Pur pena namiesto malty?

Dobry den, Vie niekto odporucit Znacky a typ pur peny na lepenie Ytongovych tvarnic a nasledne zateplovanie stien mineralnou izolaciou typu Nobasil? Ja som nasiel toto ma niekto skusenosti? http://www.soudal.sk/produkt/soudabon... Dakujem
Odpovedať
Preco chces porobeton lepit penou? Nic tym neusetris a nie je to ani rychlejsie :-) . Nasledne nobasil budes lepit lepidlom.
Odpovedať
...také slovenské, pur pena na všetko :-). Len na nej prosím ťa nesmaž rezne.:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiee naco si komplikovat zivot... okrem toho najdes na nete clanky o tom ako sa pena neosvedcila po rokoch na stavbach v nemecku kde s tym zacali pred rokmi... lepili tehly na dva pasy peny... ta sa casom stratila a tehly stali v podstate "nasucho" ulozene.Iste dom sa ti asi hned nerozpadne,ale naco experimentovat prave na svojom dome... ;-)
Odpovedať
Aj mňa hneď napadlo že purpena mizne....A to nemusím byť ani odborník aby som takú vec vedela 😉 určite by som takým spôsobom nestavala dom...
Odpovedať
Neviem si predstavit ze len tak sama od sebe zmizne...neviem ako dopadnú potom okná montované na penu... pán co sa venuje montázi okien vravel ze po 15 rokoch co rozoberali okná co boli tesnené penou tam stále bola akurat vraj zmenila farbu.. ta pena sa podla mna za 15 rokov zmenila ... snad k lepsiemu.. ale ytong lepit penou nebude dobrý nápad... ja som lepil pár priecok z palanej tehly na penu a zdalo sa to celkom fajn.. urcite to bolo pevnejsie ako lepidlom co bolo k tehlám
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana1291 nezmizne vobec nic :), tehlove domy sa tak bezne stavaju, nie je to vymysel, dodava to bezne vyrobca tehal, Wienerberger aj Heluz to maju v ponuke. https://www.youtube.com/watch?v=TvOLK... Ale pri ytongu to vidim problematicke, kedze nema dierky kam ta pena expanduje.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 to su famy :), nic nemizne v Nemecku sa to bezne dodava. Tu na Slovensku dlho bol argument, preco sa to v Nemecku nerobi, ze je to tam zakazane. Ked sa s tym zacalo aj v Nemecku, tak sa preslo na argument , ze pena mizne :). Nie PUR ani EPS nikam nemiznu.
Odpovedať
vyrobcovia ponukaju lepenie PUR preto, aby urychlili proces vystavby /aj v zime/, a predali tak viac tehal aj mimo sezonu. Tiez sa da takto lahko murovat svojpomocne, pripadne cas murarov je polovicny, usetri sa na cene. Garaz a chliev by som takto mozno postavil, v dome je lepsia malta, ktora sa osvedcila desatrociami.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 100rociami sa overili aj skaly, cez to vsetko staviame dnes z dutinovych tehal a porobetonu :)
Odpovedať
@majkoj veru, skoda, ze som nestaval z vapennopieskovej tehly, ta je kamenu asi najblizsie
Odpovedať
@lubiee Je pravdou, že pur pena sa používa aj na lepenie tehál. Ale ako majkoj uviedol, musíš si uvedomiť, že pur pena pri tvrdnutí expanduje. Ak s tým lepíš tehly, tak sa pena rozširuje do tých dutiniek, takže má tam miesto. Ale v prípade ytongu nemá kam expandovať, preto sa môže stať, že položíš tvárnicu a chvíľu už nebude vyrovnaná, alebo ju pena posunie hore či nabok. U tehly by som spokojne použil penu, ale u tvárnice by som to neriskoval.
Odpovedať
Cize aj pena, aj lepidlo je zle na tehlu, tak co je dobre na tehlu, ak uz brusenu? Nebodaj staru dobru maltu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ernestsk maltu v ziadnom pripade :-D
Odpovedať
@ernestsk Na tehlu (pokiaľ nie je plná) je dobré lepidlo aj pur pena.
Odpovedať
PUR penu môžete použiť prakticky len na brúsenú tehlu. Pri ostatnom murive nedokážete vyrovnať rozmerové nepresnosti ako maltou (lepom), čiže sa ňou nedá murovať. PUR degraduje len vplyvom UV žiarenia (slnko), takže z murovacej škáry nezmizne. M.
