Rekonstrukcia - ocelove preklady I 120 RD

Ahojte rekonstrujeme starsi RD- stary cca 40 rokov. v podstate tam neostalo nic. strop je monoliticky zelezobetonovy , podoprety este kazdych 1,2 Ickom hrubky 120mm a na dlzku 4m. co je asi malo, kedze su vidiet prehnutia . Z toho isteho materialu su robene aj preklady nad oknami. cize otvor 2m, a 2,5m icka 120 - 2ks. Obvodove múry su 40ka siporex- sedy kvader. Moja otazka znie. Stačí to? Je nutne tieto preklady doplnit alebo vymenit za heluz? Jedno kuchynske okno musime zdvihnut kvoli vyske pracovnej dosky, takze tam s tym prekladom hybat musime a pravdepodobne tam doplnim este jeden , ale co tie ostatne? do buducna by sme chceli menit krov a spravit aj obytne poschodie. vdaka za akekolvek rady
Odpovedať
@korenko 120 Icko ak je postavene na stojato, tak je na preklad nad oknom predimenzovane. A tie co su v strope ako su ulozene? Lebo sa mi nezda, ze by sa 120 I-cko postavene na prirubu a dobre ukotvene prehlo pod vahou betonu (teda ak ho tam nie je pol metra). V pripade ocelovych prekladov by som viac riesila tepelne mosty ako ich nosnost. Ak maju dostatocny presah do murov, tak tiaz muriva nad oknom unesu s prstom v nose. Ale fakt je dolezite ako su ulozene, ak stoja na prirubach. tak I profily maju slusnu unosnost na ohyb, ak su na lezato tak tam je to dost blbe... Daj fotky
Odpovedať
nie , vsetky su postavene . presah je klasicky 25cm. a pod stropom su skutocne prehnute mierne. pravdepodobne sa to prehlo hned na zaciatku pri betonovani. Betonovy strop je praveze dost tenky, cca 12cm ale je v nom este dost vystuze podla toho co som zatial odpozoroval.
Odpovedať
Profilova fotka
@korenko aka je hruba zb doska na tych I-ckach? aky je raster I-nosnikov? preklady: co je nad prekladom? nadmurovka? strop? murivo 2np? alebo murik podkrovia+veniec a krov? Pre vypocet to chce presnejsie vstupy. Vsetky stare RD zo sociku co som robil rekonstrukcie, tak sa zosilovali stropy. Na tie 4m by to mohlo s prizmurenim oka bavit, ale bude to makke.
Odpovedať
@sidewinder nad prekladom je nadmurovka a potom jeden rad velkych kvadrov na ktorymi uz je priamo momoliticka deka. Ak som uz pisal, deka ma hrubku cca 12cm a pod nimi Icka kazdych 1,1 az 1,2m.
Odpovedať
Profilova fotka
@korenkone dobre nad prekladom je nadmurovka, kolko? aka vyska? vyska velkych kvadrov kolko? potom je strop, to je jasne. A nad tym je co? Lebo ak je to RD s plochou strechou min. tam je atikove murivo.. ak mate krov je tam este stitove murivo, alebo murivo kde je pomurnica.. pripadne ak rekonstruujete nieco nato postavite a pritazite ten preklad. Vlastne ked rozrezete zvislo dom v mieste prekladu vsetko co je nad nim nanho tlaci a pritazuje ho.. nahodil som to: I120 - otvor 2,0m na jedno I-cko mozte opriet 1800kg/m I120 - otvor 2,5m na jedno I-cko 1100 kg/m A strop I120 - dlhe 4,0m v rastri 1,2m s tou doskou 120mm je presne na plno vyuzity (vypocet mi dava 117% a priehyb je tiez za limitom) Cize odnesie to seba a dosku a dost podla vypoctu.
Odpovedať
@sidewinder nadmurovka je jedna plna tehla na kant nad oboma I-ckami a potom tvarnica 40x30. nad tym deka a na deke je klasicka strecha typu "Stan" . podorys domu cca 9x9m. ziadne murivo nad dekou. Do buducna by sme chceli menit aj krov a tym padom by sa par radov nadstavovalo kvoli svetlej vyske.
Odpovedať
@korenko takto njako vyzera strop , momentalne uz je palach odstraneny vsade.
Odpovedať
@korenko a toto je preklad ponad okno , ktore ale musime zdvihnut. z vnutornej aj vonkajsej strany su Icka , nad nimi na kant tehly a potom tvarnice. priestor medzi Ickami bol volny, iba nobasil , ktory sa taam asi dal ked sa pred 10 rokmi menili okna
Odpovedať
@sidewinder cize je to slabe a treba to zpevnovat? inak aj samotna deka ma v sebe vystuz, neviem ci to ovplyvni vysledok.
Odpovedať
A toto je pohľad ucelenejsi s obnaženým ickom. Tento musíme zdvihnúť. Ešte neviem presne ako a či použiť tento preklad alebo kúpiť nový heluz
Odpovedať
Profilova fotka
Na preklady by som dal do toho rozponu 2,5 m 3ks I120 a netreba sa tym potom viac zaoberat, ani pri nadstavbe. A ten strop je otazka. Z pohladu statiky jednoznacne vymenit, alebo zosilnit. Z nejakeho ekonomickeho hladiska je to blbost burat, zosilenie trochu otazne. Neviem, aky je tuhy ten strop, ako je vystuzena doska.. ci tie I-cka boli len stratene debnenie alebo su nosne.. Co som s tymto I-ckovym stropom stretol, stale sme to zosilovali navarenim "T"-cka na horny pas (boli to stale hurdis stropy) nikdy to nevyhovovalo bez uprav. Mozny postup je podstojkovat, vyrovnat deformaciu. potom vysekat ulozenie, vlozit T-cko a privarit na I-cko.. davali sme T80 ~ 100. Alebo polovicu z IPE140.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?