Skladba steny nízkoenergetického domu

Ahojte, viem že toto je nekonečná debata ale aj napriek tomu by som rád počul názory a komenty na skladbu stien plánovaného domčeka. Uvažujem: 1. Ytong 30tka + polyš 20 (biely / sivý ?) 2. Tehla napr Heluz Family 30tka + polyš 20 (biely/sivý ?) s tým že prvý rad by som dal Family 2v1 Takže ktorú ? :-) Je v tejto skladbe nevyhnutné presadenie okien ?
Odpovedať
@haco 1, nie nieje, ale je to vhodné
Odpovedať
@haco môj názor, treba to dať obrátene, ytong/heluz 20ka, EPS biely/šedý 30ka 8-) a výsledok isto bude NED..x-) ..presadenie okien je nevyhnutné iba pri PD.
Odpovedať
@euro_ tak,tak..ja davam heluz 25 a sedy 25.Keby sa dalo davam sedy 30
Odpovedať
..to trend stúpajúcich cien energií nám diktuje stavať úzke nosné múry s hrubou tep.izoláciou.. ..pri výbere materialov sa o.i. treba zamerať aj na údaj objemovej hmotnosti. T.j. čím je údaj vyšší tým sú materialy hustejšie, pevnejšie, únosnejšie s lepšími akumulačnými a akustickými vlastnostami, čo viac vyhovuje na stavbu tenkých obvod.múrov, ktoré potom zateplíme väčšou vrstvou lacnejšej izolácie a tak docielime normou požadované tep.izolačné vlastnosti :-Nx-).
Odpovedať
@haco skus uvazovat nad vapenno pieskovymi tehlami. vonkajsie nosne 175 a na to 350 izloacie a si vysmiaty ..
Odpovedať
Profilova fotka
@haco Síce je pekné ako sa tu komentujúci predbiehajú v hrúbkach izolácií prvý súhlasil s tým čo si si vybral a posledný by už dával 350 mm izolácie asi im to je jedno keď to nejde z ich peňaženky. Ak plánuješ stavať nízko energetický dom tak tepelný odpor steny sa pohybuje od 4,4 Heluz family 30 + 20 cm biely polystyrén ma odpor cca 9 čiže dvakrát toľko ako požadovaný normou čiže na tehlu heluz ti v pohode stačí 100 mm bieleho polystyrénu aj tak bude odpor cca 6,4. Ytong P2- 400 má tepelný odpor 2,98 keď k nemu prirátaš 200 mm bieleho polystyrénu 5,2 je to tepelný odpor 8,18 čiže zasa zbytočne prehnané tu by som ale použil o niečo viac izolácie niečo okolo 150 mm. Ak by si chcel postaviť dom vo vyššom štandarde ako len nízko energetický na to nemá vplyv len hrúbka izolácií. PS : Tie vápenno pieskové tehly stoja za zváženie hlavne kvôli úspore miesta aj keď roby sa s nimi ťašie ako s tehlou alebo z ytongom. PS2 : Takéto veci ako výber materiálu na stavbu alebo hrúbky a typu izolácií sa najlepšie robia z projektantom ktorý by mal mať najviac info od teba čo za dom chceš postaviť aký máš rozpočet a podobne a samozrejme musí dobre zvoliť hrúbky všetkých tepelných izolácií nie len izolácií stien a podľa toho zvoliť aj parametre okná a dvere.
Odpovedať
Po dnesnej debate s arch sme sa dohodli ze skladba bude z 25cm tehla a 20polys. Ak by to staticky nevyslo bude tehla 30cm co sa ale pravdepodobne nestane. Do podlahy pojde 25polys a strecha 50cm vata. Okna trojsklo vacsina pevnych ( bude rekuperacka) Tolko moje plany.... prepocitane to este nemam
Odpovedať
@haco Pri tých tenkých stenách pozor na hluk z vonka. Polystyrén nič netlmí. Ja ak by som staval obvodový múr hrubší by mi nevadil 300 ...ale tak každého voľba.... Pri dobre zateplených domoch má význam veľký orientácia a správne použitie francúzkych....píšem to všade..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?