Oprava kamenno-hlinenych zakladov

Dobry dem, obkopavam zaklady asi 100 rocneho domu z nepalenej tehly. Zaklady su kamen spajany hlinou, niektore casti kamenov a hliny vypadli + zaklady su dost nerovne. Chcem sa spytat, co je najlepsie pouzit na opravu tychto zakladov? Chcem ich co najviac spevnit, kedze dom je v kopci + nech co najviac dychaju. Dakujem, J.
Odpovedať
Profilova fotka
Takéto zákady nič nenadýchajú. Špáry podľa možnosti opraviť cementovou maltou osadiť drenážnu hadicu a obsypať štrkom .
Odpovedať
@mesarosanton Štrk až po vrch? Plánujem na chalupe tiež drenáž...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Na vrch konečná povrchová úprava zem,tráva,chodník atd
Odpovedať
@jjuraj123 ja som to obkopal,vyskrabal maltu,prisaloval cca 12 cm a obetonoval zvonku ,natrel naterovou izolaciou,dal nopovku,drenaz strk a pivnica je suchucka..
Odpovedať
Profilova fotka
@jjuraj123 ak stavba nevykazuje trhliny obávam sa, že robíte zbytočnú robotu, ak vlhne , tiež, na to je podrezanie. A také zavádzajúce poznámky, že pivnica sa dá vysušiť obkopaním by bolo treba doložiť meraním vlhkosti s doložením zrážok a teplôt v slede min 5 rokov, takže dojmy nabok
Odpovedať
@jjuraj123 Najlepšie je použiť pôvodný materiál - kamene a pojiť buď ílom alebo vápennou maltou. Cement určite nie, bude zadržiavať vlhkosť v murive a pri dlhodobom pôsobení to znamená rozpad kameňa (hlavne ak je to nasiakavý pieskovec alebo opuka). Nehovoriac čo to spôsobí nepálenej tehle, cement vyženie vlhkosť vyššie, nad základy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?