Oslabenie priecky nad kanalizaciou pri obvodovej stene

Ahojte, odpad pre kanalizaciu mam pri obvodovej stene. Ako prvy rad priecok som daval Ytong 100 mm. Na to pojde Silka 100 mm. S jednou prieckou som skoncil cca. 17 cm od obvodovej steny a s druhou cca. 20,5 cm od obvodovej steny (vid obrazky). Priecka bude koncit cca. 1 cm od obvodovej steny, takze potrebujem preklenut cca. 16 a 19,5 cm. Silka ma dlzkovy modul 333 mm. Myslite, ze to bude OK, ked tam na konci bude trcat Silka nicim nepodopreta? V prvom pripade bude vacsia polovica Silky na Ytong tvarnici, ale v druhom pripade bude vacsia polovica "vo vzduchu". Alebo mam na stenu prikotvit nejaku konzolu, ktora to bude podopierat? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@dusanmt na opacnej strane priecka nebude s inou previazana? Inak, na tej druhej fotke - ta rura ti bude zo steny tak skaredo pretrcat?
Odpovedať
@dusanmt ta rura pojde az hore, ci ti ide len o prvy/druhy rad? ak nepojde az hore, a vyssie to uz budes normalne spajat s nosnou stenou murivovymi spojkami ci nafest, tak to myslim problem nebude... robia sa aj horsie veci, vid. napriklad: http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
@gashtaan Este som sa nerozpraval s vodarom, ale predpokladam, ze na tu ruru pojde 45° koleno. Aspon tak nejak to je v projekte. Urcite ta rura nepojde hore. Takze ano, jedna sa o prvy-druhy rad. Chcem mat trvale pruzny spoj priecky s obvodovou stenou - cca. 1 cm medzera vyplnena PUR penou. Priecky budem samozrejme kotvit v kazdom druhom rade murivovymi spojkami o obvodovu stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt pekná blbosť, pružný spoj, čo to nenecháte murárom, treba to ukotviť, ten otvor dolu nemá na to žiadny vplyv.
Odpovedať
@gashtaan Este som zabudol odpovedat na prvu otazku. Ano, ta priecka bude na druhej strane previazana s prieckou, ktora pojde kolmo na nu. Pripajam aj obrazok, kde by boli tie oslabene miesta.
Odpovedať
@jan45 Prave preto to nechcem nechat murarom, lebo by tie priecky nalepili na lepidlo o obvodovu stenu. A to prave nechcem. Preco je pruzny spoj blbost? Vsak tak je to odporucane.
Odpovedať
@dusanmt tam nie je co riesit, aj ked tu prvu tvarnicu previazes len na 13cm, ta co bude na nej ju podrzi... normalne tam urob pruzny spoj. Keby si si to chcel poistit, mozes dat murivovu spojku zospodu tej prvej tvarnice, pribit ju klincami.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt kto to odporúča?
Odpovedať
@jan45 Odporuca to Ytong v stavebnom postupe (http://www.ytong.sk/sk/docs/ytong-sta...), odporuca to Ytong v konstrucnom detaile c. 10303 (http://www.ytong.sk//sk/docs/10303-v2...), odporuca to technicky poradca Ytong v diskusii tu na MS (http://www.modrastrecha.sk/forum/mesi...) a odporuca to aj Porfix (http://www.porfix.sk/preco-porfix/naj...). A navyse si (laicky) myslim, ze pri roznych materialoch a ich objemovej hmotnosti, ako je to v mojom pripade (Ytong obvodova stena a Silka priecky), je dobre robit pruzny spoj, lebo maju inu absorbciu vlhkosti a moze pri nich casom nastat ine dotvarovanie ci zmrstenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt to je výsledok prehnaných tech. riešení. objemové zmeny u priečky hr. 10cm môžu byť v stotinách mm a pružnosť týchto materiálov je tiež dostatočná. Ale statický účinok votknutej priečky je niečo iné. Dvakrát buchne prievan dverami a uvidíte, čo je to pružný spoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt Odporúčam Vám vyrezať do tvárnice "ozub" akurát pre ten kus stupačky a normálne to domurovať (vrátane kotvenia cez pružné spoje priečok a stien, tak ako je to v technologických postupoch). Drážky a prierazy by som v Ytongu nechal na vodára, nech si zadrážkuje presne tak ako bude potrebovať. Výhoda Ytongu je v jednoduchej realizácii drážok. Pri Silke je vhodné na tieto veci myslieť dopredu, nakoľko akékoľvek drážkovanie je oveľa náročnejšie. S pozdravom technická podpora Ytong
Odpovedať
@ytongsk Dakujem za odpoved. Nakoniec som ten mensi otvor vymuroval tak, ako je na prvej fotke. Pri vacsom otvore som pridal kusok tvarnice na podopretie - bol tam vacsi odskok kanalizacnej rury od obvodovej steny. Myslite, ze pri tom mensom otvore to bude robit nejake problemy? Murivova spojka je na prvej tvarnici a budem ju davat aj na druhu tvarnicu Silka. Potom uz iba do kazdeho druheho radu. Alebo to dodatocne este podopriet nejakym uholnikom s prelisom? Len ci by tam mal nejaku funkciu, kedze by som ho namontoval dodatocne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dusanmt Toto je bežný detail na stavbe. Po zrealizovaní kanalizačnej stupačky sa kapsy a prierazy vyspravia zamurovaním. S pozdravom technická podpora Ytong
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?