Odpovedať
PENA ani EPS nemizne :) Teda ak na ňu priamo nesvieti UV žiarenie, ako bolo písané vyššie :) Pár mesiacov dozadu som na toto viedol diskusiu s jedným známym. Staval dom svojpomocne s 38 čky tehly ... Zvažoval či lepidlo alebo PUR pena a nakoniec išiel do peny a veľmi si to pochvaloval. Objednal si totiž len 1 staršieho pána murár a on bol jeho pomocník / podávač a podľa jeho slov by už inak ako na penu nestaval ... Bolo to rýchle, čisté, peny boli len v zopár krabiciach - tj nemusel nosiť ťažké sakle lepidla a robiť si bordel ... Pána murára platil od hodín, ktoré spolu na dome strávili a tak ho to vyšlo lacnejšie. Tu bude asi rozdiel, ako sa dom stavá. Bežný murár alebo firma bude brať EURA od metrov, v tom prípade je to jedno a volil by som vždy tú lacnejšiu variantu ...
Odpovedať
Profilova fotka
no do pur peny by som nesla, ale tak to je kazdeho vec :)
Odpovedať
V dutych tehlovych stenach, postavenych na penu/tenkovrstvovu maltu, dochadza k vertikalnemu prudeniu chladu prechadzajucemu od paty muru. (Cesi maju na to vyraz"cihlovzduch":-)). Ked uz ist do tehly brusenej, potom je lepsie nanasat lepidlo na tehlu celoplosne, ...alebo ako je v tomto videu - celoplosne s textilnou sietkou 8-). https://youtu.be/qaBCkwQEdik
Odpovedať
@euro_ No neviem, ale z fyziky si ešte pamätám, že teplý vzduch prúdi hore a studený dole. Preto neviem, ako by sa dostal studený vzduch od päty domu do horných priestorov. A to už sú také teórie, že... Pomaly niekto navrhne izolovať každú tehlu zvlášť a najlepšie, keby to bolo vákuovo, ako termosku. Myslím, že netreba preháňať. Rád by som vedel, koľko firiem v reáli stavia tak na sieťku medzi každú radu tehál. (okrem hen tej firmy z inštruktážneho videa).
Odpovedať
Tiez by ma zaujimalo, naco je dobra ta sietka.. Cisto na zabranenie prudeniu vzduchu ?
Odpovedať
Profilova fotka
to ci purpenu alebo lepidlo sa tu opakovalo vela krat tak dam sem odkaz na jednen cesky vyskumny ustav nazor nech si urobi kazdy sam http://www.svsoms.cz/files/Cementove_...
Odpovedať
@euro_ Specificky toto problem nebude pri ytongu. Brusene tehly neriesim tehlu ako material uz vobec. Dik za video.
Odpovedať
@sappa Sorry ale dokument od zvazu vyrobcov cementovych malt o tom ake zle su pur peny je asi tak doveryhody ako Fico.
Odpovedať
@majkoj Dakujem to dava zmysel skusim skontaktovat priamo Xellu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa usmevne :) http://www.wienerberger.sk/technick%C... Zo skusok (nie, z elaboratu vyrobcov malty), je urcena charakteristicka pevnost muriva 3,3N/mm2. Podotykam, ze aj hodnota z elaboratu vyrobcov malty 2N/mm2 je stale vacsia ako pri YTONG Theta P1,8-300 (1,38N/mm2), a este aj P2-500 ma tu hodnotu nizsiu (1,92N/mm2). Pri ytongu si ale starosti ci to padne nikto nerobi, ...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj neviem ci su to famy, nechcem sa ani hadat :) pred 2 rokmi ked som zacinal stavat dom som sa o to zaujimal ,kedze aj znamy takto staval... vtedy som nadabil na ten clanok kde to dost podrobne opisovali... aj mne pacila predstava priniest si par krabic peny a takto "vymurovat" cely dom, rychlo cisto... nakoniec som ale ostal pri klasike :)
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ja tymto nechcem niekoho na penu presviedcat :). Ja som chcel tiez na nu stavat, ale nastastie som si uvedomil, ze to sam nedam a stavbari povedali, ze im je to jedno, tak to mam na lepidlo. Ale tie argumenty proti su scestne, to je to na co som poukazoval.
Odpovedať
@chrobak7 @majkoj Aj ked dam nizkoexpanznu penu, neda sa na to lepit Ytong, SolBet? Lebo nad tym uvazujem - urcite cistejsia a rychlejsia robota.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign podla mna tazko, bude problem mat konstatnu hrubku loznej spary. Pri tehle ta pena expanduje do rebier, obopne ich, to funguje ale len na brusenych tehlach.
Odpovedať
mna by zaujimalo, ako sietka zabrani prudeniu vzduchu... ze ja blbec som si davala aj sklo na okna...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?