Skúsenosti s VPC od Ytongu, KM Beta Sendwix, Vapis, Kalksandstein

Zdravím všetkých, riešim akurát ponuky od výrobcov na VPC a chcel by som počuť rady od ľudí, ktorí majú s konkrétnym typom skúsenosti. o VPC od Vapisu a Kalksandsteinu mám načítaných mnoho tém, takže mi z toho vychádza, že sú Mercedesom medzi VPC, líšia sa iba cenou. Ja osobne mám veľmi dobrú ponuku na Silku od Ytongu, ale neviem aká je v skutočnosti kvalita samotných tvárnic, murovacích mált a príslušenstva. KM Beta mala v minulosti problém s pevnosťou pri predsadenej montáži ako som sa dočítal, neviem či sa to za tie roky zmenilo. Zaujímali by ma reálne skúsenosti stavebníkov, ako sa správa VPC od konkrétneho výrobcu ako celok(tehly, malty, maltovacie sane atd...) Ďakujem za každú odpoveď :)
Odpovedať
1
2
@tumo mercedesom :) som sa pobavil celkom :) :) :) mam dom z ks, kmbetu ma znamy a silku som "videl" v stavebninach ... vsetko viac menej rovnake, ks bol pre mna najlacnejsi, preto je z neho dom :)
Odpovedať
@tumo my sme stavali z kalksandstein, neviem porovnat s inymi.. U nas plna spokojnost, murari trocha hundrali ze je to tazke - vaha. Rezat museli len minimalne lebo mali kladacsky plan. Co sa tyka interieru, dobre sa do toho vrta, len musis mat priklep ;-)
Odpovedať
@tumo a ako sa ma ten murovací materiál akože správať? pred rokmi sme robili s nejakými poľskými a tie sa nesprávali nijako, po uložení na miesto ostali tak, ani nemukli a po nanesení omietky si ich ani nevidel :-)
Odpovedať
@slavoslav spravanie bolo myslene tak, ake kvalitne/presne su tehlya ake je lepidlo, ktore dodava vyrobca. Co som sa docital po internete, tak Silka ma dost mizerne lepidlo zevraj. Takto bolo myslene to spravanie :)
Odpovedať
@gorgar tak ten mercedes je mozno nadnesenie, ale toto mi zislo s diskusnych for, su presne, maju elektrokanaliky atd atd :)
Odpovedať
Inak mohol by napisat @jozopan ...,ako sa mu byva v dome z vpc a postrehy z vystavby...
Odpovedať
@tumo Ja som každú jednu tehlu sám položil a dom stojí :) Mám 248x175x248 mm a o jednu miestnosť viac ako keby niekto muroval z iného materiálu, okrem drevodomov. Sú pevnejšie, ťažšie a sú v nej dva otvory, čo uľahčuje si lepšie prispôsobiť vypínače či zásuvky. Mal som ponuky od KM Bety, Kalksandsteinu a Vapisu. KM Betu som vylúčil, lebo sa mi nechcelo murovať zo 498x175x248 mm tehly a 248x175x248 mm tehly, v tej je jeden moc veľký otvor. Tak som vybral aj podľa ceny Vapis. Od tohto roku má v ponuke Vapis aj priečkové tehly tzv. polovičky 123x115x248 mm, na previazanie tehál, čo som ja musel kopec tehál rezať. A majú aj priečkové tehly 498x115x248 mm v ponuke, čo pred rokom nemali. Odpad z tehál nebol skoro žiadny, okrem otvorov na vypínače a na tie otvory treba použiť diamantový vrták, to je v inej téme o VPC písané. Vôbec nie je pravda, že sú ťažké, murári by najradšej použili ľahučký Ytong. Chcel by som upozorniť aby tie tehly s otvormi na káble sedeli, videl som jednu stavbu a tam to bolo zle vymurované.
Odpovedať
@petobike ...zdravim....izolaciu paty muriva si ako riesil...?...ci si zakladal na xps...,al.na penoskle...?...a este pls....,kolko zhruba stoji m2 ...dakujem
Odpovedať
@tumo To bola nadsádzka. vyber podľa ceny a dostupnosti, všetky ti dobre poslúžia. Viac dôležité je ako ti to vymurujú.
