Tehla 38+polystiren 12

Ahojte chcem sa spytat ci mate skusenosti s tehlou hrubky 38 zateplenu polystirenom 10 az 12. Je to dobra kombinacia pre bungalov? Co odporucate vy? Stavat chceme len z tehly, to uz sme rozhodnuty, len vyberame spravnu hrubku obvodovych stien...za kazdu radu dakujeme!
Odpovedať
1
2
@marcelka90 na bungalov by mala stacit 30 cm tehla... a na to 20 cm EPS - mal by to posudit statit... ale malo byt to stacit
Odpovedať
Presne takyto pomer idem davat aj ja(okres Martin). Polystiren dam sedy(grafitovy), ten vdaka lepsim izolacnym vlastnostiam izoluje ako klasicky o hrubke 15-18cm. Konstrukcia strechy mi hrubsi polystiren nedovoli, preto davam radsej sedy. Myslim ze pre 90% oblasti Slovenska je takyto pomer postacujuci, aby sa aj v tej najvacsej zime nevytvaral rosny bod v murive. Paradoxne, ako chodim po Slovensku, cim juznejsie chodim, tym hrubsie polystireny ludia davaju :-D
Odpovedať
@marcelka90 dajte max 30 tehlu a so statikom by som sa pobavil aj o 25 :) na bungalov by to mozno vydalo ... tak ako radi mr79
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelka90 zbytočne budete dávať 38cm tehlu - radšej dajte 30cm tehlu ktorá stačí a tie cm využite na izoláciu (15-20cm izolácie a nebudete v budúcnosti banovať). Premyslite ale dobre aj izoláciu do podlahy a do stropu, pretože nestačí dobre zaizolovať len obvodové múry...
Odpovedať
@marcelka90 Keď už chcete zatepľovať tak dajte užšiu tehlu a širší polystyrén. Polystyrén izoluje 2-3 x lepšie ako tehla, pri zhruba rovnakej cene za m3 materiálu. Získate lepšiu tepelnú pohodu aj menšie náklady na kúrenie, pri rovnakej cene za stenu. Hrubé tehly alebo porobetón sa dávajú na domy, ktoré sa nebudú zatepľovať, lebo so zatepľovaním je rebota, niečo to stojí a môžu byť problémy. Zatepľovať sa nemusia domy vykurované lacným teplom z plynu, dreva alebo tepelného čerpadla. Vtedy úspora za patby na energie nepriesahne 10 €/mesiac , takže sa na zateplenie kašle.
Odpovedať
@radopp Celkom sa mi uz zdalo, ze si casom aj dosiel k rozumu. Vydrzalo mi to presne po druhy odstavec.. :-D :-D :-D Mas ty vobec aspon maturitu, majsterko?
Odpovedať
@matorado Uvádzam čísla a fakty, skús ich uvádzať aj ty.
Odpovedať
@radopp To, co ty "uvadzas", mam uz ja davno za sebou. Vacsinou rano, medzi 6,30-7,00, v najmensej miestnosti domu. Pomocka: je tam malinke okienko :-D
Odpovedať
@matorado To malinké okienko otvoríš, všetko teplo je fuč a polystyrén ti je vieš na čo.
Odpovedať
Profilova fotka
milujem pojem "NEMUSIA" :), ano nemusia slovenska norma pripusta myslim 86kWh/m2/rok. To je pri 100m2 dome, 8,6MWh cize cca 950€ v elektrike, a 400€ v plyne. Ja som priemerne zateplil a dom ma papierovo 35kWh/m2/rok. Coje cca 390€ v elektrine a 160€ v plyne. Cize uspora 240€ v lacnom plyne coje 20€ mesacne :). Tolko k "faktom" :). Ale fakt je, ze zateplenie je jednorazova platba a platba za energie pravidelna a to, ze cena energie nezostane tam kde je.
Odpovedať
@majkoj Máš aspoň 40 cm steny z ytongu alebo heluzu? Nie? Tak nezavádzaj.
Odpovedať
@majkoj Akú má reálnu tepelnú vodivosť ytong alebo porfix plus? Prípadne aj tehly.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp asi si nepochopil, ze ten vypocet nema nic s mojou stenou :). Vyhlaska 364/2012 jasne definuje, ktory dom sa NEMUSI zateplovat. A to je horna hranica kategorie B co je potreba tepla na vykurovanie 86kWh/m2/rok. Pisal si, ze chces fakty tak to je fakt :).
Odpovedať
@majkoj Asi som sa nevyjadril jasne: 40 cm porobetónu + plyn = netreba zatepľovať. Užšie steny a pri drahšom teple sa izolácia pri stavbe domu oplatí. Platby za energie nie sú podľa vyhlášky, ale reálnej spotreby energií.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp co NETREBA zateplovat hovori vyhlaska. A prave preto, ze platby nie su podla vyhlasky o vsetkom inom rozhoduje investor a jeho penzazenka. A casto pseudo rady odbornikov :).
