Porada pre výber tehly HELUZ FAMILY alebo HELUZ UNI na novostavbu RD

Profilova fotka
Zdravím, mal by som dôležitú otázku v rámci výberu tehly na stavbu RD. V tomto období sa už bude tehla pomaly objednávať, takže sa potrebujem čo najskôr rozhodnúť. Ide o novostavbu rodinného domu 85,3 m² (nepodpivničený) s obývateľným podkrovným (1 vikier). Stavbu obvodových múrov 30 tehla + 20 zateplovací systém JUB. Konkrétne ide o výber tehly od dodávateľa HELUZ. Neviem sa rozhodnúť či vybrať typizáciu HELUZ FAMILY 30 alebo HELUZ UNI 30. Podľa informácií čo mám ... je rozdiel medzi FAMILY a UNI v tepelnoizolačných vlastnostiach a pevnosti. FAMILY lepšie izoluje, ale je slabšia (nemá to vplyv na statiku RD). UNI 30 má lepšiu zvukovú nepriechodnosť, zadrží 49 db oproti FAMILY 39 db. Izolačný rozdiel je nasledovný: - FAMILY 30 + EPS 20 = tepelný odpor 8,98 m2 K/W - UNI 30 + EPS 20 = tepelný odpor 7 m2 K/W Norma na kolaudáciu je 4,4 m2 K/W. Záver: rozdiel v tepelnom odpore nie je hodný rozdielu v cene (v rámci počtu ks na stavbu je rozdiel medzi nimi 1 050 €). Osobne som naklonený pre výber tehly UNI 30 (výhodnejšia cena). Poprosil by som vás o vaše poznatky, skúsenosti a radi. Vopred ďakujem pekne.
Odpovedať
1
2
Tehla je derava. Toto su papierove udaje. Realne to ma daleko od pravdy. Kup najlacnejsiu tehlu vsetko dokladne vypen pur penou a nato sprav co najlepsie izolaciu aby ti tam nefukalo. Alebo skor aby ti fukalo co najmenej.
Odpovedať
@frenky89 presne ako si to rozanalyzoval. Daj Uni a hotovo. Aj tak na to daš izoláciu a eliminuješ prípadné nedostatky z murovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@frenky89 Ja som dal lacnejšiu a pevnejšiu Porotherm 25 (P12) - vyhovovala aj staticky pre moju dispozíciu (poschodový so stužujúcou stenou).
Odpovedať
UNI. alebo 30ka brusena od Brittermu.
Odpovedať
@frenky89 Súhlasím s @lukas2589 že tehla je deravá, a keď ju profesionálne nevymuruješ, bude prefukovať, a potomje jedno koľko izolácie dáš. To isté platí pri lepení polystyrénu na buchty. Porobetón široký 50 s hustotou do 400 kg/m3 izoluje ako 24 cm nekvalitného polystyrénu čo dávajú na fasády. Ak chceš lepiť polystyrén na steny, tak len celoplošne, to sa robí len okolo okien a venca, a je to fuška.
Odpovedať
@modrablbost ...nie si Ty nahodou Radko, co kazdemu vnucuje porobeton....?
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za reakcie ... z hľadiska tepelnoizolačných vlastností je v pomere ku cene asi určite výhodnejšia voľba HELUZ UNI 30. Avšak by som sa ešte rád utvrdil, či je to ok aj z hľadiska statiky a pevnosti ... ako bolo mi povedané, že typizácia UNI má lepšie pevnostné vlastnosti ako FAMILY ... ďalej má lepšie zvukovo nepriechodné vlastnosti, no a oproti FAMILY má vlastne podľa toho horšie iba tepelnoizolačné vlastnosti o 1,98 m2 K/W ... tak prečo je podstatne lacnejšia ako FAMILY ??? samozrejme, že ma na základe týchto info láka ten cenovo výhodnejší variant, nuž nerád by som urobil nejaké zlé rozhodnutie ...
Odpovedať
Profilova fotka
@heliator jasne ze je 😂. Vzdy zivy 😂
Odpovedať
Profilova fotka
@frenky89 Ja som robil z tej Family. Ona je brúsená. Čiže maximálne presná. A to sa premieta do ceny. A to, čo tu píšu matadori nado mnou, že ako to prefukuje: Na to už prišli dávnejšie odborníci, že tie deravé tehly sú náchylné na prefukovanie. Preto sa jednotlivé rady na seba lepia, a to tak, že na položený rad sa naleje doslova lepiaca "blana", pomocou na to určenej pomôcky ("strojčeka"), takže pokiaľ sa to robí v zmysle pokynov výrobcu, nemá čo prefukovať. Keby si staval 4 poschodový dom, tak môžeš sa obávať statických parametrov. Ale prízemný dom s obytným podkrovím....? :-) A tie akustické vlastnosti...? Šak ešte zateplíš, tak aj to stlmí prípadný hluk z exteriéru.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom len k tomu tlmeniu - eps netlmi zvuky.