Odpovedať
@heliator zakladal som na penovom skle bez natavenia hydroizolácie v celom dome. Uff cena za m2 ? Nemám to doteraz vypočítané.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj, oživím túto tému - @tumo videl som v tvojom albume, že si napokon skončil pri KS, môžem sa spýtať, že prečo? Momentálne tiež riešim výber a najlepšiu ponuku mám od KM. Vapis mám o cca 2000 drahší, ale najväčší problém vidím v spätnom odbere paliet.
Odpovedať
U mna KM Beta poslala cenovu ponuku ovela vyssiu, ako KS alebo Vapis. KS som zvolil preto, pretoze mi dali lepsiu cenu. Paradoxne mi nenosne preklady prisli od Silky, takze asi KS nevyraba vlastne. V kazdom pripade, tvarnice boli presne a neskutocne pevne. Ked som odmurovaval niektore tehly po muraroch, tak som ich zhodil z 2.5m vysky a vystiepili kus zakladovej platne, kdezto na tehlach sa odlupol iba malinky kus
Odpovedať
Článok sa načítava...
a môžem ťa ešte pootravovať, že koľko ťa vyšlo spätné poslanie paliet, resp. ako s potom naložil s paletami?
Odpovedať
Ja som prepiskol termin vratenia,takze z nich bude plot na chate :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahojte, kto ste stavali z VPC a využili elektrokanáliky, čím ste zakryli diery pri zalievaní venca?
Odpovedať
Profilova fotka
@jnvrg ak by si tu chvilku hladal tak by si nasiel ze to tu ludia robili 2 sposobmy 1 kupili zatky na kanalizacne potrubie priemer 40mm 2 pouzili pu penu /natlacili dovnutra kus eps
Odpovedať
@jnvrg zober si vykruzovak na drevo a 3 cm polystyrén a potom to natlač do dier. Pre istotu skontroluj či sa polystyrén neposuva hlbšie. A tam kde budeš dávať chraničky, to potom pur penou zapen. Ale dávaj hlbšie chraničky, lebo sa mi stalo, že som nemohol pretlačiť kábel.
Odpovedať
@jnvrg pozri sj moj album, tam mam postup, ako som to robil ja 🙂 https://www.modrastrecha.sk/blog/tumo...
Odpovedať
@tumo presne toto som hľadal, no nevedel nájsť, som zabudol, ze som to videl v albume.dík
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@rimor Ahoj prosim ta ten kladacsky plan ti robil projektant? Ked som volal do kalksandstein tak mi p. Svoboda vravel ze na tie mensie formaty (u nas planujeme 20cm) je to uplne hlupost, ze to vobec nedava zmysel pretoze to aj tak nikdy nesedi. Potvrdili mi to aj v jednej stavebnej firme ktora s tym robi a o ktorej uvazujeme. Na druhej strane mi projektant hovori, ale ze kladacsky plan potrebujeme, pretoze ako tam potom napasovat tehly tak aby tam sedeli tie diery na elektroinstalaciu?
Odpovedať
@michal_groch Cavko, my sme tiez stavali z VPC od KS (rovnako som vsetko riesil s p. Svobodom). Taky velmi jednoduchy kladacsky plan, nam pripravil projektant (iba obvodove murivo). Samozrejme len premietol "mriezku" s tehlami na steny - zjednodusene vzate, ak murari dodrzia tento raster, tak ti budu elektrokanaliky sediet. Ale v praxi to nie je take jednoduche (ak si odmyslime to, ze murari, pokial nad nimi nestoji clovek cely cas, tak aj tak maju tendenciu si pracu ulahcovat a kaslat na raster) - lebo tie tehly nemaju napriklad presne 250mm ale 248mm, a ked ich murari dobre kladu, tak sa ti ta odchylka nazbiera a po 15tich tehlach mas uz medzeru 3cm 🙂 Takze ja som si ten kladacsky plan prekreslil, aby pocital aj s tymito medzerami a vychadzali tam, kde viem, ze nebude elektroinstalacia a nevadi, ked nebudu kanaliky nadvazovat. A áno, museli u nás veľa rezať, lebo projektant tie rohy chcel silou mocou previazať a nijako sa mu nechcelo vyhrať s návrhom do modulu. Takže okolo okien a dverí si tiež užili pílenia. Ale keďže máme šimý strop, aj tak by píleniu nevyhli.
