Tehla alebo porobeton?

Profilova fotka
Dobrý deň neviem sa rozhodnúť medzi tehlou (Heluz, Porotherm) 30tkou a porobetonom (Ytong, Porfix). Môhli by ste mi poradiť ktorá je lepšia akumulačne a má lepší tepelný odpor? Ďakujem
Odpovedať
@martenen musíte si odpovedať sám, priorita tehly alebo porobetónu ? Individuálne. A čo sa týka tepelného odporu, ak chcete väčší tepelný odpor, voľte čo najtenšie murivo a čo najhrubšiu izoláciu. Všeobecne by mala mať tehla pri rovnakej hrúbke lepšie akumulačné vlastnosti a porobetón lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.
Odpovedať
@martenen Konkretne hodnoty odporu, resp. prestupu tepla si zistite pri kazdom vyrobku na strankach vyrobcu. Vseobecne by malo platit jedine to, ze cim nizsi tepelny odpor, tym viac tepla dany material naakumuluje. Kazdy vyrobca ma niekolko variant hrubky 30 (rozne pevnosti, tvary dutin, vahy a prestupy tepla) a je vela vyrobcov, viac nez ste spomenuli, z tehal napr. pezinske, ipelske, leier, z porobetonov su to v poslednom case popularne polske termalica, solbet, atd.. V pripade hrubky 30 predpokladam zateplenie, takze drobne rozdiely odporu sa daju povazovat za zanedbatelne a radsej vyberajte podla ceny a za usetrene pripadne zvyste hrubku zateplenia. Vyhody tehly su nizsia nasiakavost a pomerne suchy stav od vyroby, cize sa moze relativne rychlo uzavriet (zateplit polystyrenom). Nevyhody je lamavost/krehkost a zlozitejsie zasekavanie rozvodov. Vyhody porobetonov su lahke zasekavanie, orezavanie a spracovavanie muriva, nevyhody zase nasiakavost a pomerne mokry stav z vyroby, cize je vhodne nechat hrubu stavbu rok stat (laicky "vymrznut"), aby sa vlhkost vytiahla zo stien. Inak budu prve roky byvania sustavny boj s vlhkostou. Moj nazor je ten, ze ak planujete stavbu svojpomocne a dlho, tak porobeton (pre vas lahsie a bude mat cas vyschnut), ak firmou a rychlo, tak radsej tehla. Ak zateplovat neplanujete nikdy, ani pripadne dodatocne po nastahovani, tak je hrubka 30 urcite nedostatocna.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk mylite sa.... tehla a porobetom maju na vlas rovnake akumulacne schopnosti...ak neverite pozrite sa do technickych parametrov ak viete ktore terba pozret
Odpovedať
Profilova fotka
@cache tehla ma vyssiu nasiakavast ako porobeton ;-) a ziaden rok netreba cakat pri stavani z porobetonu nieto este nechat vymrznut toto su stare famy(ziaden boj s vlhkostou nebude, neviem odkial mate taketo tvrdenia... porobeton by mal po pol roku dosiahnut svoju vlhost podla papierov...
Odpovedať
@martenen mam pocit, ze pridavane otazky/diskusie by mali byt zo strany spravcov MS moderovane. Niekedy je to uz nuda citat tie iste otazky dookola. :-) Skuste pohladat v historii, tych tem je tam podobnych vela.
Odpovedať
Profilova fotka
jednoznacne tehla... to musi pochopit kazdy rozumny clovek
Odpovedať
Profilova fotka
čert alebo diabol.
Odpovedať
@katka8855 :-D :-D :-D odpoved človeka , ktorý postavil 1000000 domov :-D
Odpovedať
TEHLA HELUZ FAMILI 30 tepelný odpor =3,74 .na to 20 cm EPS NEOPOR R=6,45 , Čiže odpor obvodového murive viac ako R=10 ,Tak staviam ja zatiaľ som spokojný s kvalitou výstavby a nepríde mi ani krehká. Treba prerátať a dať spraviť viac ponúk čo vyjde lepšie.Môže sa stať že za cenu škodovky dostaneš mercedes. Ja som dostal super cenu na FAMILI lepšiu ako na porotherm ktorý má R=2 tak nebolo o čom.