Odpovedať
@leonardom Aj keď sa fúkanie obmedzí lepením ale aj tak to nie je dokonalé. Mám známeho perfekcionistu všetko robil poctivo a aj tak tam fúkalo dokiaľ nezateplil(aj keď na to fúkanie stačí vonkajšia omietka) tie dutiny by sa museli vyplniť komplet.
Odpovedať
@viperko Prečo by nemal tlmiť? Z eps sa robí aj zvuková izolácia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@frenky89 Daj HELUZ PLUS 36,5 R ma lepšie ako Family a cenovo skoro totožné. Oceníš to keď si kúpiš aj koncové tehly. Vyhneš sa množstvu rezačiek a odpad zredukuješ na minimum. K tridsiatkam už koncové nevyrábajú. Lepenie samozrejme na HELUZ penu. Čistá a rýchla robota. A prefukovania sa neobávaj. To prefukuje tu len niektorým tiež odborníkom v hlavách.
Odpovedať
Profilova fotka
@frenky89 Ak sa muruje (rozumej lepí) s brúsenou tehlou takto, nemôže ani prefukovať, ani nemožno pochybovať o vynikajúcom R. https://www.stavbadomu.net/rubriky/pr...
Odpovedať
@leonardom ale zas ruku na srdce, urobi takuto robotu stamgast s dedinskeho pohostinstva? ktory sa pasoval sam za najlepsieho murara v dedine? nie neurobi, pretoze zarobene prachy neda na rozvoj technologie, ale splachne dole krkom, a dalsia vec je, ze ktory slovensky investor by zaplatil 50eur, za kvalitu, ked to moze mat za 30eur s naslednym vyplakavanim na MS za nekvalitnu robotu :-) mne osobne tiez nic neprefukuje, takze uz sme dvaja co boli ochotny za kvalitu zaplatit
Odpovedať
@kavar ,,zarobene prachy neda na rozvoj technologie" Myslim, že keď ma dať prachy na rozvoj technologie, tak mu stači kupiť aplikačnu pištol a je v kurze. Tato technologia, čo tu zastavaš je už prežitkom.
Odpovedať
tiež riešim podobnú dilemu a asi sa rozhodnem pre Heluz Family 38
Odpovedať
@martina12118 nestačí ti HELUZ PLUS 36,5 ?
Odpovedať
@ruren a co je teraz in? Lepenie na penu? :)
Odpovedať
@ruren rozdiel prečo sme sa rozhodli pre Heluz family 38 a nie pre Heluz plus 36,5 je ten že tehlu 38 už nieje potrebné dodatočne zatepľovať (apoň zatiaľ), ma lepší tepelný odpor. Ako netvrdím, že môj názor ten správny ale verte mi už som prebdela nie jednú noc premýšľaním nad tým aká tehla by bola ta najlepšia a finančne pre nás aj najpriatelnejšia a nakoniec po zvážení ceny, kvality sme na 95% rozhodnutý pre Heluz family 38.
Odpovedať
@martina12118 To si odkial nabrala, že ju netreba zatepliť. To by si musela dať Famili 50 2in1
Odpovedať
@ruren z čísel v ich cenníku. Tepelný odpor je 5,11 norma platná od roku 2016 je 4,4.
Odpovedať
@martina12118 Zas never všetkému čo píš. To sú hodnoty v laboratórnych podmienkach so 4 cm tepelnoizolačnou omietkou + 0,5 cm fasáda. a z tehelni Hevlin. Praktická je R 4,7 a z Libochovic, ktoré ti z určitosťou dodajú je R 4,51. Pozrí do technických listov a nie do cenníka. Tepelno izolačné omietky ťa vyndu drahšie ako zateplenie a s neporovnateľne menším výsledným efektom.
Odpovedať
Profilova fotka
@martina12118 ano, lenze v norme je taktiez maximalna merna potreba tepla a to bude s R 4,4 problem, specialne ak chces bungalov ci nebodaj Lkovy dom. To ze stena splna LTT normu neznamena , ze dom splni mernu potrebu tepla.
Odpovedať
ak bez zateplovania tak hrubku 50. @martina12118
Odpovedať
@ruren tak potom stačí 30 Uni a zatepliť?
Odpovedať
@martina12118 Tehlu si vyber podla toho či chceš použiť aj koncové tehly pri ktorých je minimálne rezanie a tým aj minimálny odpad, alebo nie. Koncové sa na tridsiatky už nevyrábajú. U mňa pri rozhodovaní to bol dôležitý faktor. Pre 36,5 som sa rozhodol aj preto, aby som nemal problém s uložením trámov na veniec. Na 30-ke ti už neostane dostatok miesta vedľa pomurnici .
Odpovedať
@ruren 30 polky maju predsa ešte v rade heluz family ci sa to kombinovať neda ?
Odpovedať
@martina12118 Koncové (krajové) sa vyrábajú od 36,5 hore, polovičné sa používajú na previazanie rohov. Teoretícký, keby si okna chcela osadiť na kraj tehly, koncové by ti boli zbytočné. Tu istú službu bi ti urobili aj polovičné.
Odpovedať
@ruren aky je teda rozdiel medzi tou heluz plus 36,5 a family 38? A heluz plus 38 si nedal preco?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?