Skladba stien, podlahy a stropu

Podla foto je ok? Ak sa pise pri st2, ze zeteplenie 150cm a izolacia 140cm, rata sa to spolu, ci tu samotnu izolaciu je dobre dat 200, ak to pojde? Ak sa pise pri strope st5, ze mineralna vlna 140, potom medzi tramami 200, a medzi konstrukciu 60, sa rata ako izolacia 400mm? Pozeram dopredu, ze co a kde pridam, ci vylepsim. Vsade pisu izolacia po obvode 20tku nech dam, na strop 40tku.. Tak sa to pokusam pochopit. Dakujem vopred za trpezlivost pri odpovediach.. Ps. Neviem otocit foto 😂🤦🏻‍♀️
Odpovedať
Profilova fotka
medzi trámami 200mm sa dá vynechať, vzduch uzavretý v dutinách má rovnakú alebo lepšiu izolačnú schopnosť
Odpovedať
@jan45 ahaa, a tepelna izolacia staci potom 140, ci dat 200?
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma to záleží od teplotného pásma v ktorom staviate. Celková hrúbka býva nad 400 mm, ken uzavretý vzduch sa do toho dá započítať.
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma 150mm je izolácia na stene....140mm medzi stojkami....stena má potom 29cm izolácie - jedná sa o drevodom (vzhľadom na to že tých 140mm je medzi stojkami, stojky predstavujú v porovnaní s izoláciou určitý tepelný most ) ( Osobne si myslím že vzduchové medzery obecne nemajú tepelný odpor porovnateľný s tepelnými izoláciami ....návrhová lambda je podľa hrúbky vzduchovej medzery a je rádovo horšia ako lambda vzduchu ) Ak si chcete spočítať aký tepelný odpor bude mať stena či strecha dá sa to tu: https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-... (V zozname materiálov, ktoré stavebné konštrukcie môžu obsahovať je aj vzduchová medzera rôznych hrúbok ).
Odpovedať
@eagleowl to som chcela vediet, ci sa to pocita ako 290mm, alebo len urcita cast tych 150mm.. Zvysok nechapem :-D, stojky _ tepelny most _ lambda :-N.. Povedz len, ci je to ok alebo nie.. :-D dalujem.. @jan45 zlate moravce 😇
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma no neviem čo na tom nie je jasné.....je to poradie vrstiev steny, stropu alebo podlahy...proste vymenované materiály tak ako sú zmontované......tak ako idú za sebou....Či je to OK ?....tak ale čo či je OK?....či je to dosť izolácie alebo či sú to správne materiály?....to je návrh z čoho bude Váš dom ?...alebo čo je to vlastne?
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma ak je otázka či stena so 150+140mm izolácie je OK tak áno...strecha 140+200+60 je tiež OK
Odpovedať
@eagleowl toto posledne, ci ta skladba je ok, ci nemusim niekde pridavat.. Dakujem este raz.. :-D
Odpovedať
@eagleowl riesim to vsetko sama, mam pocit, ze cim viac citam, tym viac neviem.. Alebo naozaj budem taky macher, ze si zalozim firmu.. Naozaj dakujem za trpezlivost, rada vsak byvam pripravena.. Aby ma majstri neprevalcovali, musim byt krok pred nimi.. Hlavne informaciami musim byt nabita, lebo mam tendenciu prikyvnut na vsetko, ak neviem nic o tom a spolieham sa, ze oni/on vie.. Vies, chlapi su mudri, vsetko vedia, my zeny sa tomu nerozumieme.. Ale ked zacnem, ze chcem napr. pod plot nie betonovy zaklad, ale patky v hlbke 80cm a makadam v 40cm uzabovat, tak aj oni pritakavaju, ze sa tak da... Ale najprv presviedcaju ze sa neda.. Toto riesim sustavne, ze je len 1 moznost.. A druha neexistuje :-D.. Ale ja sa snazim byt pripravena, predostrem a dohodneme sa, co je najlepsie.. Zas to neprehanam s feminizmom, dam si povedat.. Ale nemam rada ked mi daju na vyber len 1 z 1 moznosti :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma ...múdrejší je obyčajne ten, kto má vyššie IQ a to od pohlavia nezáleží....sú aj ženy vyštudované stavbárky...občas je viacero riešení správnych Na to koľko kde bude izolácie však primárne slúži projekt, ktorý musí spĺňať momentálne platné požiadavky na kvalitu stavby z hľadiska energetickej hospodárnosti a kde je všetko podložené výpočtom....
Odpovedať
@hroma takmer 30 cm (ak teda je to, co pise eagleowl skutocne skladba zateplenia stien) izolacie je uz celkom slusne vidno ked sa pozries z okna. Skus sa nad tym zamysliet, ci by ti to nevadilo a co s tym robit, ak ano.
Odpovedať
@ivantausk zas tu strasis s tými "delovymi strielnami"? :-) 29cm stenu nemáš ani ty. Máš viac. ;-) Jej stena má 29 cm. Nie že 30 cm Porfix + 29 cm izolácia....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign pozri, ja som reagoval na tie hodnoty, co napisal eagleowl. A upozornil.som na to, ze ak je ca 30cm zateplenie, tak to moze niekomu vadit a je dobre sa nad tym zamysliet. Ked sa rozhodne, ze do toho ide, tak je to v pohode. Co je na tom zle?
