Rosenie okien - tehla vs porobeton

Rozpravali sme sa s chalanmi v krcme, ze v akom dome sa viac rosia okna a ci ma typ muriva vplyv na rosenie okien, Podla mojho nazoru vie tehla absorbovat viac vzdusnej vlhkosti, teda okna by sa mali menej rosit. Predpokladajme, ze v oboch pripadoch su omietky rovnake, teda murivo + sietka + sadrove strojove omietky + nejaka difuzna farba, napr polytex (neviem ci poznate) Samozrejme, ze zalezi aj na tom, kolko rocna je stavba, kedze porobeton je z vyroby dost vlhky. Jasne ze v prvych rokoch sa bude parit viac. Dajme tomu ale, ze je vysuseny.. Aky je vas nazor na to? Ma murivo vplyv na rosenie okien?
Odpovedať
Profilova fotka
murivo na rosenie okien nemá žiadny vplyv. Rozhoduje teplota a vlhkosť.
Odpovedať
@pavol_12 Nie. Prestup pary stenami bez EPS je rozdielny v desatinách percent. Hlavným faktorom rosenia okien je vždy vysoká relatívna vlhkosť vzduchu a nízka povrchová teplota a ich kombinácia. Bývam v dome, kde je všade parozábrana, žiadna dýchajúca tehla - a nerosí sa ani jedno okno.
Odpovedať
@pavol_12 Murivo môže mať vplyv na rosenie rámu a ostenia - ak je tam plná tehla, betón = proste tepelný most.
Odpovedať
Vlhkost, teplota a prudenie vzduchu vplyvaju na to, ci sa ti bude ci nebude rosit okno. A mylis sa aj v nasiakavosti materialov. Tehla nasaje ovela menej vody ako porobeton... Vezmi tehlu a odvaz ju. Potom vezmi ytong alebo nejaky iny porobeton a tiez odvaz. Potom ich vezmi a daj do sudu s vodou. O 2 hodky vytiahni a odvaz. Potom budes vidiet o kolko narastie hmotnost a teda co viac nasalo.... Porobeton saje aj ciac ako 2x tolko co palena tehla.
Odpovedať
@pavol_12 mali ste radsej ten nestastny futbal preberat. ;-)
Odpovedať
@ivantausk To o vacsej nasiakavosti porobetonu mas len zo svojej hlavy, vsak? Lebo merania a fakty hovoria nieco ine: http://www.ytong.sk/myty-a-fakty-o-na...
Odpovedať
@pavol_12 Hrubka profilu i hrubka zasklenia a sposob montaze (teplotne mosty) vyrazne vplyvaju na to, ci sa okna, alebo aj ramy budu rosit. Mam 93mm profil s 3-sklom s teplym ramiko a 3-ma okennymi tesneniami, cely ram je tiez montovany podla normy s izolacnymi paskami aj PUR penou, je to na starom tehlovom baraku a ani sa to nerosi, ani neplesnivie a na dotyk je ram aj sklo teple. Neorosi sa ani pri vlhkosti nad 80% (kuchyna pri zavarani :-D ) V panelaku som mal take okno tiez a zena ho dokazala zarosit iba niekedy v uzavretej izbe, ked tam mala roztiahnute behom dna 4 susiaky pradla a aj to v zime, ked vonku mrzlo a v izbe bolo 24-26'C - ale aka tam vtedy bola vlhkost dosiahnuta neviem, som este nemal vlhkomer, len teplomer. ;-) Takze skor ako murivo ma vplyv ta hrubka - 2 skla s hlinikovym ramikom osadene v 7cm profile takmer urcite sa ti budu rosit minimalne na skle - pri chladnejsom pocasi aj na rame (preto potom plesniveju rohy).
Odpovedať
@danculd nie, robil som ten test s mojim "planovanym" stavebnikom... Ja verim tomu, co vidim.
Odpovedať
@koumakds ja nie som odbornik na tuto tematiku, ale aj v zime sa zavara?
Odpovedať
@gashtaan Predsa tropicke ovocie z hypermarketu :-). @ivantausk Tak toto ma zaujima! Co si meral a ako si to meral? Lebo podla tvojich merani, Ytong na svojich strankach klame a bolo by super keby sa vyjadrili aj oni @ytongsk, ibaze by si klamal ty.
Odpovedať
len teraz je otazne, co je lepsie, ci nasiakavy material, alebo nenasiakavy. co je lepsie pre klimu a lepsi vzduch? podla mna material, ktory natiahne vlhkost ked je jej vela a pusti ju von, ked je zas moc sucho. tot moj nazor
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 to ti poriesia aj sadrové omietky ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd zopakujem....Vezmi tehlu a odvaz ju. Potom vezmi ytong alebo nejaky iny porobeton a tiez odvaz. Potom ich vezmi a daj do sudu s vodou. O 2 hodky vytiahni a odvaz. Potom budes vidiet o kolko narastie hmotnost a teda co viac nasalo.
