Popraskaná malta pod prvý rad

Robili nám na dome plátkovanie - na dosku sa naniesla murovacia malta, ktorá sa vyrovnala do úplnej roviny, presne na šírku tvárnic a teraz by sa mal na ňu klásť na lepidlo prvý rad ytongu. Malta ale takto popraskala. Neviem, či sa nemala po položení poliať, neskôr som nejaké časti aspoň zakryl igelitom a popraskala oveľa menej. Je to podľa vás v poriadku? Miestami sú to v podstate kúsky malty naukladané vedľa seba, okrem toho sa mi zdá, že sa dosť drolí keď ju stlačím v prstoch, pevnosť by mala byť 10mpa. Ďakujem.
Odpovedať
@wanidan a prečo do tej malty rovno neulozili prvý rad ?
Odpovedať
A co ste cakali? Jasne ze to popraska je to vrstva 2cm ktora nie je nijak spojena. Polozena na asfaltovom pase. To ci je alebo nie je popraskana je uplne jedno. Lopatou ju date dole za 10 minut. Najlepsie je dat do nej prvu radu rovno a mne sa osvedcilo ho aj zatazit, potom drzi pekne. Ale ked na toto date lepidlo a tvarnicu tak drzat to bude. Ja som takto majstroval vnutorne priecky. Prvu polku domu, druhu som daval rovno do malty zakladacej a to sa mi aj lepsie robilo aj to bolo pevnejsie.
Odpovedať
Voda z malty sa vyparila a popraskala, tak ako pri betóne to isté , a nie kadzy hneď ukladá na maltu niekto si vyrovná a až potom ukladá
Odpovedať
@audinak Robia to tak, že si to takto nachystajú, vyrovnajú a na to lepia, je to potom presné. Otázne je, či je to tak dobre z toho hľadiska, či to prilne k asf. pásu a pre toto vysychanie (lebo keď sa na to položí hneď kváder asi to tak nepreschne)
Odpovedať
K pásu sa to neprichytí, ak je to odlupnuté. Ale to nie je podstatné. Steny na mieste držia vlastnou váhou, nie zakladacou maltou...
Odpovedať
@palo18 Je to podstatné, aby to držalo na tom asf. páse - teda keď to zaťaží zhora stavba, asi to držať bude, či? Ono keď nikde pritlačím tú maltu, tak ešte praskne a dosadne si dole, ako by bola pri tých prasklinách trochu odškerená hore, teda nesedí celou plochou a tieto časti si asi úplne sadnú, až keď bude postavený celý dom a povolí to na tej malte. Čo by som mal teda robiť, môže byť stavba postavená na takýchto plátkoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan neni to podstatne , ta malta je len na vyrovnanie .. ako to myslis prilnut k asfaltovemu pasu ved nato bude kolmo tlacit cela vaha domu
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan nehovoriac o tom ze niekto ani asfaltove pasy nelepi na platnu iba spoje pretavuje
Odpovedať
@wanidan jasne ze so to moze postavit. Presne tak stena stoji vlastnou vahou. Ono aj ked date prvu radu do malty zakladacej tak na druhy den keby ste to rozoberali tak ju date dole aj s nou, ostane len asfaltovy pas. Presne su partie co to robia takto a su take co rovno kladu. Mne rovno kladli obvodovky. Vnutorne som si sam ukladal a tam sa mi zdala vacsia pevnost ked som prvu radu ulozil rovno do malty a zatazil. Na druhy den som pokracoval. Pri tomto postupe ako mate vy, sa mi stalo ze aj pri tretom rade ked som silnejsie buchol kladivom tak sa zakyvala az spodna. Ale nic sa nedeje. Muruje sa na vazbu a obvodovka ma perodrazku. Drzat to bude na svojom mieste.
Odpovedať
@micjak Veď ano, to prilnutie asi nie je podstatné, ale vadí mi, že je to pri prasklinách miestami odcerené od povrchu, takže to v budúcnosti ešte viac praskne keď bude stavba sadať... Ale hlavne riešim to, či je v poriadku to mierne drolenie. Ešte mi napadlo, že po pár hodinách, keď malta zaschla, sa na jednej strane ukladal prvý rad a báchalo sa po tom gumeným kladivkom, či sa napr. týmto nemohla rozdroliť (keďže bola už suchá ale nie vyzretá) ale to už zachádzam inde a s tým mi tu na diaľku asi nikto nepomôže
Odpovedať
@wanidan nie, drolenie nema nic s vyzretoatou. Aj ked bude vyzreta a odpadne kusok pri buchnuti tak sa bude drolit.
Odpovedať
@wanidan Nehovorim ze sa to mozno nerobi, ale osobne som to este nevidel. To bolo jasne uz vtedy, ked to davali,ze ak sa nepolozi prvy rad, tak ta malta popraska, a tak vlastne davaju ju zbytocne. Drzal by som sa klasiky, ten novy vynalez odstranil lopatou, a zas pekne prvy rad polozil do novej malty. Ved netreba polozit hned 10 radov, staci ten jeden, pekne sa s tym vyhrat, ked je dobre zabetonovana doska, nie je to ziadny problem. Netvrdim ze vam ten dom teraz spadne, urcite ako vam pisu hore, vahou to ustoji,ale pre mna je toto fuserina.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak videl som vela ale toto vazne este nie ze daju maltu zaschne a potom murivo??tak to je aky hlod..to budem spominat na toto :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@rado220 @wanidan v každom prípade je škoda že to hneď neosadili prvý rad veď to zaberie ani nie jeden deň prace.. ale pridám link robia to aj takto https://youtu.be/nLioAq99M7w
Odpovedať
Profilova fotka
Jaj to poznam...mne to tiez tak spravili...bol na to potom pozret clovek z Ytongu (hned ten den, to som bol prekvapeny). Odporucil to cele zhodit a urobit nanovo. Potom vsak uz nebola pouzita original tepelnoizol. zakl. malta, ale daco co pouzivali stale pri zakladani. Podla mna doslo k nedodrzaniu navodu...ale dokaz to...a podla vyjadrenia technika, samozrejme nedodrzany postup. (T.j.ziadne vyrovnavacie sady ako pri tehlach...) Ale ze je to uplne ZLE netvrdim, len sa delim s mojou skusenostou...neskor boli aj vacsie starosti ;-)
Odpovedať
mne robili, že priamo na zakladaciu maltu dávali ytong, dokonca aj ten ytong ešte podmazali lepidlom. Keď položil Ytong do čerstvej malty a zdvihol ho, pekne sa odlepil, ale keď sa potrel klebrom, držal omnoho pevnejšie. To mi len ukázal ako dôkaz, že prečo potierajú klebrom aj ten spodok. U mňa si založili najskôr rohy, podľa lasera, potom natiahli šnúrku a už presne vedeli, akú hrúbku malty majú dávať. Ale viem, že som mal dobrú partiu, možno to nerobí takto každý.
Odpovedať
@micjak taky blud by ma v zivote nenapadol
Odpovedať
@kaspy a ten technik z ytongu to odporučil zhodiť kvôli tým prasklinám? ..či kvôli krivosti (keď píšeš, že neboli použité vyrovn. sady..?
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan kvoli tomu ze sa to tak nerobi- kuk navod YTONG a cela ta malta sa "krušila". (Moj nazor- dana malta na tento postup nie je urcena) Praveze to bolo natiahnute vyrovnavacou sadou, ktopra je na to urcena, ale co viem, robi sa to iba pri tehlach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?