Robil niekto veniec tak, že na múr nalepil polystyrén?

Robil niekto veniec tak, za namiesto salovacich dosiek nalepil na mur z oboch stran polystiren? z vonkajsej strany by tam ten polystiren mohol aj zostat a z vnutornej by sa strhol dolu po zabetonovani.da sa to takto zrealizovat? ak ano usetrila by sa robota na salovani. Mur 375mm vyska venca 25cm,izolacia vo venci 7,5cm.
Odpovedať
Celkom tomu nerozumiem, akoze tlak betonu by drzal len nalepeny polystyren?
Odpovedať
@kriloter Zakladovu platnu mi tak robili. Zasalovane to bolo len styrodurom.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx styrodur nie je polystyrén..Keď sa zradľuje styrodur hrúbky aspoň 5 cm nemal by sa prehnúť no zaručiť sa to nedá. Polystarén ten tlak neudrží ani náhodou nehovoriac o tom že zradľovať by sa ani nedal nakoľko by sa prehýňal..
Odpovedať
Eps/xps su na salovanie vencov nevhodne, pruzia a po naplneni betonom hrozi ich odtrhnutie ;-(. Skus porozmyslat zasalovat 5cm velox/krupinit dosky, fixovane sponamy, pripade lepene na murivo pur penou. Viac tento link: http://www.asb.sk/stavebnictvo/konstr...
Odpovedať
@euro_ dobry system, ale sirku 375 nemaju v ponuke.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď nechceš šalovať daj Ytong mne sa to osvedčilo vpohode svojpomocne a netreba moc betónu
Odpovedať
Profilova fotka
zašalujte to klasicky doskami a nešpekulejte :-D
Odpovedať
@ferron nemozem, bol by uzky veniec.
Odpovedať
@radhino no bude to asi najrozumnejsie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Takze dostal som sa do faze salovania venca a chcem sa opytat ci staci radlovat len v strede vysky salungu kazdych 70cm? Vyska venca je 25cm a sirka 37,5cm z vonkajsej strany davam 6cm styrodur.a este ako sa spravne radluju rohy? Nechcem aby mi to pri betonovani nahodou nevytlacilo, budem to robit betonpumpou.
Odpovedať
To šalovanie venca nepodceň, zvykne sa tam dosť vecí poserkať :). Inak to čo si sa pýtal pôvodne - xps polystyrénom sa to odšaluje v pohode, sám som to tak robil, základovú dosku aj veniec, dokonca je na to šalovanie venca oveľa vhodnejší ako klasické dosky (šalovacie dielce). Čítam, že prehnutý styrodur?:) To sa láme, nie prehýba. Inak tiež som šaloval veniec nad múrom 38cm, 8cm bol xps a zbytok 30x30cm veniec. Takže je ti jasné, že ten xps som lepil nie na stenu, ale rovno na vrch múra tou 8cm hranou :). Jasné, že som to celkom tak nenechal, ale celé istenie toho boli 2 latky zvonka zatlčené do múra na 1 kus 120x30cm toho xps... Zvnútra som šaloval klasicky drevom a jednoznačne je tá vonkajšia strana ošalovaná tým xps krajšia, to sa neprehýba, nehýbe, tak ako to bolo ošalované, presne tak to aj zostalo. Inak po mojom počine to tak šaloval aj sused a tiež maximálna spokojnosť... Hoci ten rádloval pre istotu aj to xps :). Inak ty máš naozaj v projekte prierez venca 25x37,5cm? Inak na tú betónpumpu bacha, sú také, ktoré na minimálny výkon dávkujú ten betón naozaj v pohode, ale sú aj také, ktoré to dávkujú aj na minimálnom výkone príliš silno, vtedy ju rýchlo posúvaj, vytvor si na dne šalovania len takú hrúbku cca 1/3 výšky venca a choď ďalej, ak to tak budeš mať trebárs na jednej stene, až potom sa vráť a začni na tú malú vrstvu pridávať trebárs ďalšiu tretinu výšky a tak ďalej dookola, proste nesmieš to "valiť" na jedno miesto, hoci sa ti bude betón roztekať do strán. A na betonárke zvýšeným hlasom zdôrazni, že je to betón do venca a zadaj si maximálnu frakciu štrku, aby ti popri armovaní nevznikali zbytočné "hluché" miesta a štrkové lôžka spôsobené príliš veľkou frakciou štrku.
Odpovedať
@beginner7 uz o 8 betonujem tak s uz len aby to dopadlo dobre.. ☺
Odpovedať
Článok sa načítava...
@beginner7 ano mam v projekte veniec 37,5x25cm a do toho kombidoska 75 hrubky 7,5cm.ja som dal namiesto nej 6 styrodur. Takze uz mam veniec hotovy.betonu priviezli malo ako bolo objednane tak som musel zbytok miesat v miesacke a vykladat hore rucne- nikomu to neodporucam, je to makacka pre otroka.nic mi nevydulo ani sa nic zle nestalo, takze som to cele urobil na 100% a to len s jednym brigadnikom co mal za to kralovsky zaplatene. V skupine staviam dom dam aj fotky.celkove naklady na veniec boli 2000-€.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@beginner7 Ahoj, znamená to, že z venkovní strany si nalepil navrch stěny 8 cm XPS a zevnitř použil klasické šalování? Vázal si šalunk s tím XPS nějak mezi sebou a v horní části nějak vymezoval vzdálenost mezi nimi? Díky.
Odpovedať
@r4d3k74 Práveže nie a stálo ma to potom trochu námahy naviac :). Rozhodne to viaž! Ja som najprv chcel lepiť styrodur aj zvnútra, ale potom som sa rozhodol pre klasický šalung a to bola chyba. Každopádne netreba podceniť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?