Prasknuté rohy domu

ahojte strecháči, máme novostavbu, teraz na jar sme omietali izby strojovou omietkou. Spozorovali sme, že nám praskli všetky vonkajšie rohy domu. V každom rohu izby je prasklina, presne risovaná podľa radu tehly. Nestalo sa Vám nikomu z Vás, niečo podobné? Máme sa obávať tých prasklín? Prípadne, dá sa nejak ešte spevniť dom? Máme už aj zateplené. Nájde sa tu skúsený murár, kto už takéto niečo videl na novostavbe? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Pridaj fotky, dovody mozu byt rozne, nasledky mozu byt od banalnych az po fatalne. Su to vertikalne, alebo horizontalne praskliny? Veniec je v pohode? Zaklady ste robili podla projektu? Niekedy sa objavia jemne praskliny, ktore nepokracuju, len sa pretru akrylom a hotovo. Skuste pozorovat,ci sa to zhorsuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Z čoho je murované? +fotto
Odpovedať
Ide o vertikálne praskliny - vodorovné. Veniec je pevný ako skala. Máme veľmi kvalitnú robotu odvedenú, železa viac ako malo byť. Základy sme dávali ako na bytovku. Všimli sme si, keď sme kopali základy, že tam bola spodná voda. Môže klesať stavba. Všetko robené podľa plánov. Skúsime sledovať praskliny, zatiaľ sa ešte nezvetčili. Môže to byť prasknutá len omietka alebo aj múry - toto nám vŕta v hlave. Prečo sa vyskytli praskliny. Môže to byť vlhkosťou a tým, že tam kúrime v krbe a cez týždeň je tam zima? Murované máme z Heluzu tehly. Odfotím ich a dám sem foto.
Odpovedať
A ešte má napadlo, že tie praskliny risujú rad tehly... všetky prasklinky sú vodorovne - druhý rad pod vencom a v tejto rovine nám popraskali rohy v každom vonkajšom rohu.
Odpovedať
Profilova fotka
Môže to byť aj nekvalitnou omietkou.Alebo,mokrou tehlou.Stáva sa ,že dom popri murovaní v určitej výške zmokne a vrchný rad tehál je vtedy premočený.V takom prípade pri nedostatočnom preschnutí hrubej stavby pri rýchlovýstavbe môže praskať omietka.
Odpovedať
Pravdepodobne do tehál natiekol betón z venca a schnutím sa zmršťuje aj s radmi tehál, v ktorých je vlepený.
Odpovedať
@margaretka428 pre vysvetlenie...vertikalne znamena zvisle a horizontalne znamena vodorovne..nemozu byt vertikalne- vodorovne..:o) inak my sme tiez niekde spozorovali vodorovne praskliny v omietke presne ako idu rady tehal...ale je to uz pol roka premalovane a zatial sa v malovke neobjavili...tak pravdepodobne ide len o technologicku chybu pri robeni omietok...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@margaretka428 mozem sa spytat kdo vam staval hrubu stavbu z heluz?aka firma a ako stavala prvy rad tehal?bolo to do suchej malty na kleber?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Ahoj, kvoli tomuto problemu uz dlchsie nemam kludny spanok, mam podobny problem, praskli mi vsetky rohy domu, praskliny su vodorovne a maju uz dlzku aj 2m na kazdu stranu nachadzaju sa v tretom a stvrtom rade tehal. Pred rokom sme robili sadrove omietky a do leta bolo vsetko ok. Praskliny maju cez 1mm, uz som aj zistil kde je problem a ten je v spodnej vode, ked bolo dlchsie sucho praskliny sa spojili, ale kedze mame mokry rok tak ich mam opat roztiahnute, co je podla mna dost vazny problem. Teraz strucne k skladbe domu, rozmery su 16x14 bungalov obvodove mury 30poroterm profi zatial nezateplene takze vidim praskliny aj zvon, co je horsie tak v rohu strcim napr celu spachtlu medzi 3a4 rad tehal. Zaklady su v hlbke 100 az 160cm pod povrchom kedze sa mierne zvazuje pozemok. Mojou dedukciou som dosiel k zaveru, ze problem bude spodna voda ktora bud v ilovitej pode neprepusti vodu spod domu a hydraulicky zdviha cely dom a nakolko rohy su tahsie a na kraji tak ich nedvyha a vznikne prehnutie resp vydutie celej zakladovej dosky v smere od stredu ku krajom sice len o mm ale tehla to 16m neudrzi, ( pripadne to bude rozmocena ilovita poda ktora sa sprava ako spongia a zvadsi svoj obiem, vysledok ten isty). A na druhej strane je veniec ktory zatial drzi cely roh domu vo vzduchu. Najhorsie je ze to bude asi cyklicke namahanie co pri nerieseni roztrha vsetky rohy domu vrstvu tehal po vrstve, kedze to neudrzi do nekonecna drzat v lufte. Zatial skusam riesenia ako dostat co najviac vody z okolia a od zakladov domu, zatial len ciastocne zlepsenie. Mam v plane nad a okolo domu vykopat drenaz vo vadsej hlbke ako su zaklady domu. K ciastocnemu zlepseniu som sa dostal ked som v studni ktoru mam nad domom asi 10m znizil hladinu asi o 1.5m zatial cerpadlom s plavakom, mal som spraveny prepad asi pol metra nad povrchom a voda pri vlchsiom pocasi odtekala skoro vkuse. Skuste mi mudre hlavy z modrej strechy poradit. Ps: mam zaklinit tie tehli aby cele kuty neboli v lufte?