Odpovedať
@ivantausk 140 je medzi stojkami, a 150 bude zateplenie.. Skutocne myslis, ze od okna 150 je vela? Ja nie.. Moja otazka spela k tomu, ci sa tych 150 rata samostatne, alebo to mozes ratat ako 290mm izolacie spolu.. Lebo dostavam rady, ze zatepli aspon 20cm.. Teraz ked pozeram skladbu, tak neviem ci mysleli takto, alebo 140 medzi stojkami a plus este tych odporucanych 200mm od okna..
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma pozrel som si to detailne, myslel som, že zateplujete strop staršieho domu. Táto skladba stropu je nefunkčná ako tepelnoizolačne, tak aj zvukovoizolačne. Bez aspoň jednej pevnej vrstvy -záklopu alebo podhľadu ju nedoporučujem. dal by som podhľad -osb vzduchová medzera, zákop osb a potom izolácia.
Odpovedať
@hroma 15 cm je fajn. Podla mna 15-20 cm je znesitelne a nad 20cm je ten prinos izolacne velmi maly. Ja som reagoval na to, co napisal eagleowl, obrazok som nepozeral.
Odpovedať
@ivantausk áno on pisal, že stena má síce 29cm izolácie, ale z toho 14cm je medzi stojkami... Lebo stojky logicky majú 14cm a niečím priestor medzi stojkami vyplniť musí. :-)
Odpovedať
@jan45 dobre, zapisem si to .. dakujem
Odpovedať
@megdesign to je potom fajn. Je teda nieco zle v tom, co som pisal? Ak teda nieje viac ako 20 cm, tak je to, podla mna OK... pre niekoho uz byt nemusi ani 15cm a pre niekoho moze byt aj 50cm v pohode :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 predpokladám že ste chceli napísať podhľad SDK / vzduchová medzera / OSB doska..... Ešte by ma zaujímalo prečo by skladba kde je 400mm vaty nemalo mať teplnoizolačné a zvukovo izolačné vlastnosti ?
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl skladbu uvádzate správne, podhľad som nepopisoval. Aby konštrukcia plnila akustickú izoláciu, musí mať hmotnosť a kompaktnosť (osb), to sa jej skladbou nedá dosiahnuť, naviac aj vata plní izolačnú funkciu len keď je v uzavretom priestore. V lisovanej je prestup obmedzený ale vo volne loženej dochádza k prestupu zohriateho vzduchu konštrukciou. Najviac to je cítiť pri veterných dňoch, keď je vzduch zo strechy vysávaný.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 píšete: "dal by som podhľad -osb vzduchová medzera, zákop osb a potom izolácia. " 1).....ja si neviem predstaviť že by niekto dávam SDK, potom osb....medzeru a zase OSB .... takto si teda minimálne ja vykladám to čo ste napísali 2) ....OSB pod vatou na tom ako bude vata izolovať asi veľa nezmení ....to že poznať ochladenie pri vetre môže súvisieť so slabou vzduchotesnosťou domu ako celku.... 3) drtivá väčšina bungalovov je postavených so stropom: SDK, parozábrana, vata.....nemyslím si že by to bolo nefunkčné či už zvukovo alebo tepelne....OSB doska v skladbe stropu pomôže ale určite nie zásadne....(môže zlepšiť zvukovú izoláciu medzi miestnosťami navzájom...(pokiaľ teda nie sú priečky len po OSB ))
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl je to Váš názor, ja len popisujem fyzikálne účinky. Podhľad pod osb sa dá riešiť rôznymi spôsobmi, to som nepopisoval. Vzduchotesnosť sa nemeria na povale a s prestupmi tepla má málo spoločné. Je potrebná pre riadené vetranie, aby toky vzduchu boli usmernené. Pri netesnej budove sú rôzne zdroje prísunu vzduhu a vetranie je neúčinné. To, že väčšina bungalovov je postavná zle nie je argument, že je to správne. Drvivá väčšina MBČOV na Slevensku je postavená nesprávne a pretože sa tejto problematike málokto venuje, ani sa to nerieši. Následkom je, že úradníci nedostávajú dobré výsledky skúšok a nechcú novým investorom povoľovať žiadne ČOV. Som zvedavý , kam začnú ľudia vyvvážať všetky žumpy po začatí účinnosti VZ vzačiatkom budúceho roku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 na tom to fóre sú desiatky ľudí čo majú domy postavené skladbou SDK /parozábrana/izolácia...teda "zle" ale ešte som nepočul že by sa niekto sťažoval na nedostatočnú zvukovú izoláciu stropu kde má 40cm vaty...o tom že OSB stav zlepší niet pochýb....ale vyhlásiť to za "nefunkčné" považujem za veľmi prehnané... Vaše tvrdenie že vata plní izolačnú funkciu :" LEN v uzavretom priestore" je v rozpore s bežnou praxou - na povale nikto na vatu nič nedáva ...ani na fúkanú izoláciu....a takto postavené dokonca pasívne domy sú funkčné... To že OSB doska je vhodná ako odďeľujúca vrstva medzi inštalačnou medzerou a izoláciou s tým súhlasím (sám som si to takto spravil)....no že by sa dával izolácia na povale do "uzavretého " priestoru to počujem prvý krát.... Čo sa týka tvrdenia že vzduchotesnosť domu nesúvisí s únikmi tepla (ale sa robí kvôli rekuperácii) tak to si tiež dovolím nesúhlasiť....čím menšia je vzduchotesnosť tým väčšia je teplená strata.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl verím len štatistike, ktorú som robil ja, skúsenosť mi hovorí, že môžem radiť, nemusím očakávať vďaku a nemám sa púšťať do diskuzie s laikmi. Ak niekto postaví tri domy, neznamená , že tomu rozumie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to sú na mňa zložité hádanky....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?