Plná tehla na priečky,prípadne vn. nosné múry v dome z YTONG-u.

Čo vravíte na takéto využitie plnej pálenej tehly? Chcel by som ju využiť na priečky,prípadne na nosné múry ak to statik odobrí . Oproti pórobetónu by mala mať lepšie akumulačné schopnosti,lepšie izoluje zvuk a reguluje vlhkosť. Jednalo by sa o tehlu z búračky pôvodného domu,t.j. by som ušetril aj na stavebnom materiále aj na odvoze odpadu. Vďaka za všetky rozumné odpovede podložené faktami :-D
Odpovedať
1
2
@rastislaf super
Odpovedať
@rastislaf Zanedbal si zvysene naklady na pracu - cistenie tehal, prenasanie, miesenie kvanta malty miesto klebru v kybli, pomala nepresna murovka, uplne ine naroky na omietky.
Odpovedať
Vo vidine ušetrenia pár € nakoniec stým budete mať len starosti navyše ako spomínal matorado. Urobte to komplet z noveho materialu a mate pokoj, dom nerobite kazdych 5 rokov. Ked nechcete pórobetón kvoli akumulácii použite nejake moderne keramicke tvarovky
Odpovedať
@rastislaf horší nápad som ešte nepočul... už si niekedy robil s presnými tvárnicami? vieš to porovnať s prácou s tehlami? očividne nie. presne, ako píše kolega @matorado, odrazí sa to na výrazne zvýšených výdavkoch na všetky ďalšie etapy. a budeš mať problém nájsť normálneho murára, čo by ti to postavil kvalitne (v rámci možností). Tí zo "starej školy" sa už väčšinou upili k smrti a tí z "novej školy" s tým buď nevedia robiť, nechcú robiť, alebo si za to zapýtajú adekvátne peniaze. alebo začnú, zistia, že to moc nejde, a vystriedaš niekoľko partii, kým zistíš, že to bol nanič nápad. mimochodom, koľko % celkovej stavby tvorí cena stavebného materiálu na stavbu stien? To by vedeli povedať tí, čo už "bývajú v novom". A ty hlavne nezabudni "ušetriť" 2k na tehlách, dať navyše 1k na prácu (a stratiť mesiac času), 1k na omietkach, a potom zabiť 5k v zariadení kuchyne... ľudia sú skutočne "inteligentní".
Odpovedať
@rastislaf lacnejšie to asi nebude ale akumulačné a zvukoizolačné vlastnosti to má lepšie. Je to riešenie.
Odpovedať
Tiez mam nejake a dam to na volne miesta medzi kominom a stenami, popripade priecka v pivnici, naradovni...
Odpovedať
Pekne rano sa praje.tak zatial te ma presvedcili ze si tam tu tehlu mam dat,kedze si to budem robit svojpomocne tak naklady na pracu minimalne,ocistim,prenesiem z radostou. Kopa malty nebude drahsia ako novy material a kleber. Vychadzajme z toho,ze casu mam furu,chut do roboty tiez,ak by tam nesla tato tehla,tak tam pojde nepalena,cize postup by bol podobny. A s omietkou si tazku hlavu nerobim,nechal by som to zatial tak a casom bud vysparoval alebo omietol.. TAkze usetrim 2OOO€,to si mozem kupit rekuperacnu jednotku :-o :-o :-o
Odpovedať
@slavoslav aj keby to nieje lacnejsie,aspon sa tehla znovu vyuzije.
Odpovedať
@rastislaf týpek, čo si nevie ceniť svoj čas. nech sa páči... dúfam, že vieš robiť s olovnicou a laserom, máš partiu, čo ti bude miešať a voziť maltu, atď, atď... To si fakt nezamestnaný, ktorý nič nevie robiť? a najlepšie, ako vieš zúžitkovať svoj čas, je extra pomaličky a prácne robiť niečo, čo si nikdy nerobil? ozvi sa potom po dokončení, že ako to hodnotíš... nech sa páči, človek sa najradšej učí na vlastných chybách. príde čas, keď zistíš, že si mohol ten čas stráviť s rodinou, nie takýmto spôsobom.