Odpovedať
Mne vysla cenovo aj dodanim najlepsie Silka. (Plna tvarnica bez odlahcujucich dier, pevnost v tlaku 20MPa na bungalov 🙂 ) Vapis mi pred rokom povedal ze nestihaju vyrobu, nemozu mi dodat. Kalksandstein mi dal ponuku na cca 7tis. material, 7tis. doprava (Ilava) Takze vyber bol jasny. Murovalo sa s tym super, tehla naozaj presna. Vyrobil som si podla obrazku inych vyrobcov manpulacnu rucku, murovalo sa s tym potom jedna radost. A ci dviham 24kg Silku alebo 24kg tehlu, rozdiel nevidim. S ruckou naozaj parada. Nevidel som nazivo ani Vapis,KS alebo KM-Betu tak neviem porovnat ale kvalitu Silky hodnotim vemi dobre. Ani jedna z tvarnic sirky 250mm/150mm nebola poskodena. Jednu paletu do satnika som mal 100mm sirky, tam bola jedna tehla trochu nalomena. Silka nema system kladenia ako ostatni vyrobcovia, jeden den som pozical motorovu pilu s 300mm koucom a vodou a za par hodin som narezal vsetky potrebne polky. Na priecky stacila 230 flexa s odsavanim. S kotucom na abrazivny material sa to rezalo ako do masla. Elektrina klasika drazkovacka, odsavanie, dobre kotuce a reze sa tiez ako nic. Tolko moje skusenosti
Odpovedať
@ruskur Martin vdaka za podrobne vysvetlenie! Ono tohto sa prave obavam ze cokolvek naprojektuje architekt, aj keby sa s tym naozaj vyhral, tak v praxi bude velmi problematicke dodrzat. Hlavne ked to bude robit firma na kluc a ja tam nebudem (aj by to bolo zbytocne, nevyznam sa). A tieto elektrokanaliky mal byt jeden z argumentov pre Kalksandstein, ked zoberiem do uvahy aj cenu (tak ako pise kolega nizsie, toto mi vraveli aj v stavebnej firme) tak sa momentalne priklanam k VPC od SILKA. Myslim ze to co si nauctuje firma navyse oproti "beznemu" stavebnemu materiu, resp. jej zivnostnici (ktory si pracu s VPC uctuju 2xdrahsie ze vraj) zdaleka nebude dosahovat cenu nakladov na dopravu z Nemecka. A teda ako to dopadlo u teba v praxi, polozili to presne podla planu a netrebalo potom nic drazkovat?🙂
Odpovedať
@tomasndca vdaka Tomas! Si mi potvrdil to co mi vravela aj firma a sice ze ten Kalksandstein je vyrazne drahsi (ta cena za dopravu je masaker) a ze je lepsie si objednavat lahko-dostupny material ktory najdem normalne v stavebninach, pricom v kvalite by nemal byt ziaden zasadny rozdiel, skor ide o to ako to murari zrealizuju. Co sa tyka toho rezania, tiez mam pocit ze sa to trochu prilis demonizuje. Jasne ze je s tym viacej prace ako s porobetonom alebo tehlou a chapem ze s nejakym Ytongom sa robi lahsie ale zase staci poriadne naradie a pre murarov by to nemal hadam byt taky problem. Silku si objednaval priamo ty? Bol tam nejaky priestor na vyjednavanie? Aky to bol cenovy rozdiel oproti nemeckemu vyrobcovi prosim ta?
