Stavať poschodový dom z Ytongu alebo tehly?

Profilova fotka
Ahojte. Viem, že sa toho strašne veľa popísalo - už som toho aj veľa preštudovala, ale chcela by som počuť vaše názory pre moj konktetny pripad. Ideme stavať teraz na jar, chceme stavať svojpomocne, bude to dom s poschodím, užítková plocha: cca 180m2, obytná plocha cca 105m2. Strecha bude bramac (čiže betonova škridla), okná plastové (s izoláciou - odhlučnené a neviem aké). Staviame na rovine, orientácia-západ-severozápad. Chceme plynový kotol Protherm. Neviem, čo všetko je treba ešte vedieť. Pozerala som si aj cenník, aj rôzne diskusie. A neviem, čo je lepšie. Porfix sme nejako zatiaľ zavrhli - síce lacnejší, ale horšie sa s ním robí a čo sa týka tepelnoizolačných vlastností, tak to nie je asi nejako úžasné. Pozerala som ytong 375 bez zapeplenia - len teda neviem, či to nie je, ako som čítala, len reklamný ťah - a či treba alebo netreba zateplovať. Je aj nejaký nový ytong - theta, či tak nejako - ten má ešte vyšší odpor a nižšiu tepelnú vodivosť - ale zas už stojí cca 61eur za m2 s dph. tá lambda stojí ale 43 eur za m2. jej vlastnosti sú 4,32 odpor a 0,087 vodivosť. a pozerala som HELUZ - 44family - predávajú aj s tým lepidlom - a stojí to ale 51 s dph . a tam je 5,37 odpor a 0,085 vodivosť. tak neviem, či sú to nejaké rozdiely. alebo ako. poraďte
Odpovedať
1
2
7
@ivkakivka vyhľadaj si takéto témy vo fóre, je ich tu veľmi veľa ;-)
Odpovedať
@ivkakivka berte na vedomie aj ako sa pracuje s materálom. Ja odporúčam užšiu stenu a k tomu izoláciu. Čím užšia stena tým menšie náklady na materál, dovoz, ale aj stavbu. To je menej kubíkov a teda lacnejšia výstavba - samozrejme sa to dorovná tou izoláciou na cene lenže tepelné straty budú menšie určite. Ja som kúpil Ytong 30cm a na to pojde 10-15cm izolantu ( musím vypočítať rosný bod a či sa oplatí viacej 10 alebo 15cm). Porfix som aj ja zavrhol, a tehlu tak isto ( pracovať s nou je pre mna hroznééé, rezanie... a neskor aj vrtanie do stien je problemove u tehly atd. treba všetko zvážiť)
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy presne preto začíname uvažovať aj my, že tehlu vylúčime - lebo keďže plánujeme robiť sami alebo cez známych, tak samozrejme chceme, aby práca bola čo najjednoduchšia. Tiež som rozmýšľala, či nie je lepšie užší ytong a k tomu izoláciu. cenovo to vyjde asi rovnako. len som myslela, že tým hrubším ytongom urýchlime výstavbu (o niečo) a tepelne to vyjde tak isto. V týchto veciach nie som príliš zbehlá, a tak si neviem vypočítať ako vyjde tepelný odpor a vodivosť, keď dáme napr. tú 30 a k tomu 10-15 izol.
Odpovedať
ak si dobre nastudujes este raz toto forum tak urcite prides nato co si vybrat-ale rozhodovat budes aj tak len ty a nik iny :) co sa tyka tych stavebnych matrosov tak aj lambda aj theta od ytongu su nenormalne drahe a podla mna je to skor o marketingu-nic ine...pri tych cenach co tu uvadzas si sprav priemer na m2 za napr. tehlu 30cm a ytong 30cm alebo 25cm-a uvidis aka cifra ti vyde-v porovnani s tymi cenami co si uz pisala-ytong aj tehla tychto rozmerov ta vyde na m2 do 30e---a zvysok das do zateplenia a mas tepelny odpor aj cez 6--co nema ziaden s tych materialov- 44,ani 375 lambda-a potom zistis ze ta to vyslo este lacnejsie so zateplenim-lebo mne to zatial vychadza tak :)
Odpovedať
z piesku by som nikdy nestaval
Odpovedať
Profilova fotka
No ja si tiež myslím, že je lepšie zatepliť - radšej znížiť náklady do tvárnic, alebo tehly a dorovnať to izoláciou - v konečnom dôsledku to môže vyjsť cenovo rovnako ale z hľadiska vlastností to bude určite lepšie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy ked sa doratas daj prosim vediet presne pred touto dilemou stojime aj my 10 alebo 15? :-N teda na 30tku ytong ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
no to som aj ja zvedavá :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkaag ani neriešte dilemu. 15 jednoznačne ak sa už nedá 20
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka skús študovať aj na portáli O Stavbe. Je tam kopec šikovných a znalých chlapov.
Odpovedať
ak mozem poradit tak zlata stredna cesta je 15cm---ak mas predstavu davat v buducnosti nejaky obklad-ci uz kamenny alebo imitaciu niecoho-by to pri hrubsej izolaciu uz mohol byt problem-akurat to teraz riesi kamarat-ma 20cm a musi davat na hustejsie kotvenie aby mu eps udrzal ten obkladovy kamen-m2 uz vazi par kil :) ale to len na okraj ako priklad---jasne ze ak sa da v ramci moznosti aj 20 cm :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka len chcem poznamenať že ytong ceny su nižšie ako si uviedla .Ponukaju teraz zlavy tušim 26 % na obvodove a 36% na priečkove murivo.Tiež som počul že aj na tehlu bude nejaka akcia niekedy na prelome 3-4/2011. Tak si počkam a uvidim. U mna to zatial vychadza na ytong 375 + 10 izolacia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@havaj ano, viem, že sú teraz veľké zľavy. už si dávame robiť ponuku. dávame na lambdu 375 bez zateplenia a tiež na 300 a 100 zateplenie.
