Tehla 30 plus 15 cm zateplenie verzus tehla 38 + tenšie zateplenie

zdravim, kto poradi, ci je lepsie dat tehlu 30 cm a k tomu hrubsie zateplenie, alebo dat tehlu 38 a tensie zateplenie, pripadne bez zateplenia. A samozrejme preco je to tak alebo onak lepsie :-) Financne ma cena tehly bude stat cca rovnako... vdaka za rady
Odpovedať
1
2
@ohen10 tensie ? nesranduj :-) . Aj ked podla nicku Ti je asi stale teplo, zateplit treba poriadne. moj nazor - tehla 30 a min 20cm zateplenie...
Odpovedať
Profilova fotka
Pri rovnakej hrúbke zateplenia.Lepšie, dom ako celok vychádza 380mm tehla.
Odpovedať
ahoj..my sme sa nakoniec rozhodli pre 30tku+15-20cm zateplenie..ja som rozdiel v cene mala ale nie až taký markantný..tiež som tu čítala veľmi veľa diskusií a aj ľudí ktorý teraz stavali v mojom okolí som sa pýtala čo by urobili inak..sused staval asi z lambdy 37,5 a povedal že už by to druhý krát neurobil (radšej by dal tenšie murivo a viac z vonku zateplenia) povedal že 30 by mu trochu rozšírila priestor je to cca 8cm po obvode a niekedy to urobí aj niekoľko m2 miestnosti..na druhej strane ak máte veľký dom a tých pár m2 vám chýbať nebude tak by som dala 38čku+15 zateplenie..okná by som osadila na okraj obvodového múru..do podlahy 15-20cm eps a strecha podľa možností ak ju budete zatepľovať aj 40cm..veľa som tu čítala aj sa radila s murármi..ale iné je teoria a iné prax a ozajstný stav domu po výstavbe..nájdi si tu na fóre diskusie..ale možno budeš zmätený je tu toho dosť..
Odpovedať
@antonmesaros to mas pravdu, ale on pise ze ked da 38tehlu tak da menej zateplenia. to su horsie vlastnosti ako 30 a viac zateplenia. Alebo sa mylim ? myslim ze tu kdesi na fore boli aj ciselne prepocty..
Odpovedať
@stanleyk1982 ako neni poroblem dat aj rovnake zateplenie. Ale ci ma vyznam dat hrubsiu tehlu. Ci je to lepsie. Zateplenie viac ako 15 sa mi neoplati, tam uz nie su rozdiely v strate, resp su minimalne @zuzinka0101 ono tehla sa da tych par cm vysunut aj von a tym padom sa mi vnutorny priestor nemeni a m2 su rovnake @antonmesaros takze lepsie je dat 38 a rovnake zateplenie ako pri 30. A dik za reakcie 8-)
Odpovedať
@ohen10 ano v tom pripade tak ako pisal @antonmesaros 30 tehla a 15 zateplenie aj tak by som dal 20 :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ohen10 Zdravím, my sme máte tehlu 38 + 15cm sedý eps. čo nám bolo vysvetlené o rosnom bode - aby zateplnenie malo vačší tep. odpor ako tehla.
Odpovedať
Profilova fotka
@ohen10 Presne na to mierim.Je lepšie dať 380mm tehlu lebo to vcelku vychádza lacnejšie ,ako dať 300mm tehlu aj keď kusovo je 380 -ka drahšia.Ušetrí sa práca ,menej rezania ,lacnejšia práca na kubík,na vecoch nemusíte šalovať dá sa obmurovka, kupovať polovičky trištvrťky.Postavil som za život x domov nikdy by som na svoj dom nekúpil 300mm tehlu.
Odpovedať
My sme dali 30 cm Heluz Family 2 in 1 + 20 cm šedý polystyrén. Dúfam, že bude stačiť.
Odpovedať
@antonmesaros dik, aj som bol tak nejako rozhodnuty za tu 38, tak ju aj dam. a to zateplenie teda asi necham 15, minimalne asi 10. Resp co bude idealne?
Odpovedať
Profilova fotka
150mm sa ešte oplatí.Pokiaľ nemáte rekuperáciu tak väčšia hrúbka je ekonomický nezmysel.
Odpovedať
@antonmesaros rekuperaciu nemam. Takze odporucanie je 150 mm. Este raz vdaka za postrehy a rady
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Mne dala firma, ktorá sa tým živí, ponuku na: 20 cm tehla (Heluz) a 20 cm izolant (polystyrén). Verím, že ide o 20-ku Heluz určenú na daný účel, a nie nejakú "priečkovku". Ale ako vravím, táto firma takto stavia bežne svoje domy... Takže i tak še da....
Odpovedať
Profilova fotka
Ano .Priemerný dom má do 180m2 fasády rozdiel medzi 150mm a 100 polystyrénom je 9 kubíkov polystyrénu to je cca 200€.To by sa za 40 rokov životnosti fasády malo vrátiť.
