Pevnostná trieda tehly

V projektovej dokumentacii mam uvedene nasledovne murivo: - obvodova stena Heluz 30 Sti P8 - vnutorna nosna stena Heluz 30 Sti P15 jedna sa o brusene tehly. Moja otazka na vas je, ci mozem murivo zamenit za brusene tehly od firmy Wienerberger a to konkretne Porotherm 30 Profi v pevnostnej triede P10? Pre tuto zmenu je nutne vypracovat novy staticky posudok? Jedna sa o klasicky bungalov bez obytneho podkrovia. Dakujem.
Odpovedať
mozes zamenit, netreba novy staticky posudok. pripadne ten vnutorny mur kup od porothermu tehlu s vyssou pevnostou ako P10, ale obvodu uplne v pohode.
Odpovedať
@sprite001 Je úplne jedno, aké tehla je napísaná v projekte. Keby som vrátil čas napäť, tak zájdem do stavebnín a kúpim si tam po jednej tehle z Porothermu, Heluzu, Leieru, Britermu a neviem ešte akého thermu a skúšal by som ako sa režú, či sa nedrobia, vyskúšaj do nej zavŕtať, odfrézovať a podobne. Ja mám obvod z 38 porotherm brúsené - katastofa pri rezaní, nostné som mal v projekte 30, dal som 25, majú lepšie "P" a sú pevné, veľmi dobre sa s nimi pracuje, nelámu sú, sú dlhšie ako 30, čiže rýchlejšie murovanie, ale sú ťažké ako hovado :-) A žiadne Sti a Si by som nedával, lebo majú malé "P" a sú super krehké.
Odpovedať
@martin85 Nakoniec som sa rozhodol nasledovne: - obvodove murivo: Porotherm 30 profi P10 - vnutorne nosne murivo: Porotherm 25 profi P15 Cize vnutorne som tiez zmenil z 30-ky na 25-ku. Snad to bude ok :)
Odpovedať
@sprite001 bude neboj, 25-ky sú pevné. Ja to mám odobrené od statika...
Odpovedať
OMG, tlak 15MPa je ak sa nemylim 1500ton/m2. Moja stavba bez zakladov bude vazit cca 200ton, to znamena, ze keby cely dom stoji na jednom rade tehal 25cm sirokych a LEN 1M DLHYCH, tak tento domcek na stracej nozke by to ustal a este by ta tehla mala nejaku rezervu! Skor by som sa pozeral na pevnost muriva ako celku, nie jednej tvarnice. Najslabsie mieste su totizto spoje, resp. malta alebo lepidlo, ktore spaja jednotlive rady.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim so supiiikom spoje su najslabšie miesta. inak P12 ti bude určite stačiť aj na nosne priečky. my mame podkrovný domček a dame 25cm p12. inak v stavebninach nam povedali, že p12 je pre 4 poschodove budovy. ;-)
Odpovedať
Pevnost tehly je 15 MPa ale vypoctova pevnost steny okolo 2 MPa max 3 MPa, takze je to jedno z coho sa muruje.
Odpovedať
Profilova fotka
Udávaná hodnota v mpa je pre jednu tehlu (aj to najlepšiu aká sa im podarila vyrobiť)nie pre celú stenu vymurovanú z tej tehly.Tam je to mpa úpne niekde inde.Najlepšie sa reže Heluz.
Odpovedať
@antonmesaros nikdy jsem si nedělal iluze o odbornosti PRO, ale ty tomu dáváš zahulit. vtipálku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Stará tema ale neda mi nereagovat na pana Antonmesaros ze to je pre naj tehlu aka sa im kedy podarila ak je napriklad p10 tak to musi byt pre najhorsiu tehlu teda minimalne p10 pravidelne sa odoberaju a skusaju pod p10 nemoze klesnut
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?