Odpovedať
vcera nebol ziadny futbal, hokej?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk robil som taky test s polystyrenom, pozor na to merane materialy musia mat aj rovnake obvodove plochy , nie hmotnost , alebo potom to dosadit do vzorcov ale potrebujes poznat, vahu objem a obsah, 5 kg porobetonu bude mat vecsi obsah stien ako 5 kg tehla,,zas tehla je otvorena aj z vnutra,,,aj tie plochy si do toho ratal ? ci ako ti to vyslo?
Odpovedať
@ivantausk No to som urobil a tehla bola na tom horsie. Ytong P2-400 300mm bol dvojrocny, takze uz relativne suchy, odrezal som ho na rozmer tehly Heluz UNI 30 a na cca. pol dna boli ponorene v jednom sude s vodou. Chlapi na stavbe boli presvedceni ako ty, ze ytong bude na tom horsie, o to viac krutili hlavou ked videli, ze ytong nasal o polovicu menej vody. Preto by som rad vedel co si meral presne ty. Lebo vsetci (aj laboratoria) odmerali, ze porobeton nasava menej len ty si odmeral, ze viac. Tak bud kecas a nechces to priznat alebo teda napis co si presne nameral.
Odpovedať
@jblaze nie, to som nerobil. Proste som porovnal hmotnost pred a po a z toho vyslo %...
Odpovedať
@danculd vies co, mas pravdu. Nerobil som to a nic mi nevyslo. Ja si davam tehlu a ty si si dal to, co si si dal. Je to jednoduche a nema to zmysel dalej riesit ;). Ja viem svoje.
Odpovedať
@ivantausk Z tvojich odpovedi bolo hned jasne, ze ides stavat z tehly. Tak aspon si sa teda priznal. :-)
Odpovedať
@danculd @ivantausk mozte mat pravdu obaja: zalezi aku tehlu pouzijete. Podla mna na schopnost nasiakovosti v tomto teste ma vplyv AKOU VELKOU PLOCHOU moze ta tehla alebo ytong nasavat vodu. Tehla ma diery,cize viac plochy,ktorou mozu tu vodu sať. Ytong je bez dier, plocha ktorou moze sat vodu je mensia... Cize (do istej miery) zalezi ako velmi dierovanu tehlu ste pouzili pri teste.
Odpovedať
@realistanr To je jasne. Na tom linku co som daval hovoria o plnej tehle, takze aj tam je to jasne.
Odpovedať
@realistanr Porotherm 38 Ti a Ytong 250. Toto mi ukazoval stavebnik, ked ma presviedcal na Porotherm. A viem, co som videl.
Odpovedať
@ivantausk Problem je ze tehla nasava poalsie ale nasaje viac. Keby ste to tam mali povedzme tyzden ako simulaciu jesennych lejakov tak by vysledok bol iny. Ytong nasaje vodu na uvod rychlo a potom pomaly tehla naopak. Robil som prerabku na kombinovanej rekonstrukcii stareho domu. PS ani jedno neodporucam murovat je nezmysel.
Odpovedať
@lubiee murovat je nezmysel? Noo, neviem co by na to povedal taky Riman pri pohlade na Coloseum...
Odpovedať
@ivantausk Vsak prave koli lenivym architektom a majstrom co sa odmietaju ucit nove veci sa zivia tehla je tehla myty. Koloseum je trosku vacsie :D Murovat je nezmysel pre rodinne domy pripadne male bytovky do 4och jednotiek. Pre vacsie stavby samozrejme zelezobetonovy skelet s vymurovkou pripadne sklenenou vyplnou je jedina normalna volba. A narazka na Rimanov murovanim s tehlami sa tvarime ze sa za poslednych 2000 rokov nestalo co sa tyka stavebnych technologii. To je ako ty ludia co vraveli ze para je para a tie spalovacie motory su hlupost.
Odpovedať
@lubiee OK, takze si to postav z betonu. Napr 15 cm betonovy skelet a na to 30 cm zateplenia. A utop okna do zateplenia, aby si nemal delovu strielnu :). Ked chces, tak mozes... ja to nechcem.
Odpovedať
@ivantausk myslím že mal na mysli drevodom
Odpovedať
@doors454 to je v poriadku. Ak chce drevodom, tak ho samozrejme moze mat. Ja chcem tehlu :)
Odpovedať
@ivantausk tak ju somozrejme možete mať :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?