Odpovedať
@ivkakivka ta 375 MM Ytong je len reklamny tah a porozmyslaj aj nad statikou domu, aby si mohla v klude spavat, nemyslim, ze 300 MM na obvodovu stenu je ta spravna volba :-) ( Okrem financii)
Odpovedať
Profilova fotka
@petinko1982 aj ja si myslim , dnes som hovoril s jednym predajcom v stavebninach , Tie hodnoty tepelneho odporu su uvadzane pri nulovej vlhkosti a v lab. podmienkach. To v praxi je nemožne dosiahnuť.A ta tridsiatka na obvod je aj podla mna malo,
Odpovedať
@petinko1982 Ty si statik?
Odpovedať
@havaj Ty si statik?
Odpovedať
@calimero nie som statik, ale zo skusenosti viem, ze to nestaci :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@havaj A tá 375 bude stačiť? myslím na hrúbku?
Odpovedať
To nemyslíte vážne že 300mm je málo na statiku!!! Málo na aký dom??? bungalov, poschoďák??? Niekto tu šlahne na sklo všeličo len aby niečo napísal. Toto nechajte na statika. @petinko1982 z akých skúseniostí vieš že je 300mm málo??? Poznám domy ktoré sú z 250mm :-) Keď radiť tak konkrétne na dom a do statiky sa nemiešať veľmi. Je dobré niektoré veci prehodnotiť ale odtial potial. Neberte to zle je to moja reakcia.
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy ;-) suhlas... 250 by som sice asi uz nedala, ale 30tka bude....
Odpovedať
@snoophy ivkakivka pisala o poschodovom dome, precitaj si pozorne jej prispevok :-)
Odpovedať
@petinko1982 no ja by som to aj tak nechal na statika..... na bungalov je 300-ka OK ale je pravda že na poschoďák je to už otázne. Záleží od pôdorisu a mnoho ostatných faktorov. Ale asi by som aj ja teda volil pri poschodovom 375 Ytong.
Odpovedať
my ideme stavat poschodak z 300ky a statik s tym totalne suhlasil a ideme z ytongu stavat...ale naozaj by som to nechala na statika lebo kazdy projekt je iny a treba brat viacere faktory do uvahy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no.. tiez si myslim ze statici pre nieco do tej skoly chodili :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
no poradíme sa zo statikom, ale moja polovička nechce veľmi tú 300, že aby to nebolo málo, takže asi zostaneme pri tej 375. a že tá sa zateplovať nemusí - tak teraz fakt neviem. máme známeho v ytongu a povedal, že tá 375 sa fakt nemusí zateplovať - že je to postačujúce. otázne je - čo je postačujúce. mne sa páči aj ten ytong theta - ten je ale najdrahší :( ale vyzerá byť najkvalitnejší
Odpovedať
Netreba zateplovať 375, ale poznám pár ludí čo majú dom z Ytong 375 a aj tak tam dali izolant. V budúcnosti budú podmienky len náročnejšie, nemyslím tým zimu ale certifikáty atd. Ak by ste dali thetu tak tu už nezateplíte pretože na to by ste museli dať nenormálnu hrubku izolantu aby sa vám nerobili plesne. Ideál je čo najtenšia stena a čo "najhrubší" izolant. 375 môžete zateplit ( vypočítajte si rosný bod ( než potom lutovať že ste dali na to 5cm izolantu a plesne sa objavili) ) Ak statik povolí 300mm tak dajte tú....ak nie tak 375. Thetu by som nedával. je to nenormálne drahé a velké, pri stavbe sa nedoplatíte, dáte pol melóna za kvádre, no nevidím žiadnu výhodu v tom. Iba že by stavba bola (plášť) jeden celok a žiadny lepenec z x vrstiev.
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy hmm, takže 375 je zlatá stredná cesta. v podstate tp 375 nemusíme zateplovať, ale môžeme. poprípade v budúcnosti, keby boli, ako si povedal, náročnejšie podmienky, môžeme zatepliť. keď teraz nezateplíme, nebudeme mať nejaké strašné straty na teple alebo tak. či áno? a ako sa počíta rosný bod? v tom sa vôbec nevyznám - a čo tým vlastne vypočítam?
Odpovedať
Niečo si môžete vypočítať tu: http://www.stavba-online.sk/pomocky/z... dávam obr. pre porovnanie 375 bez izolantu a 300 + 120mm izolant. Tam vidíte rozdiel. Ale je to len informačny a nie presný výpočet. Myslím že cenovo by to mohlo byť rovnako neviem súčasné ceny a nepočítam to už pretože material mám nakúpeny. Výpočet rosného bodu: http://www.i-ekis.cz/?idp=3182 ak pohladáte na nete najdete ich kopu ako sa to ráta,... prípadne ak sa tu niekto vyzná v tom nech napíše.
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy dakujem pekne. je zaujímavé, že oni vo svojich cenníkoch majú vysoké tepelné odpory, ale tu to nevyhovuje. hmm, zvláštne. inak, pálená tehla heluz 440 sa tiež musí zatepliť? nad ňou síce neuvažujeme, ale tak ma to zaujíma, lebo sme nad tým rozmýšľali predtým, tak len či sme spravili dobre, že sme to vylúčili :)
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?