Spravne napojenie priecky

Ahojte. Miestnost 4x4m bude rozdelena prieckou na dve casti (kupelna+chodba), nad miestnostou je keramicky strop, zb platna. Nad nou bude dalsia kupelna a taktiez priecka, pol metra posunuta, cize nie priamo nad prieckou v spodnej miestnosti. Material priecky je brusena tehla 11,5. Existujuce mury (40cm) su plna tehla. Ako spravne napojit priecku v spodnej miesti na existujuce mury? - "zasekanie priecky" do murov - uchytenie kotvami na tesno (medzery vyplnene maltou) - uchytenie kotvami s dilataciou (pur pena) Napojenie priecky k stropu vykonat napevno (malta) alebo dilatacne penou? Vdaka.
Odpovedať
@mareklin čo na to hovorí ten, kto sa ti podpíše ako stavebný dozor? Prepáč, ale keď nevieš elementárne veci, prečo staviaš dom svojpomocne? Vieš, lebo ako absolútny laik sa spýtaš na jednu vec, ale na 10 možno dôležitejších vecí sa nespýtaš, lebo ťa to ani nenapadne.
Odpovedať
Statik v projekte uviedol dilataciu ako krajov tak aj vrchu priecky, pretoze strop ma 25cm a zb. Murar che pevne napojenie zasekanim. Co viem tak brusena tehla sa neodporuca zasekat ale kotvit a dilatovat v pripade nenosnych priecok. Skor nez nieco pokazi pri murovani, sa pytam na spravny postup. Staci tak? Ako si si mohol vsimnut dom stoji, jedna sa o novu priecku. Na otazku by som cakal odpoved a nie dve dalsie otazky. Dik.
Odpovedať
@mareklin toho "murára" už nevolaj.
Odpovedať
Profilova fotka
Takéto spoje by mali byť odporúčané výrobcom popozeraj nejaké montážne návody na ich stránkach. Ale ten murár by mal vedieť ako sa to robí.
Odpovedať
"Medzery medzi stropom Heluz a poslednou vrstvou priečky sa vypĺňajú maltou. Ak je priečka pod stropom, ktorý má rozpätie väčšie než 3,5 m, vypĺňa sa táto medzera stlačiteľným materiálom, z dôvodu možného priehybu stropu."
Odpovedať
K uchyteniu o obvodové steny: "Pri napájaní priečky z tehál na nosnú alebo obvodovú stenu postupujeme tak, že tehlu namaltujeme z boku a pritlačíme ju k nosnej alebo obvodovej stene. Ďalej je nutné, v každej druhej vrstve, v ložnej špáre vykonať vystuženie, v mieste napojenia priečky na stenu plochou kotvou z ocele. Kotvu ohneme do pravého uhla a vtlačíme do malty ložnej špáry priečky, zvislú časť kotvy priskrutkujeme pomocou skrutky a príchytky k napájanej stene. Uchytenie oceľových kotiev do steny môžeme taktiež vykonať tým spôsobom, že pri jej murovaní vložíme oceľové kotvy do ložných špár v miestach budúceho napojenia priečok."
Odpovedať
Profilova fotka
@mareklin nevidím rozdiel medzi názorom murára a worker_falcon, to, že je tehla brúsená nemá na tieto detaily žiadny vplyv. Fakt je, že kotvenie alebo zapustenie priečky do obvodových stien odľahčí strop.
Odpovedať
@jan45 počkaj, počkaj, medzi čím nevidíš rozdiel? statik: dilatácie od stien aj stropu murár: zasekať (bez konkretizovania rozsahu) návod: k stenám prilepiť + priskrutkovať, strop dilatovať (pena)
Odpovedať
Nechcem radit skusenejsim, len poviem vlastnu skusenost. Pri prerabke bytu pred vela rokmi majsterko pri prerabke bytu zaklinoval nenosnu priecku o strop a ked horny sused prehodil nabytok, tak prehnuty panel zacal tlacit na priecku a ta popraskala, preto som zastancom pouzitia plechovych spojok a zapenenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Murar chce pevne napojenie zasekanim. , teda rozoprieť do stien, návod hovorí to isté, statik sa mýli, rozpretím do stien sa v priečke vytvorí klenba, podlaha je zaťažená len trojuholníkom muriva, nie celou hmotnosťou. S penou súhlasím.
Odpovedať
nenosné priečky z akéhokoľvek materiálu treba dilatovať od stien aj od stropu, môže byť purpena ale aj pás kamennej vlny.
Odpovedať
Profilova fotka
@43jarko no, to je asi nový trend vo výstavbe, ako to drží stabilitu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@43jarko a to ktory vyrobca uvadza ako oficialny postup?
Odpovedať
prvýkrát nás na to upozornil architekt na stavbe v Brne pred asi desiatimi rokmi na stavbe z Ytongu, oficiálne prospekty som u nás v stavebninách videl až o trištvrte roka... V knihe poruchy stavieb, kde sú fotografie rôznych stavieb v Rakúsku a v Nemecku a sú min. 12 rokov staré o tomto tiež niečo píšu...