Odpovedať
Profilova fotka
@poooak Tie praskliny čo popisujete väčšinou majú úplne iný pôvod.Väčšinou sa dom v prvý deň vymuruje po prvé 3-4 rady , na druhý deň sa pokračuje.Ak do rána prší a zmoknú tehy vo vrchnom rade ,potom sa dá suchý rad tehál.Ak sa na takto nevysušené a suché rady tehiel dá strojná omietka tak to praská vodorovne.Nemusí to byť tak ako som to popísal . Ak by pod vašim domom pracoval íl tak by to bolo presne naopak .Mokrý íl by spájal prasliny.Íl sa chová inak ako hlina.Íl nasávaním vody zväčšuje svoj objem.Ak takto namoknutý íl zmrzne dvihne betón aj s celým domom za zimu v pohode o 10 cm ,tehly rozdrví na kašu.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Pri stavani murov boli dobre podmienky, bolo pekne sucho, (leto 2012) prsalo az ked som uz mal zasalovany veniec. Staval som si mury sam a kazdu jednu tehlu som mal v ruke a kedze som blbec pedant tak svokra islo porazit ked som kazdu jednu meral 2x s vodovahou, coho vysledkom bola zvysla odchylka cca 2-4 mm na vysku 3m. Tehly Porotherm profi 30 som lepil na lepidlo. Stavba stala zastresena bez okien zimu 2012/2013, v jeseni 2013 mi robili sadrove omietky a do leta 2014 nedola ziadna prasklina, kedze som behal s 500w neonom 3dni okolo stien a opravoval som nedostatky a skody vzniknute dalsou cinnostou. Cely dom som striekal bielou farbou, asi o dva tyzdne si manzelka vymyslela ze chce premalovat obyvacku a vtedy pri malovani som nasiel praskliny najprv len 3 rohy boli prasknute, neskor praskol aj stvrty, ale menej nez ostatne. Najmenej mi praskol roh kde mam dvojgaraz a tento roh domu je najviac staticky zatazeny na cm2, lebo hned od rohu su garazove 5m dvere, ostatne rohy su postavene tak, ze roznasaju hmotnost rovnomernejsie. Prasklina v garazi je len vlasocnica v dlzke 0.5m , ale ostatne su ako som pisal vyssie. Hladal som zmeny ktore mohli nastat a najzavaznejsie v tomto roku bolo vyrazne zdvihnutie spodnych vod, ktore som odsledoval v dvoch studniach nad domom. A taktiez vplyv pocasia sa prejavuje na sirke prasklin.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď klesne základ doláme sa tak praskliny nemajú vodorovný tvar.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros A ako? Ked klesne rovnomerne...o 1mm napr.
Odpovedať
Profilova fotka
Prasknutý alebo sadnutý základ domu vytvára šikmé praskliny.
Odpovedať
Profilova fotka
No praskliny su vodorovne, ale v ich vzdialenejsom konci od kuta su klesnute o jeden rad tehal. A keby sadol jeden roh tak by som to pochopil, ale mne tak praskli vsetky co naznacuje, ze rohy neklesli, ale ze cely dom sa nadvihol a rohy ostali sediet tam kde boli.
Odpovedať
ja by som zisťoval ,ci praskli mury alebo len omietka -normálne nasprosto zarypnutim do omietky az po murivo
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak vyssie som pisal, ze strcim medzi rady tehal kde je prasklina celu spachtlu, samozrejme z vonku, sadra tak idealne nepraskla. Normalne medzi tehly u mna nestrcis ani spendlik.
Odpovedať
@margaretka428 Ahoj,ako to vyzera s prasklinami teraz? Opravili ste ich nejak?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahoj @poooak , zaujimalo by ma ako to cele dopadlo s prasklinami?
Odpovedať
@poooak zdravim mam podobny problem ako vy uz ste to nejako vyriesili?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Ahojte mam podobny problem ako @poooak, hruba stavba domu bola postavena pred viac ako rokom. Na jar tohto roku urobene vpc omietky. Mury Porotherm 300. Objavili sa mi vlasocnice v kazdom rohu domu. Maju horizontalny priebeh a najdlhsia ma uz viac ako meter. Kopiruju 5 a 6ty rad. Aj zvonku som si vsimol ako je prasknute lepidlo v spojoch. Mam sa toho obavat? Idem malovat a tak zvazujem ci pockat alebo to vyspravit a nevsimat si to...