Odpovedať
Profilova fotka
@martenen Toto Ťa možno zaujme: https://docs.google.com/spreadsheet/c...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom tie ceny by som bral viacej informacne.... kazdy proedavajuci ma ine ceny niekedy by sa clovek cudoval kto ake zlavy da .)
Odpovedať
Kazdopadne je to asi o tom komu je co sympatickejsie, ja som zvolil porobeton Termalica, kvoli jednoduchej manipulacii o hrubke 300mm. + 200 eps, aj ked " tehla je tehla" :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
No keby som mal veeela penazi tak technicky najlepsi system by bol aj tak asi nieco ako sendwix od KMBeta :).
Odpovedať
@majkoj aj sendwich od Algidy by sa hodil dneska... :-)
Odpovedať
@danifedor Kazdy sendvic by sa hodil.. Aj ja by som sa niekam hodil.. :-p
Odpovedať
@katka8855 poprosim vysvetlit :)
Odpovedať
Wienerberger + Heluz @katka8855 Prosim napiste cislo uctu, kde mame poslat slubene peniaze. PS Prosime v buducnosti o menej okatu podporu, toto by si mohol niekto vsimnut a prekuknut nas a nezabudajte, ze sa nemate pustat do vaznejsich diskusii, lebo nemate v ruke ziadne argumenty, ktore by vase tvrdenie potvrdzovali.
Odpovedať
@martenen ja sa teda technicky moc do stavbárčiny nerozumiem, ale v rodine máme stavebných odborníkov dosť. Poradili Heluz systém Heluz family 44 2 v 1. Je to drahé, malo ľudí si to dáva kvôli cene..ja môžem povedať, že sme boli v horúcom počasí v hrubej stavbe a je tam úžasná klíma...tá stavba " dýcha " je vo vnútri príjemne a zdravo.
Odpovedať
@roxana280 nornálne ste videli ako dýcha? nemáš to natočené na mobile? a ako sa prejavovalo to zdravé prostredie v hrubej stavbe? Stále platí: nie je odborník ako odborník. Aj ja som kedysi veril na ježíška :-)
Odpovedať
Najčastejšia otázka tu je či sa dá postaviť dom do 50,60,70 000€ a tvoje je určite na druhom mieste tak pohľadaj... :-D
Odpovedať
@katka8855 kazdy rozumny clovek co sa vyzna, si nedovoli napisat taku hlupost. Neexistuje najlepsi material
Odpovedať
@roxana280 ako moze dychat tehla plnena polystyrenom? To mi este ziadny "dychac" nevysvetlil :-D A bola si aj nezdravej hrubej stavbe uz? Bola z dreva, itongu, porfixu alebo z coho vlastne bola ked bola? Rad sa dozviem nieco nove
Odpovedať
@slavoslav ale nerob si z nej srandu, vidis, ze nevi.. Ved ta tehla by nebola spatna, keby m2 nestal 80€.. @cubicomp veru.. Ked uz sialene drahe mury, tak aspon s vlnou plnene..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ta tehla bude spatna, nech stoji cokolvek :), je ako morske prasa, ani morske ani prasa :)
Odpovedať
@matorado Ver tomu, ze nestoji, tiez staviam zo 44 2in1 a davaju na to slusne zlavy.
Odpovedať
@cache co je slusna zlava? Na porobetom sa slusne zlavy nedavaju?
Odpovedať
@cubicomp Slusna zlava znamena, ze sa ten rozdiel v cene materialu dostava pri cene kompletne dodavatelskej vystavby (praca uz zacina byt to najdrahsie) na zanedbatelnu hodnotu. U mna to konkretne bolo takmer 40% dole oproti cennikovej cene.
Odpovedať
@slavoslav verím tomu, že takúto sprostosť ste nechcel napísať
Odpovedať
@cubicomp a vy ste bol v spomínaných stavbách? A bol ste už v takej čo je postavená v family 2 v 1? Okrem rýpania by ma skôr presvedčili fakty prečo je tá tehla plnená polystyrénom taká či onaká, ale to asi nevieme, však? Keď sme vyberali tehlu my, bolo nám vysvetlené prečo práve túto..za pár rokov vám napíšem, či to bolo správne. Zatiaľ si myslím, že áno.,
Odpovedať
Profilova fotka
@roxana280 odpoved preco je jednoducha, lebo inak by sa nedali pytat za to tie prachy :D. Ziaden iny zmysel to nema. A viditelne ten PR funguje perfektne.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?