Odpovedať
@leonardom podla mna ta prieckovka by bola lepsia ako termoblok. Pri 20cm je prieckovka pevnejsia, lepsie akumuluje teplo, ma neporovnatelne lepsie zvukovoizolacne vlastnosti. Ked davas 20cm zateplenie tak tepelnoizolacne vlastnosti muriva nie su tak podstatne.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom chcem vidieť statika, ktorý sa podpíše pod 20cm obvodové nosné murivo.
Odpovedať
kazdy tu pisal co je lacnejsie ale nikde neporovnal vysledny tepelny odpor 30cm tehla + 15cm EPS s holou 38cm tehlou. neviem co je pre vas dolezite cena/hrubka steny alebo cena/tepelny odpor. pre mna to druhe. takze otazka znie za aku cenu dostanem lepsi tepelny odpor. dalsia vec je fasada - na hrubu tehlu pojde kopec omietky. na hladke EPS pojde tensia cize lacnejsia omietka .... bla bla bla. kopec sa da toho popisat. okrem toho koli rosnemu bodu nemozte dat tenku izolaciu na 38 tehlu lebo vam bude vlhnut murivo. ak si dobre pamatam ak chcete zateplit 38cm tehlu tak aspon 15cm EPS - to je len tak laicky - bolo by to treba vypocitat podla druhu tehly a druhu EPS. a ked to tak citam a pozorujem vela ludi zacina tvrdit ze radsej 30cm tehla a 20cm izolacie. a to v priebehu par rokov otocili nazor. za par rokov to bude uplne bezne.
Odpovedať
@jan45 kazdy - myslim ze nezalezi na hrubke nosneho muriva ale na jeho unosnosti. takze ak ta 20cm tehla unesie tak preco nie. tie 38cm tehly co su robene na dobry tepelny odpor su tak neskutocne dierovane a krehke ze by sa stacilo pozriet do tabuliek a verim tomu ze 20cm prieckovka by nebola od unosnosti 38 daleko. ale som lenivy a nechce sa mi to porovnavat :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom pretoze existuje aj nieco ako stihlost steny :)
Odpovedať
@majkoj "stihlost steny" prosim o vysvetlenie. napr. z VPC sa robia nosne mury 17,5cm hrube a domy stoja a ani sa nepohnu. betonove tvarnice ktore sa ani vsetky nezalievaju tiez niesu hrubsie.
Odpovedať
SK tehlový lobisti to píšu že tehla 44 ,na západe z toho postavia 2 domy, k cene, m3 tehly je oveľa drahší a horšie izoluje ako m3 EPS, prepočet robil @mio23 a to staval pasív
Odpovedať
@malydom niekedy sa moze stat, ze tenka stena staticky vyhovuje na unosnost ale nemusi vyhovovat na vzper
Odpovedať
@antonmesaros preco by ste nedali na ziadny dom 300mm tehlu?- myslite konkretne len tehlu ci aj porobeton pripadne ostatne alternativy ? 300 mm je malo podla Vas? Ja chcem Ned bungalov z 300mm termalici a na to 200mm eps aby rosny bod bol mimo muriva, kurit chcem konden. kotol+ podlahovka, myslite ze je to zly pomer stena/eps?
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor Myslím len tehlu.U porobetonov je to jedno.300mm tehla sa zle viaže potebuje veľa doplnkových polovičných a ttrištvrťkových tehál atd.
Odpovedať
@antonmesaros takze ked budem mat obvod 300mm + 200eps do podlahy 200 eps a strop 400-500mm vaty je vhodna koncepcia? Ci by ste dali niekam viac?
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom prehnany priklad pre nazornost postav 5cm siroku stenu 1m vysoku a hore ju vychyl. Ten pomer vysky a sirky myslim definuje norma, ale nie som statik. Tie sily na vychylenie tej steny su pri kazdom dome ine. Je rozdiel bungalov bez betonoveho stropu a s nim. Ale vsetko je otazka na statika. @danifedor toto su veci co sa neriesia systemo "staci" alebo" co by si dal". To treba spocitat, inak budu investicie do izolacie pouzite neefektivne.
Odpovedať
@majkoj a kto mi to dokaze spocitat ? Zatial som nenasiel nikoho a ani moj projektant to nespravi ani ziadny v mojom okoli.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Co ma viazanie splocne s tehlou, to je snad vec rozmerov, nie materialu.
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor no, keď to nedokáže spočítať ako môže navrhovať dom? Počul som, že už v projekte musí byť energetický posudok.
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor v nudzi aj ty, staci si stiahnut PHVP excel harok a poctivo vyplnit. Menenim parametrov budes vidiet ktorou konstrukciou kolko stracas a vzdy sa treba zamerat an to najvyssie cislo. A tak Ti poviem, ak to nespravi projektant tak ho rovno posli dakam, pretoze to je zaklad pri navrhu domu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?