Odpovedať

Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
No ja si myslim, ze tie ytong murivove spojky mi krivia murivo, tj. ono je to 1mm navyse, a potom je tvarnica nadvihnuta. Vnimal tento problem niekto iny tiez? Alebo treba taku drobnu nerovnost ignorovat? Trochu mi to odchyli tvanicu a potom tam mam 1mm skok./zubky.. Ale celkovo sa dost tazko muruju tie priecky, alebo len vo mne je chyba? pride mi to aj logicke, cim uzsie murivo, tym narocnejsie to vyrovnat (analogia: poskaldat 1meter zo zapalkovych skatuliek na vysku je ine, ako na sirku..),ale fakt neviem, ten 1mm skok asi nic nie je, no pride mi to, ze nieco robim zle, ale neviem co :) mne tam projektant dal dake skvosty, ako priecka a potom dvere, ale dvere asi 20cm od konca priecky, co znamena, ze do vysky 202cm cca, tam mam 20cm uzky pilierik - toto este dilatovat - tak rozmyslam ci je to normalne.. mozno by bolo rozumnejsie to stavat tak, ze otocim ytong a mam 60cm namiesto 25cm? lebo skaldat 20cm pilierik, to je fakt sranda.. ono sa to bezproblemov previaze potom, prekladom, kotvim spojkou kazdy rad.. staci ked sa lepidlo nerozotrie dokonale rovnomerne a priecka je uz mimo rovinu...
Odpovedať
@dusantt nieje v návode ytongu že pod spojkou sa ma "vyškrabať" otvor ?
Odpovedať
@dusantt nie je to nic vynimocne, ja som mal asi 7cm pasik kvoli oblozkovej zarubni, rozpilil som tvarnicu po dlzke a ten pasik som nalepil lepidlom a pripevnil 180mm drevoskrutkami, drzi to doteraz ako slak.
Odpovedať
@tino2 oni to tam len polozia... v ich instruktaznom videu..
Odpovedať
@dusantt presne tak. Pohodka nejaky jeden mm... Nevsimaj si to. Dolezite, aby bola zvislost stien...
Odpovedať
@megdesign hm, ano ano, tak uz robim, vodorovnost ma velmi netrapi, ved kto to uvidi, teda ak je to tak do 2-3mm na celu stenu... mam extremne krivu dosku (2cm na 2metre, opakovane v niektorych usekoch) - neskor poslem aj foto, alebo si uz konecne urobim album. a tak nemal som akurat laser v den pokladky prveho radu, co som vedel ze bude chybicka... na aku presnost co sa tyka zvislosti sa sa dostal ? :)
Odpovedať
@dusantt 1 cm... PorFix..... Momentalne lepim parozabranu a robim elekto... Posledna foto je obyvacka :-D
Odpovedať
pockaj, 1cm od stropu? parozabrany? alebo 1cm odchylka od zvislosti podlaha-strop ? Inak akou pur penou lepis priecky k nosnym stenam? da sa akoukolvek nizkoexpanznou ? ja mam priecky ytong, ale zisli by sa aj porfix, niekedy rezem na 51.5cm a teoreticky keby posuniem dvere mam to lahsie s porfixom, resp na vysku by som mal 50cm a nie 60.. ale tak, drobny detail... mne sa podarili 30cm obvodove porfixy udrzat zvyslost tak.. no klamal by som, ale miestami mozno 3mm na 3m (12 radov), musel by som laserom premerat este raz.. ale na prieckach 15cm sa mi to urcite nepodari :D tam mam 2-3mm uz po 4radoch.. prvy bude v podlahe, posledny ciatocne nad SDK, ale aj tak.. ale ked 1cm je v norme, jasne, kto si to vsimne.. s tym sa utesujem ked sa nedari :D ale stve ma to.. inak planujem asi okopirovat od par ludi ten mini vencek nad priecky.. minimalne tie, ktore budu len ako kratke steny "do stratena" alebo take zasteny. a tu parozabranu lepis uplne sam v jednom cloveku ? toho eletkra tam teda mas :D skoro podrezana priecka :D
Odpovedať
Inak spevnoval niekto priecky aj sposobom, ze napr kazdych X radov (alebo do polovice priecky) tam vlozil nejaky roxor a obalil ho lepidlom (podzld celej priecky alebo useku, vodorovne na vrch vydrazkovat taky maly zlab, presne ako sa robi pod velmi siroke okna pri porobetone) ? Pomohlo by to nieco danej priecke, zlepsilo jej vlastnosti, alebo absolutne vobec nic, ba dokonca zhorsilo vlastnosti ?
Odpovedať
@dusantt ano, lepim po krajoch sam. Spinkovali sme ju dvaja. Zvislost asi tak, ako si nakreslil. Medzi prieckou a nosnou je xps... Ano, chcel som spevnovat roxorom tie dljsie steny, co stoja osve a nie su previazane, ale nakolko mi ostali dva nenosne preklady, pouzil som tie. ;-) Elektrikar som ja. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt ja to budem reisit tak ze nebudem pouzivat ani na nenosne priecky preklady ale vo vyske dveri budem robit veniec maly malinkaty :) a potom domurujem
Odpovedať
@jblaze nie je jednoduchsie tak, ze zlepis 2 tvarnice (napr ytong 60cm) ? Videl som to aj tak, resp ze na ich vrch vyrezal drazku, dal tam roxor, utopil to v lepidle, pockal kym vytvrdne a potom len otocil a mal preklad... Ale mini veniec bude istejsia volba, to urcite.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt praveze chcem dat veniec nizsie cca do 2/3 muriva , cim je vyssie tak straca ucinnost :)
Odpovedať
@jblaze jaj tak, uz chapem - a nad to znovu zakaldacia malta a "prvy rad" ? alebo uz praimo lepidlo a dalsi rad ? podla tho ako sa podari? aj ked tipujem ze ak to robis sam, podari sa tak ako chces :D
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt uvidim co bude potom, mozno len pena alebo nejake buchty a pena
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?