Ozdobný stĺp na dome - aký materiál použiť?

Ahojte, na dome mám naprojektovaný ozdobný stlp, ktorý nemá žiadnú nosnú funkciu, architekt hovoril o tom, že nech je z dreva a obiť OSB doskami a na to XPS a omietku. So strechou len pružné spojenie. Jediné čo to bude niesť je rúra dažďového zvodu a zvod bleskozvodu. Rozmýšlal som aj nad tým že z DT čiek, ale to by asi bol ťažký ten stlp a musel by som pod to dať veľký základ a aj dať to prepočítať statikovi. Nevie niekto poradiť z akého ľahkého materiálu by sa dali takéto stlpy pevne postaviť, ja nejako tým hranolom ukotveným v pätke v betónovom základe neverím, ak nie je hore o nič uchytené (teda je pružne uchytené) aby sa to nezvalilo. Stavebný dozor povedal buď drevo alebo DT (ale s patrične dimenzovaným základom). Dom je z Porfixu. Jedná sa o takýto stlp na pravej strane domu, širka 300 dlžka 1000mm.
Odpovedať
@trubiroh tak ked je dom z porfixu sprav s neho aj stlp
Odpovedať
Ani ho nestavaj, zbytocne vyhodene prachy a komplikacie bez pridanej hodnoty.
Odpovedať
@rkorba Nie je zbytočný, však píšem že oň má byť uchytený zvod dažďovej vody a bleskozvod. A bez toho stlpa by sa mi to nepáčilo :-)
Odpovedať
@sysell Aj som rozmýšľaľ nad tým, ale neviem či by to mohlo byť, že takto vysoký stlp (3,25m) mohol byť bez nejakej výstuže, len tak postavený z Porfixu. V piatok príde stav. dozor z dovolenky tak sa ho opýtam.
Odpovedať
@trubiroh ja akurat robim dva stlpy, len maju nosnu funkciu, takze su z 30x30x25cm debniacek vystuzene 4x R12 a zaliate vrecovanym betonom. Cena jedneho bez betonoveho zakladu (cca 1m3) je 60E bez povrchovej upravy.
Odpovedať
@rkorba Ja tiež robím tri nosné ale tie sú na základovej doske, to je pre nich základ. Teda správnejšie dva sú na konci terasy a držia strechu a jeden je zakomponovaný do obvodového múru, tiež nosné a vystužené 6x12. Ale tento stlp by som chcel nejaký ľahší, lebo podložie je také, že vysoko je spodná voda. A tak základy treba poriadné pre ťažký stlp, preto ak by som mal na výber, tak ten ľahší ;-)
Odpovedať
@trubiroh tak sprav betonovy zaklad a na patku dreveny hranol, ktory mozes popripade obit osb a dat do omietky
Odpovedať
Ja by som počkal asi na ten stavebný dozor čo povie, z čoho by to bolo najvhodnejšie aby si to za to nemusel dávať ani toľko peňazí
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh nosne stlpy mame 4 z betonovych tvarnic. Dom je z porfixu
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh: tiez to mam, drevenny hranol, na tom eps a omietka, zatial ziadny problem
Odpovedať
@wewika1 Tu sa jedná o nenosné stlpy, o nosné už mám myslené v projekte a už aj v realizácii ;-), 2x40 cm a jeden 30 cm v obvodovom múre.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?