Schody do domu - rada

Ahojte, chystáme sa na betónové schody do domu. Budú 3. Teda tretí schod bude taká rovná plocha / závetrie pred domom 1,5 x 5m na šírku. Mal som na chalupe nejakých majstrov a pýtal som sa na rady pri tvorbe schodov. Odporúčili mi, že treba tú vrchnú platňu spraviť cca o 5cm nižšie ako je prah dverí. Že na to sa dáva ešte poter a až potom dlažba. Robí sa to tak? Prečo nie je dobré lepiť dlažbu priamo na betón? Tak isto sa robí poter aj na samotné schody, či tam sa už môže lepiť priamo na betón? Nedáva mi to zmysel. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez prave realizujem schody a vrchnu platformu davam iba o hrubku dlazby+ lep. nizsie. Poter je predsa tiez len beton... Viem si vsak predstavit, ze je jednoduchsie pripadne vyskove a pod. nerovnosti dorovnat poterom, prip zrealizovat potrebny spad. Takze pokial ti to budu robit oni, neriesiil by som.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 da sa aj tak a aj ako pisal kaspy, treba ratat s tym, ze dlazba to este dvihne, takze ten vrchny schod urobit tak aby potom dlazba bola vyskovo ok s prahom :)
Odpovedať
@peto125 a ty si ideš tie schody realizovať sám?
Odpovedať
@kaspy @favelko @negue diky, budeme to asi robiť sami. Kolko sa necháva na dlažbu + lep? Dlažby čo som pozeral majú cca 1cm a na lep stačí 0,5cm? Asi dám radšej viac, prípadne ak by silno pršalo, nech je prah aspoň 1cm zdvihnutý. Prípadné drobnejšie nerovnosti spraví lepidlo, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 pod dlazbu by som pocital este s hydroizolaciou.(tekuta lepenka, prip. ten maglajz farebny. Nezabudni vyspadovat.
Odpovedať
@peto125 no veď jasné lepidlom niečo vieš vyrovnať. No nezabudni ako ti kaspy napísal na hydroizoláciu. Poriadne si pozri nejaké videá na youtube, ako sa schody majú spádovať aby ti na nich nestála voda.
Odpovedať
@peto125 aj viac nechaj, ano vyrovnať sa dá aj lepidlom, ale ešte rátaj s hydro ako písali kolegovia vyššie :)
Odpovedať
@peto125 Schody majú byť nižšie ako vnútorná podlaha aby nezatekalo do domu. 5 cm je bežné.
Odpovedať
@mrakomoreska Ja mám podlahu v dome v rovnakej výške, ako je dlažba pred dverami a nezateká do domu. Medzi tými plochami je ešte asi 1,5 cm hliníkový prah dverí. Zatekanie nesúvisí s rozdielom výšky plôch, ale od toho, ako sú dvere odolné voči zatekaniu.
Odpovedať
@chrobak7 čím je dobré vyplniť škáru pod hliníkovým rámom dverí?
Odpovedať
@mrakomoreska Čímkoľvek, čo je dostatočne pevné. Nie PUR penou, lebo tá sa časom, ako sa na prah stúpa, bude stláčať a môže vzniknúť medzera medzi podkladom a prahom. Môžeš tam natlačiť buď riedky betón, alebo nejaký vodeodolný tmel, hlavné, aby si tú medzeru vyplnil. Ak si dobre pamätám, ja som tam natlačil špachtľou stavebné lepidlo.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem. To natlačené lepidlo sa časom nerozmrví?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mrakomoreska Skús odliať kocku zo stav. lepidla a po týždni ho skús rozmrviť v ruke. ;-) :-D Nemusíš sa báť, veď lepidlo drží aj dlažbu a obklady. Ale môžeš tam tiež natlačiť z tuby napr. silikónový tmel - je to jednoduchšie, lebo tuba má priamo aplikátor. Po vytvrdnutí po tom môžeš skákať.
Odpovedať
@chrobak7 Máš pravdu, lepidlo je jemný betón. Alternatívou by mohla byť chemická kotva - polystyrén + piesok? Silikónový tmel nechcem, je pružný a odlupuje sa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?