Odpovedať
@majkoj Kde som spomínal vyhlášku? Súhlasím s peňaženkou aj pseudoradami, len sa zamysli s čími. :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@matorado Chcel by som vedieť kto si, pretože urážať sa, že píšem "choré výplody", sa nedám. Nemysli si že si až tak anonymný.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ja nepisem nic o tom, ze spominas vyhlasku. A zamyslat sa nemusim, ja ma v tom uplne jasno :). Ja tu totiz nepisem, ze ak mam taku a hentaku tehlu/kvader, ze zateplovat netreba a ze uspory neprekrocia 10€ mesacne. To totiz hlavne zavisi od projektu. Uz si ako vyrobcovia stavebnych materialov, ktory tvrdia, ze ten ich rozhodne zateplovat NETREBA. A potom ludia cumia na fakturu ako mucha puk.
Odpovedať
@majkoj Jasne, závisí to od projektu, tých 10 e bol pre menší dom. Kvôli predstave.
Odpovedať
Radsej tensia stena a hrubsie zateplenie ako tu hovoria ostatni. A zateplovat sa oplati aj ked je teplo lacne, lebo o 10-20 rokov to teplo nemusi byt take lacne ako teraz. Takze take reci ze netreba zateplovat by som nebral vazne, nie je rok 1990. Treba si to fakt preratat, podobne ako to velmi dobre uviedol @majkoj. A to ze je teplo lacne z plynu, dreva, resp. tepelneho cerpadla nie je az taka pravda. Plyn - teraz mozno nie je drahy ale cena sa bude len zvysovat. A ktovie co spravia rusi z ukrajincami a teda aj s nami. A neverim ze zapadny plyn bude lacnejsi ako rusky. Drevo - je sice lacne ale je s nim vela roboty. Lepsie zateplenie - menej dreva = menej roboty, kedze sa menej dreva minie, moze sa dlhsie susit (pri objednavke rovnakeho mnozstva) a potom aj lepsia ucinnost. Tepelne cerpadlo - aka je cena za zaobstaranie takehoto zariadenia? Dost vysoka. Zivotnost max 20 rokov. Mensia spotreba tepla = mensie tepelne cerpadlo = lacnejsie naklady za instalaciu.
Odpovedať
@marcelka90 ja o mesiac zacinam bungalow 13,5x 10, mur porobeton 30cm hrubka na to 20 cm eps, podlaha 20 cm eps, strop vata 40 cm.
Odpovedať
Ak je to este mozne, tak uvazujte nad inou skladbou steny, stavat z 25ky, alebo 30ky je v konecnom dosledku lacnejsie (vlastna skusenost z mojej stavby) a okrem toho automaticky mate v dome lepsiu tepelnu pohodu a nizsie prevadzkove naklady. PS. Tieto argumenty zabijaju rozumne debaty: Tehla je tehla. Hrube steny z novych materialov netreba zateplovat. Este nech niekto napise nieco o dolezitosti pivnice a dychani stien a bude to zase dalsi vtipny den.
Odpovedať
@marcelka90 kukni: www.modrastrecha.sk/forum/obvodove-a-...
Odpovedať
dobrá kombinácia..my máme 30tku a dáme na to 15zateplenie ak nie 20..ale ke
Odpovedať
@raymon88 Čo sa týka dodávok plynu z Ruska do EU, severný prúd už funguje, a južný pôjde do roku 2017: http://slovak.ruvr.ru/news/2014_05_14... . Reálna cena plynu ostáva po veľa rokov rovnaká, treba zohľadniť devalváciu svetovej meny. V Nizozemsku a Nórsku sa vyťaží málo plynu, a z USA nie je spôsob ako ho priviesť. Je dosť možné že bridlicový plyn sa prestane ťažiť kôli ekológii.
Odpovedať
@radopp Co sa tyka plynu, zas pises len sprostosti. Tu mas nieco o REALNYCH cenach ruskeho plynu: http://www.indexmundi.com/commodities... Keby si tomu grafu nahodou nerozumel, tak je to narast ceny plynu za 20 rokov 5nasobne ;-)
Odpovedať
dakujem Vám za názory, nakoniec sme sa rozhodli 30 tehla a 15 alebo 20 zateplenie, podla aktuálnych financií :-)
Odpovedať
@marcelka90 ked budete ziadat o cenove ponuky zistite ze rozdiel v cene 15 a 20 cm zateplenia je absolutne zanedbatelny a ak ste sa uz rozhodli pre uzsiu tehlu, treba aj tu izolaciu dat :) co ste usetrili na tehle preskupit do zateplenia .
Odpovedať
@marcelka90 kubik fasadneho sedeho EPS zozenies do 60 Eur... (uz nepamatam cenu...) takze cm hrubky stoji cca do 60 centov za m2. Teda 5 cm navyse do 3 Eur. Ked budete mat na bungalove 130 m2 (to uz je velky) tak je to do 400 Eur.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?