Rezanie tvárnic Ytong po dĺžke

Ahojte. Potreboval by som zvýšiť svetlú výšku v miestnosti o cca 10 - 12cm po obvode stavby, aby som mal dostatok priestoru na rekuperáciu, keďže v projekte s ňou projektant nepočítal. Stavať budem z Ytongu, hrúbka steny 30cm, výška tvárnice 25cm. Najjednoduchšie riešenie by bolo pridať jeden celý rad po obvode, no to by už bolo zbytočne veľa, navyše to bude poschodový dom a preto chcem stavbu držať čo najviac pri zemi, aby to aj po stránke dizajnu vyzeralo pekne. Tak ma napadlo, či by bolo možné rozrezať tvárnicu ytong po dĺžke, tým pádom by som dostal tvárnicu s výškou 12,5 cm, čo by bolo pre moj prípad ideálne. Len neviem či tvárnice s takouto výškou sa možu používať, či to nenaruší pevnosť v tlaku. Má s tým niekto skúsenosť? Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd mozes to takto urobit, mozes to urobit aj tak ze kupis priecku 10 alebo 12 ,budes ju mat na vysku 25 cm tu das na lezato na posledny rad a doplnis 5cm izolaciou nato pojde veniec
Odpovedať
Nie je problém rezať ich po dĺžke, pevnosť v tlaku neovplyvníš ale ak nemáš veľkú stolovú pílu tak sa nedorobíš. Kúp si priečkové tvárnice a narežeš ich po šírke. Samozrejme predpokladám že na ne pôjde ešte stužujúci veniec. Čo sa týka pevnosti v tlaku, priečkovka má vyššiu pevnosť ako bežné obvodové murivo Ytong.
Odpovedať
rezat cca 50 tvarnic na polovicu.. to je robota tak na 2 hodiny.. ale cisteho casu... to je kardio ako vysite... zaujimavy napad s prieckovkami. asi je to najelegannejsie. ja som mal podobnu dilemu a sup ho tam cely jeden rad navyse :)
Odpovedať
@petersmd Ako píše dusantt - daj tam celý rad. Tých 12 cm to už nič nie je.
Odpovedať
pouzil by som prieckovky ytong 12cm a ulozit nalezato plus izolacia aby ti vznikla sirka ako je obdove murivo teda 30cm... alebo by som prieckovku ytong pilil na polovicu cim mi vzniknu dva 30cm kusy a tie ukladat vedla seba bez izolacie... rozhodnutie je na tebe...
Odpovedať
@petersmd Riesil som pred asi 10 rokmi nieco podobne, potreboval som zo 70ks tvarnic odrezat par cm. Zavolajte do ytongu-ich regionalnemu zastupcovi, ci nie je niekde na okoli pasova pila, ktoru zapoziciavaju na stavby, nasledne sa skuste dohodnut s dotycnym clovekom na tom, ze si za nejaku drobnost priamo u neho na stavbe rozpilite tvarnice, da sa to zvladnut za 20minut, miniete elektriku asi tak za 30 Centov. Vozik som zacuval az k pile, svokor mi podaval kvadre, ja som pilil, otec ukladal na vozik a islo to ruky-cuky :)
Odpovedať
taktiez by som 12cm neriesil a bol este rad, ze budem mat vacsi zivotny objem a nie len plochu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd To je vyhoda porobetonu vseobecne ze je vsesmerovy homogenny material a teda mozes ho rezat akokolvek potrebujes na rozdiel od tehly... Inak osobne by som to asi nerezal a tych 12,5 cm navyse dal izolaciu a vyssie stropy su pekne ;-)
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady, najviac sa mi pozdáva riešenie od @godfather, t.j. použiť priečkovku 15cm širokú, rozpíliť ju na polovice a následne ich uložiť vedľa seba. Uvidíme
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?