Priečka 150

Ahoj Mal by som jednu otázku . Na jar by som chcel murovať priečky 150 a 100... mohol by som tak spraviť, že prvý rad by sa dal do zakladacej malty. Potom by sa vodorovne vyfrézovali dve čiary vložili dva roxori R14. Zatreli s lepidlom a pokračovalo by sa normálne s murovaním. Dôvod chcem to spevniť. Kvôli tomu keď napríklad sadne doska. Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
1
2
@stavba111 Keď sadne doska, sadne celá stena. To by sa musela dosky zlomiť, aby sadla len napr. v strede. V takom prípade ani roxor nepomôže, neudrží váhu tej steny. Neviem, či to pomôže, ale nič sa tým nepokazí. Ak chceš, tak to tak môžeš urobiť.
Odpovedať
@chrobak7 Lebo sa mi objavili praskliny po zime hrubá stavba. Tak preto taká otázka
Odpovedať
@stavba111 Tak na praskliny to podľa mňa nepomôže. Stena praskne v najslabšom mieste. To by si musel mať stenu z monolitného betónu, aby si úplne vylúčil riziko prasknutia omietky. Malé praskliny sa zakryjú interiérovou farbou.
Odpovedať
@chrobak7 Ale myslel som že doska praskla priečky ešte nemám...
Odpovedať
@stavba111 mozes to urobit, ale je to zbytocne.
Odpovedať
@gashtaan mám na doske praskliny aj cez celú dosku preto sa bojím ....
Odpovedať
@stavba111 To nebudú praskliny z dôvodu, sadania dosky. Praskliny sú na základovej doske pomerne bežná vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba111 kazdy ma na doske praskliny ;)
Odpovedať
@chrobak7 Ale spozoroval som ich cez zimu cez stred dosky rozpon 6x11m .... teraz mám obavy
Odpovedať
@stavba111 frézovať netreba, stačí ak s položeného radu zabiješ do steny klinec, roxor. Tak sa to robilo a je to OK. Prasknutú deku by šlo hydraulickým zdvihákom dvihnúť, podmurovať a zaklínovať.
Odpovedať
@jblaze Ako by sadol násyp.. sieť 8x150x150
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba111 ja som 2 roky nemal ani jednu trhlinku, a zrazu, ale mne po lete :D akoby sa spravili take dilatacne praskliny,, kolmo na dlzku dosky, nelamem si nad tym hlavu, to je taky maly posun ze to priecka aj omietka hravo zvladne ;) a bud rad ze si to sadlo teraz ked este priecky nemas ;) o to lepsie
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stavba111 Daj foto, ako vyzerajú tie praskliny. Každý môže mať inú predstavu...
Odpovedať
@jblaze Len čo to spraví keď sa to zaťaží. Preto som chcel dať tie železá
Odpovedať
@chrobak7 nemám foto ale niečo takéto cez celú dosku http://www.modrastrecha.cz/forum/zakl...
Odpovedať
Daj sadrokartón keď sa tak obávaš...
Odpovedať
@stavba111 Pôvodne som to zle pochopil. Ale aj tak asi nebude treba frézovať do platne, ale urobiť na dosku preklad na šírku priečky a do výšky budúcej podlahy. No a ostatné ako som písal hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba111 možem sa spýtat,aké zaklady tam maš? hrubka a výška,poprípade v akom terene si staval a to maš už hrubú stavbu hotovú? nemaš foto tej praskliny?
Odpovedať
@stavba111 To nie sú praskliny zo sadania, veď to máš napísané aj v tej téme, že to nie je nič nebezpečné. To sa zmršťoval betón pri schnutí a tuhnutí, preto vznikli tie praskliny.
Odpovedať
@chrobak7 a to platí aj keď vznikli po pol roku ?
Odpovedať
@stavba111 Ak to bolo betónované v lete, tak v zime sa betón mohol zmrštiť a miestami popukať. Preto sa aj napr. betónové cesty frézujú každých 4-5 metrov, aby prípadne praskliny neboli náhodné, ale v tých frézovaných miestach.
Odpovedať
@chrobak7 Na jar bolo teplo tak 25 stupňov možno aj viac . Ešte by mohol povedať názor Pán @jan45 Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba111 veštiť neviem, drobné praskliny v betóne sa môžu vytvoriť aj po rokoch, sadanie je samezrejmé, najmä pri 1,2 m násypoch, výztuž má minimálny vplyv, nesie len trojuholník mimo vzopretia, skôr by som volil kotvenie do stien a dobré lepidlo.
Odpovedať
@jan45 Veľa som tu čítal že násyp klesne aj tak ... že doska je potom vo vzduchu neviem čo je pravda ..
Odpovedať
@stavba111 Preto treba podklad riadne zhutniť pred vyliatím základovej dosky. A keby aj podklad klesol, máš tam min. 15 cm vrstvu betónu s výstužou. Ja mám na strope 16 cm betónu s výstužou - teda pod betónovou doskou je prázdny priestor a nepadne. Tak isto základová doska niečo udrží - je to betónový monolit. A predpokladám, že základové pásy nemáš len po obvode základovej dosky. Ja mám napr. takto základové pásy pod základovou doskou: .
Odpovedať
@chrobak7 Ja mám 12m dom (šírka) a cez stred ide základ.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba111 tá dlhá prasklina čo maš cez celú dosku je v mieste kde mas tenstredový zakladový pás?
Odpovedať
@bobcat250 jedna je aj tam a druha je medzi vonkajsim pasom a stredovym kde je rozmer dosky 6x11 metrov taka peasklina ako som dal ten odkaz
Odpovedať
@bobcat250 a tie praskliny su tam kde sa spajal beton s druhou varkou . Naskor sa spravili take pasy a potom sa medzi to lial beton
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba111 požeral som si tie fotky s toho českeho fora,vsšetky sa zdajú byt sposobené zvraštenim betonu ale tie sa ukažu už po par hodinach v zavyslosti od počasia aj od toho či bol podklad suchý,ale aj moc riedky nekvalitný beton ale ta posledná fotka to sa mi zdá skor statická vada ...rozhodne si ale myslím,že ak ti bude pracovat zakl.doska žiadny roxorik v priečke nepomože
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?