Odpovedať
@worker_falcon kamarat ,asi by som ti tazko vysvetloval ako momentalne zijem . ze mam 7-8 mesiacov v roku len pre seba a pritom mam celorocny ´´slovensky´´ prijem a ty tam niekde cucis od 9 do 5 a neodpustis si v poslednej vete narazku na moju inteligenciu 8-) 8-)
Odpovedať
@worker_falcon ale ta to bavi, hej som nezamestnany a viem robit len to co mi najviac prospieva aj za cenu chyb,ale ty mi pripadas ako hystericky predajca stavebnin,ktoremu prave usiel zisk :-D ale niee kupim u teba maltu 8-(
Odpovedať
@rastislaf veru, hysterický predajca stavebnín :) píšem ti ako ten, čo tiež robil veľa svojpomocne. a časom to môže zhodnotiť, že mohol čas využiť oveľa lepšie. a to som vôbec nechcel "recyklovať", také postupy som vyradil už na začiatku. nech by som mal času neobmedzene, tak ho rád využívam zmysluplne. murovanie z tehiel je strašne prácne a celkovo hlúpa robota, pomaly pribúdajúca. a pravdepodobne ťa to prestane baviť po prvých dvoch radoch (čo je asi tak 12cm výška). Ukrutne nebaviť ťa to začne niekedy po prvej tretine. A to je len murovanie. ak si ešte budeš svojpomocne robiť hrubé omietky, tak ťa z toho d*bne. Vieš, keď niečo robíš svojpomocne, tak ťa to má baviť a nie sa s tým trápiť a robiť to nasilu. a keď robíš rovnakú vec stovky hodín, tak to nie je radosť ani ťa to nebaví. Ale ako chceš. možno objavíš skrytý talent a vytiahneš múry z tehál za 3 dni ako profíci s presnými tvárnicami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rastislaf akzoe chces stavat novy dom z popuzitim ytpongu plus dake stare tehly.. hmm to bude vyzerat ako nejaka dogabana 100 rocna pristavana buda. Tu nejde o cas ale o celkovo uroven stavby,. To mas ako ze mam skodu 120 kde je estre dobry podvozok nezhniuty tak na nu dam plechy, motor z S klase, vsak casu mam pobavim sa ale vysledok je hovno. Ta tehla ked uz nic ide uplne zle izoluje, urobit z nej nejaku slusnu stenu je umenie, nedaju sa do nehj robit drazky ako do ytongu, proste zacat novostabvbu s takymto niecim je od pociatku uplne chore hanbil by som sa povedat ze je to moj dom. Ak chces ta tehla sa da este aj predat, nemusis ju vyhadzovat. Ak mas tolko penazi ako psies neviem co tu riesis par supov za ytong, bude to vyzerat dobre, dobre sa s tym bude dalej pracovat, nebudu ziadne technologicke problemy, stena bude mat rovnake vlastnosti.... Ak chces tak si to rob len naco sa pytas ludi na nazor ked myslim ze na svete neni clovek co by to odporucil.
Odpovedať
@sysell Prehanas jak ceresne s mliekom :-N Ved su to len priecky. Ked sa mu chce.. Ved on sa na to bude pozerat. A prikladov je plno. Vela ludi si postavi drevodom a priecky murovane. Lebo hluk, lebo akumulacia. Z novych tehiel mam pocit skor taky, ze sice mozno izoluju fajn, ale zvuk vedu dokonale. Izolacia tepelna a hlukova su v nepriamej umere.
Odpovedať
@matorado prva veta prvy prispevok : "priecky, pripadne nosne mury"... na priecky nech si uz da ale kombinovat takto nosne mury je chore
Odpovedať
@sysell Nerad sa hadam o slovicka, ale "vn." v nadpise asi znamena "vnutorne"...
Odpovedať
@matorado aha som si nevsimol pan bude pravnik :-p , to je lespie aspon z titulu ze sa nebudem hanbit pred ludmi nakolko to neuvidia z ulice co mam za napady
Odpovedať
Profilova fotka
@rastislaf nedajte sa odradiť, spracovať sa dá všetko, trochu pohybu neuškodí.
Odpovedať
@rastislaf Preco by to neislo. Mne sa ten napad paci a dokonca by som skusil priznane steny zakomponovat do interieru. Mraky ludi postavi z ytongu a potom tam lepi plastove tehlicky ze akoze z toho stavane :-D Ty budes mat original. Smelo do toho. Budeme zvedavy na fotky.
Odpovedať
1500 kg/m3 to je uz pekne, porobeton ma tak 400-600kgm/3 ja si myslim, ze hmota ako hmota, je obdivuhodne mysliet si, ze mova tehla je z kvalitnejsich atomov a molekul, ako stara tehla. to moze tvrdit len Konzumny kreten, sorry ludia. @worker_falcon presna tvarnica je konina, dovolim si povedat, no to keby napisem, zablokuju mi konto, ale ver mi, talo by mi to za to. - ja si murujem s presnou tvarnicou, ci uz P2-440 alebo P4-500 a presne veru nie su. clovece, ty si inteligent. ty si ako "usetril som 5eur" na karticke od BILLA. ale 5 eur voci comu? teraz spat k porobetonu, je to PRESNE VOCI COMU ? hadam nie voci churirgickej ocele. dúfam, že vieš robiť s olovnicou a laserom, máš partiu, čo ti bude miešať a voziť maltu, atď, atď... - no a ty ako bankujes s casom? na anonymnom fore si honis ego? ja si miesam, rezem sam, bavi ma to, pricom by som mavnutim ruky zaplatil za murara - robim si to SAM, samucicky sam. To si fakt nezamestnaný, ktorý nič nevie robiť? to je vsetko co dokazes? a co snad ma zamenit svoj cas za vyplatnu pasku, ktora je na Lovensku az po Mesiac vysoka. alebo priamo investovat energiu do konecneho diela ? ale tento text je uz asi komplikovany na teba... ako som uz pisal, hmota ako hmota, atom ako atom, ja to sice nemam kam zakomponovat, ale ako zly krok to nevidim. ludia co tu machruju a daju si na kluc, ani netusia, co tam zakomponuju a co pokazia robotnici s minimalnou mzdou (a sefom na BMW750Li alebo skor porsche). nevedomost je sladka.nevedomost je sladka.nevedomost je sladkaaaaa. ale ja chapem, ze tie presne novostavby su tak sterilne, ako Justin Bieber.. to sa potom neda na to normalne pozerat a terba lepit PVC napodobninu tehly / kamenov..
