Prečo dom zateplený polystyrénom zvonka plesnivie?

Ide najmä o severné steny. Chcem stavať, ale odrádza ma zatepľovanie polystýrénom nakoľko čo vidím domy takto zateplené a najmä bytovky, všetko to zo severnej strany plesnivie.
Odpovedať
@ankasek ja som take este nevidel a ty si takych bytoviek videla kopec... to bude asi nejaka karmicka vec.
Odpovedať
Ved nezateplujte polystyrenom,ale napr. mineralnou vatou. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez som este nevidela.
Odpovedať
@ankasek Obavam sa, ze plesnenie stien zvonku nema ale vobec nic spolocne s EPS. Skor s materialom omietky.
Odpovedať
@ankasek Aj nezateplené fasády to tak majú. Ide o to, že sa na omietke zachytávajú spóry, riasy, prach - slnko tam svieti len pár hodín v lete. Treba dať umývateľnú omietku, prípadne aj s prísadou proti rastu plesní. Nič však nie je na veky. U zateplených fasád hrá MOŽNO úlohu aj fakt, že povrch steny zvonku je o čosi studenší. Alebo ak rosný bod vzniká tesne pod povrchom, v lepidle, v omietke, tak môže omietka nasať tú vodu - to je ďalší faktor.
Odpovedať
@ankasek myslím, že to zelenošedé sú skôr riasy než pleseň
Odpovedať
@majki555 ale ono to plesnie zvonku, nie znútra... čo s tým má minerálna vata? @ankasek Plesnie to kvôli použitej omietke. Dakedy sa robilo z iných materiálov a teraz sa dá tiež vybrať taká "horšia", ktorá nie je odolná plesniam. Severná strana je jasná, tam Slnko nezasvieti. A možno keby si sa o to bližšie zaujímala, zistila by si viac spoločných menovateľov - jedna firma, čo to zatepľovala, jeden druh omietky (najlacnejšia), a pod. Kľudne zatepli, ale dobre porozmýšľaj nad omietkou, ktorú tam budeš chcieť.
Odpovedať
Skôr si myslím že to závisí od tepelných mostov a správne za izolovaných špaliet okolo okien (pri montáži okien použiť pásky).. Býval som na 4bytovke. Neizolovaná a bez izolovanej strechy. Dali sme izoláciu na steny 8 cm. Začali nám plesneť rohy po obvode stien. O dva roky sme spravili strechu a dala sa izolácia na strechu a prestalo plesneť. V tých rohoch plesnelo kvôli tepelnému mostu.
Odpovedať
Na nasej ulicke su hned dva domy co maju severnu stranu chytenu do zelena zateplete cca 5 rokov dozadu
Odpovedať
@kajo873 pise z vonku a nie z vnutra.... Skor ako pisala @blacksr su to skor riasy. Ked zaprsi dlshie sa tam drzi vlkost, lebo na no nesvieti slnko a pomalsie to schne.
Odpovedať
Ako bolo povedané, sú to riasy a machy, riešili sme to teraz na viacerých pamiatkach, najhoršie sa to prejavuje ak sú v blízkosti stromy - čím bližšie sú a väčšie, tým horšie sa to prejavuje na fasáde.
Odpovedať
@kajo873 Ty tu jediný píšeš seriózne, ostatný trepú somariny. Hrozná úroveň fóra.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@polystyren ja píšem overenú vec, ak by som nemala osobnú a podotýkam odbornú skúsenosť, určite sa do tejto debaty nezapojim... Inak otázka sa týkala exteriéru a @kajo873 píše o interierovej plesni. Ale nikto z nás presne nevie čo mal autor otázky na mysli, lebo nedal foto, tak dedukujeme.
Odpovedať
@stanica nič si z toho nerob, on píše všade a o všetkom vie :-D
Odpovedať
@stanica "vidím domy takto zateplené a najmä bytovky, všetko to zo severnej strany plesnivie" No mne je z toho jasné, čo tým autor myslí. Keby chcela povedať, že chodí po bytoch, a vidí, že im steny v bytoch na severnej strane plesnejú, tak by to snáď napísala.
Odpovedať
....treba dať silikonovú omietku a nie akrylovú....
Odpovedať
@stanica Jaj, zvonku na fasáde pri stromoch sú machy? Tak to je jasné. Ale nie zvnútra. Stromy nemajú čo robiť pri dome. Vyrúbať.
Odpovedať
@box Siikón alebo akrylát, jeden bordel. Treba brizolit. Môže myť aj tenší.
Odpovedať
@polystyren vyrubat a zaliat betonom.... vivat slovenske stavebnictvo.... Brizolit? Naco.... najlepsia je hlinena omietka....
Odpovedať
@pepoke prečo? brizolit je odolnejší
Odpovedať
@polystyren preto, lebo ste prirovnali silikon k akrylatu a postavili ich do jednej roviny.... tak som ja prirovnal brizolit k hlinenej omietke. Jednoducho ked chcete poradit, tak dajte argumenty. A riadne... Brizolit je odolnejsi: v com? akym sposobom? cim prinasa zvysenu hodnotu oproti silikonu, akrylatu?
Odpovedať
@worker_falcon ja som myslela, že nie je fotka ako tie údajne plesne vyzerajú, možno sú to fakt plesne, no to nepredpokladám
Odpovedať
@polystyren nabudúce 2 x meraj a raz rež....
Odpovedať
@stanica to je u neho bezne, skoda reci :-D
Odpovedať
@stanica podrypuješ? ste naivní
Odpovedať
Profilova fotka
tu si o tom precitajte, je to dost detailne: http://www.asb.sk/sprava-budov/zatepl...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?