Dobry den,
Kupili sme pred rokom a pol chalupu a postupne sa nam zacina rozpadat kamenny mur pred chalupou.Je vytvoreneny len s kamenov, ktore su na seba poukladane(bez fixacie). Mur je postaveny do tvaru L.Vyska sa bude lisit. Cele to skratim: ake mame moznosi? Cenovo sme dostali ponuku na 10000e s DT tvarnice-okrasne. Nemam chut do jedneho mura vrazit tolko penazi a tak by som sa rada spytala vas skusenych, ci nie su aj ine moznosti, ako prerobit tento oporny mur. Som total laik co sa tyka stavieb a netusim co market ponuka tak bude vdacna za kazdu radu. Prikladam foto. Dakujem
@katarinastrydom preboha živého 10k euro? Vykopať základ 80-100cm, šírka takých 30 napichat roxory(modrastrecha statici ti určite poradia)dať obyčajne dt a potom lepidlo nato kameň či fasadnu farbu...1500e max. Viac by pomohla dĺžka a výška na výpočty.
Krasny prirodny mur... len ho ulozit nanovo. Gabiony by tam neboli pekne a tie otrasne betonove svahovky uz vobec nie, to je to najhnusnejsie riesenie.
@katarinastrydom no a mne este napadlo. ked pozeram tu druhu foto... je tam ten mur vobec potrebny? ten svah by sa dal podla mna upravit tak aby tam ten mur nebolo treba.. ak to teda nie je esteticky zamer.. 8-)
ten mur je nadherny, nahradit ho nejakym betonovym cudom by bol hriech. Mozno ze ho len treba preskladat tam kde nedrzi, mozno mu dat vacsi sklon a rozhodne by mu k stabilite (a samozrejme aj ku krase) pomohlo ak by sa do spar medzi kamenmi nasadili skalnicky, ktore zabrania vyplavovoaniu zeminy spomedzi kamenov
mur je pekny, to je fakt, cele Taliansko je takto urobene a tam su svahy riadne teda.
Ja by som si zohnal 3 brigadnikov, rozobrat do prveho radu, zaklad netreba a nanovo postavit do cementovej malty. Az taka dlzka to zase nie je. Ja som taky mur s otcom bol v Taliansku stavat , mal vysku 3.2 metra a dlsku 50m. najprv sme ho robili len tak ako je na obr. kamene osypane zemou, no po 2 rokoch sa zosypal :( potom sme ho stavali do cementovej malty a stoji aj dnes bez zmeny... 20 rokov :) 5 ludi sme ho stavali 2 mesiace.
u Vas to vidim na 2 dni prace pre 3 ludi, 2m3 piesku- jemnejsieho a zo 10 vreciek cementu.
alebo
si zarobte len cementovu maltu a spachtlou ju natlacte do jestvujucich medzier. Co to upravte , doplnte, zatlacte a aj tak sa to da zjednodusit. To dokaze aj zenska ruka a mur bude drzat. Drzim palce.
Súhlasím so všetkými, čo majú radi prírodné materiály ( tým aj prirodzené ). Je fakt, že múriky z prírodného kameňa či tehly doplnené vhodnou zeleňou budú vždy príjemné na pohľad. Pri každom múre záleží aj na tom ako sú kamene ukladané a striedané. Kamenár musí každý kameň chytiť a otáčať 3x kým ho použije, amatér s citom 10x a bez citu pre materiál ten múrik bude potrebovať hodne zelene. Pekné sú aj kombinácie tehly a kameňa doplnené aj rôznymi artefaktami keramiky alebo kamenných výrobkov ( patníky, staré schody, mlynské kamene, staré hlinené hrnce a pod.
Pripájam zopár foto kamenných múrov a múrikov s geomrežami vystuženou zeminou v zásype.
@johny27 Aj mne sa to zdalo neskutocne moc. Dali nam aj podrobne vypracovanie olko co bude stat, tam to sedelo ale aj tak. Potrebujeme kupit auto a 10k sa mi fakt do toho nechce vkladat. pozriem ie rozmery a dam aj info co ako bude stat.
@madein1974 Dakujem pekne za nazor! Suhlasim tie gabiony vobec, betonove steny tiez nie, skor nieco krajsie, okrasne no nie za 10 tis. Asi sa naozaj priklonime k ponechaniu
@richard71 Urcite ano. inak nam vsetka zemina pocas dazda zacne sa zosuvat ako sa uz aj teraz deje. a tiez mur je v tvare L. na spodjen casi je elekt. box a ten neviem ci by mohol byt len tak v tom kopci "holy"
@zita19 Dakujem, asi sa aj prklonime k ponechaniu povodneho muru ale ten sklon tam uz nespravime. Na vrchu su stromky us teraz dost po okrajoch. dakujem za nazor:)
@petermu dakujem! tak nakonec taliani sa pysia cudzim perim :) mozem sa spytat? Urcite budeme musiet ten mur oddrenazovat, ale otazka je: Naozaj nie je treba spravit nejaky zaklad?
@kosto13 Dakujem krasne za info a fotografie. Rozhodli sme sa priklonit k obnove muru.Je ten mur pekny ako je a tak preco to neponechat. Teraz uz len najst majstrov, ktory by toto zmakli:)