Praskliny v priečkach. Pomôže presieťkovanie?

Zacali mi po dvoch rokoch praskat 2 priecky, ja som ich nestaval, ale kupil dom uz s postavenymi. Ide o priecky hr.115 mm - Pezinska tehla. Na priecku nic netlaci, krov je vaznikovy, cize len vlastna tiaz. Tehly su podla mna malo prelozene, jedna prasklina sa objavila uz treti krat - 2 krat som ju zaomietal. Pomoze len presietkovanie?
Odpovedať
Prasklina v jednej priecke je zvisla tak ze kopiruje vazbu tehly, prikladam foto priecky, este pred omietanim. Pod prieckou nie je zaklad, je pod nou podkladny beton a v nom sietovina. Prikladam foto.
Odpovedať
Precka je zalozena v "kapsach" v obvodovom murive a pripada mi to, akoby obvodovy mur "roztahoval" vazbu v priecke? Prasklo to hned na prvej zvislej vazbe od obvodoveho mura.
Odpovedať
Vie niekto poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
pod priecku sa zaklad ani nedava....ak sa tej praskliny bojis tak presietkovat celu stenu.teraz je to v takomto stave ako na foto?a praska to podla mna kôli tomu ze ju tahá vonkajsi nosny múr.Pravdepodobne krov velmi stalcí do strán.
Odpovedať
@madyyy mam zasa praskla vodorovne omietka z rohu do oboch stran zhruba pod preklad nad oknom...cim by to mohlo byt? videla som to na viacerych domoch...
Odpovedať
Profilova fotka
@wewe15 Tak toto môze mat viac faktorov.je to novy dom?
Odpovedať
hej, novy, vlastne prvu zacali sme 2009 a minuly rok sme dokoncili a na jesen sme sa stahovali...
Odpovedať
Profilova fotka
@wewe15 Tak potom sa neni čo čudovať.je to normálne.Nová stavba ktorá sadá, máva tieto problémy.praskliny by som teraz neriešil.až ked budete znova maľovať, tak zhodnotiť veľkosť praskliny.Bud akryl alebo pur pena.ale na pur penu to asi nebude.
Odpovedať
@madyyy dakujem, hadam sa to po zime ustali!
Odpovedať
@madyyy stena je omietnuta, ta fotka bola kvoli tomu, ze je na nej vidiet, ze vazba muriva v priecke je malo prekladana. Tiez si myslim, ze to taha obvodovy mur, ale istotu budem mat, ked k tomu zavolam statika. Stredom domu bola projektovana nosna stena so stuzujucim vencom a ta stena bola nahradena prieckou 115 mm a veniec tam nie je, nakolko pan, co to staval, setril.ako sa da. Ten krov je priehradova konstrukcia a on by steny nemal roztlacat prave naopak.
Odpovedať
Profilova fotka
Je mi to jasne....ale nieje mi jasne, preco tam ten nosny mur nedal ked bol na projekte... za kazdu cenu sa setrit nemá
Odpovedať
lebo je to inteligent :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ma niekto podobne skusenosti pri "optimalizácii" nosnych stien za nenosne priecky pri vaznikovom krove s vyskytom presklin v prieckach?
Odpovedať
hm?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@madyyy Väzníkový krov nikdy netlačí do strán, to je nemožné ! Vyplýva to z jeho konštrukcie.
Odpovedať
Zdravím Vás, môžem sa k tomu vyjadriť ako projektant-statik. Prasklina môže vzniknúť preto, že stavba sadá. Pri nových stavbách to nie je nič nezvyčajné. Keď však píšete, že v mieste tejto priečky mala byť nosná stena s vencom, potreboval by som k presnejšiemu vyjadreniu poznať širšie súvislosti, či nepôsobí na priečku skutočne žiadne zaťaženie. Ak ju tam statik navrhol napriek tomu, že na ňu nepôsobí žiadne zvislé zaťaženie, stena bola navrhnutá preto, aby stužovala dom vo vodorovnom smere na účinky zaťaženia vo vodorovnom smere - vietor. A keďže tam tá stužujúca stena chýba, pri vodorovnom zaťažení môžu vznikať takéto trhliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@matej_ladiver na vyjadrovanie asi bude po 4 rokoch asi neskoro :-D
Odpovedať
Asi áno. Neprečítal som si dátum. Ale možno si to niekto prečíta a rozmyslí si zamieňať nosné a nenosné steny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?