Odpovedať
ahoj, ja mam to iste. Ja mam 300 termalicu a vnutri KVP štuk. No a všetky rohy, na inych miestach - ako vyškach, mam taktiež prasknute. Len s tym, že mam viditelne praskliny aj vonku. Prikladam fotky (ospravedlnujem sa za kvalitu). Stavba ide teraz do drujhej zimy. Mna by zaujimalo, či je to nejak nebezpečne, alebo je to niečo čo sa deje, lebo na nete to vidim tento problem sa opakovať. Pre istotu som skontroloval aj veniec, ale tej je v pohode. No a taktiez ked to zakryjem nejak - mozte poradit ako : ), bude sa to objavovat stale, alebo raz to aj prestane?
Odpovedať
Je to nekto, kto by nam vedel odpovedat?
Odpovedať
:-| nikto nič? @janyke vieš niečo nové?
Odpovedať
Tiez by ma to zaujimalo. U mna sa zacali objavovat vodorovne praskliny viditelne vnutri najprv v hornych rohoch na 2 NP a v okoli okennych otvorov v casti domu, ktora je vysunuta na konzole. Na 1NP nie su ziadne praskliny. Zacalo sa to objavovat asi 3-4 roky po postaveni domu a praskliny sa este stale pomaly predlzuju. Zda sa ze vzdy vychadzaju bud zo styku okenneho prekladu a tehly, alebo niekde v spalete okna. A to bola hruba stavba postavena analfabetmi asi pred 7 rokmi. Minuly rok tu bol statik a povedal, ze ide o dotvarovanie ZB dosiek. Aby som si s tym nelamal hlavu ze to nie je nic necakane co by nevidel skoro na kazdej stavbe. Ale pokoj mi to neda.
Odpovedať
Este dodam, ze v mojom pripade trhliny kopiruju stycne spary medzi tehlami a trhliny su prakticky rovne, obcas preskocia medzi radmi tehal.
Odpovedať
@xaxaxaxa ahoj a máš praskliny aj z vonku? Či uz masnfasadu a nevidieť?
Odpovedať
Vodorovna prasklina znamena ze chyba je pod nou.Mohlo sa to stat ak prudko poklesla spodna voda ,male ciastocky zeminy zobralo a tym to kleslo.Ak su rohy neporusene ,tak poklesol stred.kolmica na trhlinu ukazyje miesto porusenia.mohlo sa to tirz stat ak ste v dome nebyvali a boli dilne mrazy ktore sa dostali dovnutra domu a zaklady su plytko zalozene ,proste stupla voda ,prisiel mraz nadvihlo ,voda odisla mraz tiez tak pokleslo.Ked budete byvat a kurit v dome nemalo by to robit..
Odpovedať
@lier mam uz fasadu, ale urcite su aj zvonku. V mojom pripade teoria o podmrzani asi neplati, lebo praskliny tohto typu su len na 2NP. na 1NP po rokoch praskla omietka v rohu na jednom mieste kde sa styka priecka s nosnou a potom na jednom mieste zvisle kde sa styka tehla s betonovym stlpom a podla fotky tam zjavne vysiel velmi maly kusok tehly, viac vypenene nez tehly takze asi preto. Ale kazdopadne uplne iny charakter trhlin. Ja si to vysvetlujem tak ze horna aj spodna doska s vyzrievanim a zmenami teploty pracuju a ohybaju sa. Horna doska je zatazena minimalne (iba malou atikou) a teda ak sa zdvihnu rohy, tak tehly do ktorych natiekol beton na nej ostanu prilepene a zdvihnu sa takze to praskne az pod prvym alebo druhym rado tehal. Takisto v mieste otvorov je previazanie tehal narusene, takze sa to pri tomto lahsie odtrhne. Tam kde je to najvyraznejsie je aj konzola ("lietajuca izba") aj stropna doska uplne bez atiky. Otazka je ci sa to niekedy zastavi. Zatial ako po 7-8 rokoch od hrubej stavby sa trhliny predlzuju (resp, tam urcite uz davno su a sirsie nez sa sza ale az teraz prechadzaju cez omietku a staru malovku ako trhliny do 1mm, az nemeratelnej sirky) Sucastou problemu moze byt aj murovanie na lepidlo, mozno sa horsie vyrovnava s tymito zmenami ako hruba vrstva malty.
Odpovedať
Hezký den, já bych nad tím raději nespekuloval a pozval si na to pořádného statika. Taky jsem před rokem řešil praskliny na baráku a nakonec jsem to vyřešil s odborníky ze Saronu http://www.praskliny.cz/ Prohlídnou vám dům a navrhnou optimální řešení. A budete mít klid.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?