Odpovedať
@michal_groch Elektroinštalácie nás ešte len čakajú (predpokladám teraz december, január). Keď som robil konkurz na elektrikára. Tak niektorí sa otočili hneď na päte, keď to videli... 😄 Buď sa im nechcelo experimentovať, alebo si netrúfali, alebo neverili, že to pojde pretiahnuť (hoci pár kanálov sme overovali rúčkou z metly, ešte keď nebol odliaty strop a zdalo sa to OK). Alebo sa báli malého zárobku, keď nebudú musieť drážkovať, neviem... 🙂 S víťazným elektrikárom som dohodnutý, že sa bude snažiť vyťažiť maximum z kanálikov. Až tam kde to fakt nepojde, budeme drážkovať (iba vertikálne). On už robil na pár domoch z VPC, ale doteraz vždy drážkoval, lebo mali plné tehly - tak aspoň má náradie a vie o aký materiál ide. Určite nafotím a hodím do albumu.
Odpovedať
Ešte taká pikoška. Kalksandstein nám pri dodávke zabudol doviezť jeden preklad. Realizačná firma si to neskontrolovala, tak som na to prišiel až na druhý deň. Kontaktovali sme pána Svobodu, ten nám povedal, že žiaľ, jeden preklad nám nebudú voziť, radšej nám vrátia peniaze a máme si preklad vybetónovať, alebo nahradiť od iného výrobcu... Čo sa týka rezervy na tvárnice, radšej som objednal o jednu paletu naviac aj obvodového, aj priečkového muriva. Plus ešte jednu paletu poliek, oproti tomu, čo vypočítal projektant aj s 5% rezervou. Naši murári sa s tým nepárali a nejak extra nešetrili, pílili hore dole, ale naštastie (akože lepšie, ako by mali chýbať), aj tak mi tie palety navyše ostali.
Odpovedať
@tomasndca a este prosim ta co je to ta manipulacna rucka vlastne? nejaky mini-vytah na tvarnice?🙂
Odpovedať
@ruskur no tak zelam vela stastia s elektrikou a co najviac vyuzitych elektrokanalikov🙂 Ale aj toto mi trochu potvrdzuje ze radsej by som sa na to proste nespoliehal, hlavne ked si predstavim kolko casu/zdrojov je len do tohto jedneho elementu vlozenych a nakoniec to moze vyjst navnivoc. A ta pikoska je presne ta dalsia vec na ktoru ma upozornovali v stav. firme, ze co ak nieco bude chybat - ak si vyberiem VPC SILKA respektive akykolvek iny lahko-dostupny material, da sa to vzdy jednoducho doplnit. Preco si sa rozhodol nakoniec prave pre KS oproti inym vyrobcom?
Odpovedať
@michal_groch Cenovo je tehla na hmotnost viac menej rovnaka u vsetkych. Zalezi iba ci je tvarnica plna alebo odlahcena ( plna ma viac materialu takze vacsiu pevnost, vyssiu cenu) a doprava. Ta rozhoduje. Material som si zabezpecoval sam, staci napisat mail na stavebniny v okoli a hned ti poslu ponuky. Vybral som v tej dobe najlepsiu, aj tak material prisiel na kamionoch priamo z vyroby, bez prekladky v stavebninach. Silka ma dopravu zdarma. Ale urcite mozes medzi stavebninami ked (budes mat ponuky) este ich popytat ze inde ti dali lepsiu ponuku. Ja mam prvy rad kvoli tep. mostu ytong P6-650, vsetko nad tym je Silka. Pozrel som ponuky a cenovo teda: Kalksandstein (8DF E/240 LP, 8DF E/115 LP, 4DF/240 LP + preklady) cca 10300eur, Silka (Silka S20-2000 250, S20-2000 150, Ytong P6-650 + KP preklady) cca 7200eur. (ceny s DPH, dopravou a marec 2021)
Odpovedať
@michal_groch Predava to KM-Beta, daj do googla: KM Beta manipulacny hak, aj na youtube mas video kde vidis ako rychlo sa s tym pracuje. Len vlozis do diery a ides s tehlou. Samo sa to tam zakliesni. Silka ma zvrchnej strany tiez rovnake diery, hlboke cca 5cm. Podla obrazku som pozohybal vo zveraku napodobeninu a celu stavbu mi s tym postavala. S tehlou manupulujes jednoducho ako s kufrikom v ruke.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?