Priecky Ytong spravne napojenie

Zdravim, ako sa spravne napaja Ytong v mieste kde sa spajaju prieky. Priecka o obvodovu stenu je mi jasna - nerezove Lka, dilatacna medzera.. Ale kde mam rovnu priecku a na nu ide kolmo druha priecka proste take T-cko z priecok ? Tam sa prekladaju (prevaizu sa) ako pri murovani alebo sa vymuruje najprv jedna rovna stena a na nu sa kolmo napaja druha tiez cez Lka s dilataciou ? Dakujem
Odpovedať
@pby priecky medzi sebou sa prevezuju...
Odpovedať
@pby Robi sa aj prevazovanie muriva a aj spojenie na tupo a L profily, pripadne sa daju kusky roxorov...
Odpovedať
@pby https://www.youtube.com/watch?v=cCrut... mne robosi davali na spoj aj lep, je to tak zo 4 roky nic sa nestalo
Odpovedať
Napojenie na obvodovu a nosnu stenu budem robit ako sa ma, aj ked aj znamy ma sice Lka ale vestko natesno nalepene na obvod.. -OK priecky v nieste prepajania medzi sebou previazem. -Mam taku malu obavu aj z toho, ze na nosnu stenu mam napjit aj taku kratku 15cm dlhu "priecku" co bude zarubna a tato cast bude na tych Lkach - ono to hore previaze na normalnu priecku dalej preklad ale aj tak mi to pride take labilne asi tam tie Lka na kazdu jednu tvarnicu v tom mieste nie iba na kadzu druhu
Odpovedať
@pby a pant tych dveri budes mat na tej kratkej strane? Ja mam tiez jedno miesto take, len 10cm priecka uholnikmi o nosnu stenu pripojena, ale panty mam na opacnej strane, ktora je uz previazana s kolmou prieckou. Ono ked tu medzeru medzi nosnou stenou a prieckou vypenis, to samo o sebe ten spoj dost vystuzi... zaruben tiez len penou lepis.
Odpovedať
@gashtaan no presne a budu panty su na tom kusku (v 2 pripadoch to tak mam) - co to spevni zarubna (ale ja chcem masiv-su to dvere do izieb, kovova by asi vystuzila lepsie) takze trocha mi to vrta hlavou ako to spevnit, nepomoze uz asi iba dat Lka na kazdy kusok a mozno to bude ok
Odpovedať
@pby My sme priečky prevazovali s obvodovými múrmi zasekaním do každého drohého radu Ytongu. Pri takej krátkej priečke mi to logicky príde ako nevyhnutnost, zvlášt ak na tej strane budú pánty.
Odpovedať
@bubulka722 no neviem, ja by som to na pevno nedaval - hovorim hore to previaze preklad. A norma ako to murovat od ytongu je jasna - ak das priecku 12,5cm na pevno s nosnou 30cm ktora zvlada ine tlaky - praskne to (nemusi), ale riskovat to nechcem..
Odpovedať
Všetky priečky v dome máme napevno prepojené s obvodoými múrmi a po 8 rokoch nie je v rohoch ani milimetrová prasklinka. Mne sa skor zdalo ujeté prevazovat ich L-kami. Ak sa ti to zdá ako dostatočné riešenie pri príliš krátkej priečke... urob si to tak. Ja osobne by som to tak nerobila.
Odpovedať
@bubulka722 uz tu parkrat ludia riesili prasknute priecky kvoli takemu previazaniu s nosnou stenou... budte teda radi, ze u vas je to ok, ale nenahovaraj ludi, aby to robili rovnako zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 A to je práve proti "predpisu" ytongu. Možno ste sieťkovali a teda pukliny nie je vidieť, ale tieto presné veľké tvárnice musia mať dilatačné medzierky a spájať sa majú na to určenými kotviacimi prvkami, nie podľa toho, čo nejaký "majster" či švagor povie. 8-(
Odpovedať
@leonardom No o.k. hádat sa nebudem, je to raz v technických listoch výrobcu a my sme to teda pokašlali aj ked nemáme s tým žiadny problém.Jasné, že sa steny pri omietaní sietkovali, to je predpokladám pri Ytongu nevyhnutnost. Porad potom prispievatelovi ako kotvit krátku priečku, na ktorej budú zavesené dvere. Ešte by ma zaujímalo ako odvovodnuje výrobca tento sposob kotvenia. Kvoli čomu je to nevyhnutné? Ospravedlnujem sa píšem cez mobil, takže interpunkcia je nedostatočná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bubulka722 ja byt v jeho kozi, opytal by som sa priamo niekoho v ytongu ako to riesit s tou kratkou prieckou...
Odpovedať
@gashtaan diky za typ.. urobil som to. Odpoved - aj u takto kratkej priecky musi byt pružny spoj !! Pevnejši sa dosahuje mensou medzerou cca 10mm a hustejsie ulozenou L vystuhov - cize tak ako som predpokladal.
Odpovedať
@pby super, tak to mas potvrdene :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý den, doporučujeme převazbu, ale je i možnost s navázáním pomocí L profilů.
Odpovedať
@pby tak vidis, a uz mas priamo od @ytongsk dalsiu, diametralne odlisnu odpoved :)
Odpovedať
Profilova fotka
:-D celý čas sa tu diskutuje, ako technické listy uvádzajú nepreväzovať nosnú s nenosnou a nakoniec samotný pán porobetónový Ytong doporučuje preväzovať =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý den, měli jsme samozřejmě na mysli převazbu nenosných stěn (příček), o kterých se v odstavci hovořilo.
Odpovedať
@gashtaan na tej kratkej priecke 10cm si nechaval sparu min 10mm ? alebo mensiu ? Mne uz aj 10mm pride velka ked nato pozeram (teraz vymurovane)
Odpovedať
@pby tak ako vyslo z odrezkov... niekde to bol centimeter, niekde menej, sublerou som to nemeral :)
Odpovedať
@gashtaan cize nerobil si z toho vedu, lebo ja som dostal info ze 10mm je minimum - no a ja by som siel naradsej do mensieho rozmeru, a kedze pises ze si mal aj menej tak to risknem..
Odpovedať
Připojím se s dotazem. Středem domu mi jdou dvě příčky, které nejsou nosné, ale pouze ztužující, tedy budou pod nimi základové pásy a budou spojeny s obvodovými zdmi věncem. Vazníky budou na obvodových zdech. Mohu tenké příčky propojit eLkem bez pružné dilatace a třeba i s promazáním boku příčkovky s touto ztužující příčkou? Jde mi taky o to, že budu mít u čtyř dveří krátké (100 mm) příčky mezi obložkou s panty a tou ztužující příčkou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
S čím je lepšie prichytiť nerezové spojky o priečku a obvodový múr ? Klinec alebo vrut ?
Odpovedať
@purplesticks Tomáš jedno, nieje tam ťah
Odpovedať
@purplesticks Skrutky sú lepšie než vruty ! 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?