Pleseň nad lištou - môže byť len tam?

Ahojte. Chcem sa spytat. Moze byt plesen na stene tak, ze je len nad listou od plavajucej smerom hore? Pod listou, ked ju dam dole, je krasna biela stena. Smrad ziaden. Iba sede mapy nad listou v mieste za gaucom. Vdaka za nazory.
Odpovedať
1
2
@stanno ano môže
Odpovedať
Profilova fotka
Biela nebýva pleseň ale soľný výkvet. Je to z vlhkosti v murive .
Odpovedať
Sede mapy to je vlhkost.
Odpovedať
Dobry den, my mame podobnu skusenost, v priebehu poslednych tyzdnov sa mam na stene pri kupelni a wc zacalo vytvarat toto (vid foto). Na stenu sme davali prostriedky proti plesni, nejako nezabrali a postupuje to dalej. Netusime z coho to je, z druhej strany su kachlicky, zem je sucha, nemali sme ziadnu udalost. V byte byvame uz roky, netusime co sa mohlo stat. Je to podla vas plesen? Dakujem.
Odpovedať
presakuje vam voda bud z nejakého potrubia alebo nie je hydroizolacia pod obkladom ak je z druhej strany sprcha alebo vana
Odpovedať
@mesarosanton pod lištou je stena normálne biela (stena je maľovaná na bielo) nad lištou sú divné šedé bodky vo výške asi 10cm.
Odpovedať
@slavoslav ako je to možné?
Odpovedať
@stanno to už ti tam sa začina tvoriť pliesen,vetraj daj niaky ohrievač a použi savo na plesen.
Odpovedať
@petka456 a prečo až nad lištou? prečo je pod lištou čistá stena?
Odpovedať
@buducanevestar ja to mám úplne inak. Pod lištou mám čistučkú bielu stenu, tak ako máš ty hore. Problém je tesne nad lištou, ale omietka sa mi neolupuje.. sú to skôr také šedé fliačiky
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno pridaj aj ty nejaku fotku, aby sme to videli, ako to mas
Odpovedať
@magdasvar včera som to postriekal savom, ale skúsim nájsť ešte nejaké miesto. Po save to zmizlo. V tom mieste bol gauč pritlačený k stene..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stanno okey, ved ak najdes tak odfot a hod nam to sem
Odpovedať
@zita19 vana je az meter a pol za stenou, podla mna to najskor u nas asi bude nejake potrubie. Dali sme dole kachlicku, aby sme videli pod vanu a tam to je suche.
Odpovedať
@stanno Mal som na jednom mieste opretý starý matrac o obvodovú stenu a vyrobil som si tam plesnivý obdĺžnik. Matrac bol izolácia za ním Kondenzovala vlhkosť. Matrac som vyhodil a stenu vyčistil a premaľoval :-|
Odpovedať
@roboza no presne.. to bude tiež ten prípad.. a potom sa to už nevracalo?
Odpovedať
@stanno nie, nie.. nič sa nevrátilo. Ak to skutočne nemáš z nejakej prasknutej trubky. Je to to isté ako zateplenie zvnútra. Rosný bod sa pohybuje podľa vonkajšej teploty niekde okolo spoja EPS a tehly:
Odpovedať

Odpovedať
@stanno a to bola pričina že si mal gauč pritlačeny až na stene a sa ti to tam nevetralo odtiehni gauč niake centimetre a flaky t savom zmiznu a bude dobre,tam sa to potrebuje vetrať.Savo ti tu plesen zničilo.
Odpovedať
Podarilo sa mi urobit fotky z druhej izby (detská). Tam bola pri obvodovej stene priložená posteľ, ale medzera tam bola asi 5cm. Ten istý scenár. Pod lištou nič, nad lištou šedé fľaky. Dnes som sa pozrel, ako to vlastne vyzerá so soklom na dome a zistil som, že zateplenie začína pravd. až nad základovou doskou. Nakreslil som plánik, ako to je urobené. Môže byť zdrojom problémov zle vyriešene zateplenie steny a sokla? Navyše zateplenie polystyrenom je na hlinikovej zakladacej lište, čo som čítal, že je perfektný vodič tepla a teda aj chladu.. môže byť toto zdroj problémov, že sa nedá nič prisunúť ku stene, lebo tam začne potom plesnieť? V dome bývame tretí rok
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno Pod lištou sa tak intenzívne neodparuje voda.