Odpovedať
Tak stale viac sa priklanam k pouzitiu tej tehly,kazde rozhodnutie ma pozitiva aj negativa a v tomto vidim viac pozitiv. Kazdopadne vsetko to bude riadne zdokumentovane, pracujem na timelapse videu,kazdy den lozim na strechu susedneho domu a zbieram material,momentalne tocim ako si stary orech uziva svoju poslednu jesen,potom ho zrezeme a na rad pride zburanie domu a cistenie tehal :-p :-p Vdaka za vsetky komenty,negativne aj pozitivne a tesim sa na pripadne dalsie nove argumenty ;-)
Odpovedať
Inak vdaka za podnet,ze na zariadeni kuchyne otrepem 5000€,vdaka tomu som si spomenul ze znami maju kuchynsku linku zo starej tehly a nebudu kazdych 10 rokov vyhadzovat paprndekle do kontajnera a kupovat nove 8-)
Odpovedať
Taktiez pre vystavbu nasho NED domu (nosne priecky Ytong) uvazujeme nad pouzitim nepalenych tehal pre nenosne priecky + hlinene omietky. Tieto priecky su planovane v miestnostiach na spanie. Dovody: Primarny dovod je zvysenie komfortu a zdrave byvanie (regulacia vlhkosti - aj ked sa uvazuje s rekuperaciou, AKU schopnost) Najefektnejsie riesenie mi vychadza Heluz Nature, prve 2 rady z palenej Heluz (alebo Ytong) pre nenosne priecky (Obr.11): http://stavba.tzb-info.cz/cihly-bloky... Samozrejme som sa stretol s negativnymi nazormi tohto riesenia, ale argumenty (spomenute aj vyssie) ma zatial nepresvedcili pre zmenu. Este ohladom nenosnych priecok, pre jednu stenu oddelujucu kupelnu a spalnu uvazujeme nad pouzitim http://www.ytong.sk/silka.php pre zlepsenie akustickych vlastnosti. Rad si precitam Vase nazory, a ak niekto uz pouzil podobne riesenia pre nenosne priecky.
Odpovedať
@andrewandy preco prve 2 rady z palenej tehly?
Odpovedať
@dgerzo Nepalene tehly treba chranit proti vode, v pripade vytopenia by mohol nastat problem. Je to taktiez odporucanie fy Heluz.
Odpovedať
ako tu bolo už spomenuté. Dom nestaviaš na 5 rokov. Daj priečky z tehly. Porobetonové priečky ani zďaleka nespĺňajú ani minimálnu normu na zvukovú izoláciu, iba ak by si ich dal aspoň 25cm.
Odpovedať
@remba veru babka ma dom zo stareho,este podomacky vyrobeneho ´´porobetonu´´ a ked spadne spendlik na podlahu tak je to hukot. Moderne porobetony na tom budu urcite este horsie,kedze su urcite lahsie a.t.d.
Odpovedať
@rastislaf nie každý musí byť posadnutý najnižšou cenou, niekedy sa hodí viac praktické, niekedy ekologické, niekedy estetické alebo iné riešenie.
Odpovedať
@andrewandy Ja myslim ze konecne niekto kto nachadza odvahu stavat z novej nepalenej tehly. Urcite si vytvor fotoalbum. Vela ludi bude zvedavych na realizaciu s pouzitim tohto materialu. No z mojho pohladu by som to nekombinoval s ytongom. Nejak vnutorny pocit mi vravi ze by bolo lepsie pouzit tehlu kedze je to pribuzny material a tiez tehla sa mi zda lepsia k hlinennej omietke.
Odpovedať
ja by som tiez dal plnu tehlu, min do vnutornych, ale priznam sa, nemam odvahu, to ej ejdiny dovod preco - musel by som najst zodpovedneho cloveka, co by ma naviedol na to, cize toto odporucam urobit, pokecat so stavebnym dozorom, atd.. nech to dobre napojis... prepojis, nech to sada rovnomerne, alebo hocico.. potom je to FAMOZNY klucovy doplnok do domu... proste pasivna hmota je super, nepotrebuje nic, len tam sedi a plni svoju funkciu... normalne mam chut si to tiez dat do podkrovia, no neviem co strop s takou hmotnostou navyse...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?