Porobetón P2 vs P4 - seizmicita

Dostala sa mi do rúk príručka od od výrobcu ytongu s názvom "Navrhování konstrukcí odolných proti zemětřesení". Celkom ma to zaujalo, pretože v ČR sú oblasti, kde YTONG predpisuje používať len silnejšie murivo P4. (Cheb, Frídek Místek, Karviná, Vsetín) Teraz to analogicky prevediem na Slovensko, pretože Slovensko je so seizmického hľadiska výrazne aktívnejšie ako ČR. Citát z casopisstavebnictvi bodka cz "Rozdělením Československa odpadly České republice oblasti nejvíce ohrožené zemětřesením." Podľa mapy sa jedná o Žilinský kraj a Komárno. Moja otázka. Riešia u nás niečo takéto statici? Ja o tom pochybujem, že napríklad v Žiline ľudia stavajú domy so silnejšej P4. Je to určitým spôsobom zvláštna téma, keďže ľudia so zemetrasením neprichádzajú do kontaktu, napriek tomu tu boli v minulosti ničivé zemetrasenia a nepýtali sa ľudí, či môžu prísť. Dom je pritom statok, ktorý sa stavia na celý život a možnosť takéhoto úkazu sa vylúčiť nedá. Prikladám link na spomínaný dokument https://issuu.com/katalogy/docs/ytong...
Odpovedať
@xko postavil som dom presne v epicentre seizmickej oblasti, vedla vyhasnutej sopky a presne nad vydatnym pramenom co zasobuje mesto a dom stoji a je jedno z coho ho postavis, ked bude zemetrasenie, to ho moze uplne znicit a aj nemusi. To co odporucaju je len a len pre ovce.
Odpovedať
@originalx aj airbagy v autach su len pre ovce, lebo ak havarujes, mozes zomriet a aj nemusis... esteze ta mame baca nas.
Odpovedať
@xko aj je tam vysvetlene, preco by P4 malo lepsie odolat zemetraseniu, nez P2? Mne to akosi nedava zmysel. Ak ma nieco odolat otrasom, mala by to byt pruznejsia konstrukcia, nie pevnejsia v tlaku.
Odpovedať
@gashtaan Aj ja som toho istého názoru ako ty. Veď link som pridal, môžeš si pozrieť ten dokument. Teóriou sa moc nezaoberajú, keďže ide o normu ČSN EN 1998-1, Eurokód 8, čo bol asi aj dôvod vzniku takého dokumentu. Riešia tam len 3 faktory, seizmickú oblasť, typ pôdy pre základy a predpísanú pevnosť muriva. Tiež som na hrane uvažovania, do akej miery silnejšie murivo pomôže, ale asi nejaký vplyv to bude mať.
Odpovedať
https://www.casopisstavebnictvi.cz/no...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?