Prefabrikovaný betonový skelet rodinného domu

Má niekto skúsenosť s prefabrikovaným betónovým skeletom rodinného domu. Je niekto na SVK kto vyrába niečo podobné ,našiel som len českého výrobcu, má niekto dom postavený obdobnou technológiou? Celkom ma to zaujalo, na rok sa chystám stavať dom , zbieram inšpirácie...
Odpovedať
@tomas1989 nebude skelet na tak maly objekt zbytocne drahy? Prefabrikaty byvaju zvycajne drahsie. Ak mas rad beton, pouvazuj nad jeho pouzitim ako stenovy akumulacny prvok, ale skor ako monolit.
Odpovedať
Rozmýšľam nad 3 poschodiami, 2 + pivnica, rozmer cca 12 x 8 m. Neviem ako to presne cenovo vychádza preto sa pýtam na fore. Ako pozitívum vidím rýchlosť, a pomerne suchý proces výstavby, žiadne debnenie , stojkovanie ....
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1989 A to by si chcel stavať nejaký typizovaný alebo modulárny dom alebo bi ti tie prvky museli robiť na mieru a čím by si chcel vypĺňať steny toho skeletu. Ak ti ide o rýchlu výstavbu a suchý proces tak zvoľ radšej drevostavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
Drevostavby sú plné chemikálií. Na SK neviem o výrobcovi ,ale napr. V Grécku kde sú časté zemetrasenia sa stavia takmer výlučne len skelet, alebo monolit. Zrejme by stavali inak . Toto bude drahšia alternatíva murovaných domov. m2 300mm muriva stojí 70€ toľko isto vyjde aj kubík betónu + doprava k betonu, treba prirátať cenu debnenia a náročnosť montáže debnenia. Určite bude skelet drahší. Jedine ,že by niekto staval spôsobom ako kedysi paneláky.
Odpovedať
Nie nechcem drevodom , ako výpln ytong alebo tehla + zateplenie. Bežne sa takto stavaju bytovky ...
Odpovedať
@martosko https://www.skeletsystem.cz/studie-a-... niečo takéto, dúfam že to nebudete považovať za reklamu... nič podobné som na slovenku nevidel, viete o firme ktorá to robi , najlepšie západné slovensko
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1989 A prečo ťa zaujala práve táto technológia lebo ja tam vidím samé nevýhody. Okrem toho že musíš zaplatiť výrobu, dopravu a montáž skeletu musíš ju ešte obmurovať a nechať priznanú vo vnútri alebo urobiť výplňové murivo a vysporiadať sa zo stykmi dvoch rôznych materiálov a tepelnými mostami. Takže si vlastne zaplatíš predražené stropy.
Odpovedať
Prečo ? O cene zatial viem málo , zhánam info, Ale je to ucelený systém od základovej patky , základovej dosky , nosníkov , stropov spirrol. Suchá, rýchla výstavba , rozmer nosníka je 20 x 20, netreba nič priznať , stavaju sa takto nehnutelnosti , byty, výrobne haly .Myslím si že to ekonomická stránka nemôže byt až taká zlá....
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1989 V podstate musíš postaviť celý dom plus navyše doňho zaplatiť skelet. Skelet sa bežne používa v stavebníctve ale nie nezmyselne, najlepšie je ho použiť pri veľkorozponových stavbách ako sú haly ktoré sa následne opláštia sendvičovou konštrukciou. Pri bytových domoch je toto riešenie vhodné pri väčšej výške kvôli únosnosti materiálov ale pri výške do päť podlaží tiež zbytočné nakoľko výplňové murivo mohlo byť nosné.
Odpovedať
@tomas1989 pouzit to pri stavbe bezneho rodinneho domu nema racionalny zaklad, je to vsak mozne a samozrejme aj drahsie.
Odpovedať
Namiesto betonoveho skeletu by som pouzil ocelovy skelet+ strop z trapezu+ karisiet a zaliate betonom a vypln stien alebo ytong alebo sendvicovy panel+ izolacia a vnutorne steny z neakych akumulacnych tvranic -moznosti je vela
Odpovedať
@virnik27 práve šalovaniu a betónovaniu som sa chcel vyhnúť, @stowasser prečo to nemá racionálny základ, videl som na nete domy s touto tech. , o cene máš info alebo si len myslíš že to bude drahšie ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomas1989 dajte si to nacenit a pochopite. Nezabudnite priratat transport, vykladku (dostane sa k vam naves?), nasledne pri samotnom stavani budete potrebovat vacsi zeriav. Trojpodlazna budova nepotrebuje ziaden skelet. Strop zabetonujete, pockate par dni, nechate podstojkovany a staviate dalsie podlazie. Ako budete riesit vedenia sieti? Zasekavat do kazdeho nosniku?
Odpovedať

Odpovedať
@stowasser Určite si to dám neceniť , kvôli doprave hľadám spol. na slovensku ktorá to robí... Siete sa dajú viest cez podlahu /strop , je na to myslené, elektrika v ytongu... Ja nevravím že to budem robiť takto , zaujalo ma to a preto sa pýtam
Odpovedať
@tomas1989 zrejme boli myslené prechody sietí z podlažia na podlažie, kde buď musíte prejsť cez nosník alebo ho obísť. iba ak by ste to sústredili do nejakej formy inštalačného jadra mimo nosné prvky, ale aj tak niekde môže vyjsť takýto prechod cez nosný prvok. ak bude skelet v súlade s architektúrou domu - veľká otvorená dispozícia, veľké presklené plochy, atď., v tom prípade je skelet dobré, progresívne riešenie (hoci v tom prípade by som uvažoval skôr o oceli), inak v tom veľký zmysel nevidím. a už vôbec nie ak bude skelet riešiť rozpony typické pre bežný rodinný dom.
Odpovedať
Pred 10 alebo 15 rokmi , keby niekto povedal že dá do podlahy 20 cm izolácie , na stenu 30 a do stropu 40, tak by všetci len neveriacky krutili hlavou.... Chcem len povedať že nie všetko nové je zlé...
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas1989 To máš pravdu že nie všetko nové je zlé ale tento systém sa používa už kopec rokov akurát málokomu ho napadne použiť na rodinný dom lebo to nemá žiadne výhody možno tie základy že stačia pod stĺpy. To je ako keby si si do fábie dal do zadu rám ako má Porsche 911 GT3 RS, v Porsche vedia prečo ho tam dali, ako skelet na veľké rozpony, v tej fábii by mohol byť tiež ale bol by zbytočný ako skelet pre rodinný dom. Aj tie vyššie hrúbky izolácií čo spomínaš sa nedávajú len tak zo srandy ale zlepšujú vlastnosti, ale keď chceš murovaný dom z ytongu ten skelet tam naozaj nieje potrebný.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Moja teoretická skúsenosť s prefabrikovaným betónovým skeletom: Na obrazovke v projekcii aj na fotkách skelet vyzerá perfektne, aj technicky je perfektný. Tešil som sa a chcel som stavať týmto spôsobom. Posledné slovo však mala moja peňaženka. Bol som šokovaný, ale nedokážem posúdiť náklady firmy. Samozrejme chápem, že firma tiež z niečoho musí žiť a mať primeraný zisk. Už dávno za čias socializmu existovala takáto technológia železo.betónových prefabrikovaných skeletov vrátane geniálneho patentu maximálne odľahčených predpetých železobetónových dutinových(valcovodutinových) stropných panelov. Teraz uvažujem len o obyčajnej tehlovej stavbe so stropom Spiroll.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?