Odpovedať
@mesarosanton keď sa stena javí inak suchá, pôjde o tepelný most? alebo aký je dôvod kondenzácie vody a následnej plesne?
Odpovedať
@xaxaxaxa, @petka456, @roboza .. nejaký nápad, príčina daného problému? viď fotky.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno Kondenz je vysoko nepravdepodobný. V 99% prípadoch sa jedná o zabudovanú vodu v murive. Pri výstavbe domov murivo namokne , hlavne spodný rad. 300mm Ytong schne tri roky ak nieje zateplený. Voda sa pomaly odparuje a soľ ktorú obsahuje ,zostane na malovke.
Odpovedať
@mesarosanton spodny rad bol mokry a ani nie o mesiac sa na to davalo zateplenie. A o 4 mesiace sme byvali..takze len susit a susit. Objavi sa to vzdy v lete, v zime, ked mame dnu skor suchy vzduch problemy nie su. Ale teraz ako boli horcuvy sme tienili a mali zavrety dom cele dni, aby sa dnu nedostalo teplo a to asi bola chyba... Vdaka za info
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno Čím viac budete vetrať tým rýchlejšie sa to vysuší. Pomôcť sa tomu dá tak že umyjete farbu zo stien. Nieje to plieseň tak sa nemusíte obávať zdravotných problémov. Skôr je to estetický problém. Za dva roky je po probléme.
Odpovedať
@stanno Ja to nevidim na zabudovanu vodu. Alebo je chyba v hydroizolacii, ale urcite je tam aj tepelny most, otazka je ci su napr v noci podmienky aby tam bol dosiahnuty rosny bod. Treba premerat za chladnej noci povrchovu teplotu. 5cm styrodur je nic. Mame ten isty problem momentalne v starsom dome (cca 40r) na Liptove. akurat ze stena je kompletne mokra. Dom nie je vobec zateplovany.
Odpovedať
@xaxaxaxa hydroizolaciu som videl osobne počas stavby, neviem, aký problém by tam mohol byť. Tepelný most je z môjho pohľadu tiež pravdepodobný. Čo sa týka tep. mostu, v tom prípade by sa problémy neprejavili skôr v zime, keď je rozdiel teplôt väčší? Náš problém sa prejaví vždy v lete po vlne teplého a vlhkého počasia. Každopádne mám objednaný infračervený merač teploty, tak s tým chcem pomerať povrchovú teplotu steny. Aktuálne je v izbe 22 stupnov a 50% vlhkosť. Teplota pri stene dole pod lištou je 20 stupňov - čidlo obyč. teplomera je priložené k stene. To vyzerá na normálne teploty..
Odpovedať
@stanno Tak jasne ze cez den ked je vonku 30 st tak stena moze mat dvadsat, ale co v noci ked je vonku 15. Neveril by som tomu udaju o rel. vlhkosti v tomto pripade. Ak je vonku povedzme 30 a vnutri mas 22, tak ta vlhkost bude trochu inde.
Odpovedať
@xaxaxaxa tak IR merač došiel. Namerané hodnoty sú: vlhkosť 45%, teplota v miestnosti 22 st., teplota steny na severnej strane dole v rohu: 15,8. Rosný bod v tomto prípade by mal byť okolo 12 stupňov. Merané to bolo ráno, teplota vonku bola okolo 20 st. Teplota steny sa mi zdala nízka. Viem si predstaviť, že v tom rohu je v zime tak 11 st. Celkovo mi z toho vyplýva, že sokel je slabo zateplený. Sokel isto nie je zateplený do nezamrzajúcej hlbky.. iba do nejakých 20 cm pod terénom. Navyše je zateplený len 5cm Styrodur. DOm je zateplený 15cm polystyrenom. Ak by som sa rozhodol dozatepliť sokel, musím dať dole marmolit? alebo to lepit na marmolit a potom znova marmolit na vrch? Ďakujem za rady
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?