Obvodový múr z tehly 38cm

Dobrý deň, som rozhodnutý pre pálenu tehlu, ale nie som rozhodnutý aký hrubý dať obvodný múr. Veľa ľudí mi odporúča dať 30cm tehlu + 20 Eps. Mne osobne sa zdá lepšia tehla 38cm (porothermalebo heluz) + 15cm alebo 20 cm EPS. Stavať budem vedľa hlavnej cesty, takže musím počítať aj s miernymi otrasmi. Moja projektantka mi odporúča dať 44cm Heluz Family bez EPS, avšak nemyslím si že to dokáže nahradiť EPS.
Odpovedať
1
2
Urcite je lepsi heluz ako porotherm ( porotherm je asi najhorsi zo vsetkych tehal- osobny nazor) . hrubka 30+20 lepsia - zbytocne davat 38...a v dnesnej dobe nedat zateplovak je dost kravina- projektantka ma asi chabe informacie ohladom zlepsenia energetickej efektivnosti budovy
Odpovedať
Ahoj, mam 44 a uz by som do toho nesiel, celkom dost to predrazi stavbu. Mal som na stavbe este 25 a 30. 25 bola najkrivsia (do stran, nie na vysku), ale ta 30 heluz plus uni brusena bola super. Keby staviam znova tak urcite ta 30. To ci 30 alebo 38 daj prepocitat statikovi, plus nech pocita s tymi otrasmi. A inak nieje 30 ako 30, jedna moze mat pevnost 8 Mpa a druha 10MPa.
Odpovedať
Ked ma porobeton 2 Mpa, nie je jedno, ci ma tehla 8 alebo 10 Mpa ? alebo pri tehle je nutna taka pevnost z dovodu, ze drazka prakticky znici 1/4 pevnosti (jednu stranu zo styroch) ? pripadne z dovodu krehkosti ? Pokial teda stavia 2 poschodovy dom s beznym stropom a beznou strechou v beznej oblasti.
Odpovedať
tehla 38cm a zateplenie 12-15 cm. hlavne si potom dobre uloz okna, aby si nemal namiesto okna "delovu strielnu".
Odpovedať
@uzivatel11 len aby si skolaudoval ;-)
Odpovedať
@uzivatel11 v prvom rade by som vymenil projektantku, lebo bud zaspala dobu tak o 10-15r alebo je len proste nekompetentna :) neuviedol si ci stavias poschodovy dom alebo bungalov, v kazdom pripade statik by to mal spocitat a dat odporucenie aka je minimalna pozadovana hrubka a od toho by som sa odrazil..a kedze EPS je lacnejsie ako tehla, tak tepelne straty ries nim a nie hrubou tehlou, je to neekonomicke
Odpovedať
@ivantausk prosim vas to radite, alebo lutujete, ze ste dali 38ku? Co je delova strielna? Volakedy sa stavali 50-60cm hrube steny, okna boli v strede a dnes sa stavia uplne rovnako hruba stena (akurat skladba je napr. 25cm murivo a 25cm izolacia) a okna su tiez v strede 50cm steny, tak nechapem, co je ine.
Odpovedať
@uzivatel11 Tento tyzden som vytiahol mury na prizemi z porothermu 25 P12. Krasna brusena tehla (aj ostatni vyrobcovia to zrejme maju podobne, tu zrejme rozoduje co Vam dovezu, aku kvalitu). Staticky je to v pohode, mozno lepsie ako Ytong ci Porfix 38. Na paletach ani jeden rozbity kus, akurat boli poskodene tri stropne vlozky. 44 cm tehla je ohromny blud. To je zrejme to s tou izolaciou? No dakujem pekne, drahsie murivo uz asi ani nie je. Davajte pozor, projektanti maju dohody s dodavatelmi stavebneho materialu...Skuste sa jej opytat co ak vezmete inu znacku co povie. Ale jedno odporucam, pri vykladke si detailne kontrolujte co Vam doviezli, mne namiesto lepidla donieslu PUR a miesto 1 palety vloziek 60 dali vlozky 45. Potom su opletacky a zdrzanie s vymenou.
Odpovedať
@stowasser zjavne nedoslo k pochopeniu a je mozne, ze to je koli mne. Skusim este raz ahadam to uzpochopis. Ked si niekto da 38cku stenu a neplanuje davat zateplenie, tak da okno do stredu steny. Cize bude mat ca 5-7 cm muru este za oknom. Nasledne si da 15-20 cm zateplenie a uz ma aj 27 cm stenu pred oknom a teda to vyzera ako delova strielna... Co som chcel podotknut je to, ze ked niekto uz planuje dat 12-15 ci aj ciac izolacie, tak treba okno ukotvit na hranu steny. Niekto to dokonca dava az do izolacie, ale podla mna je to blbost... Uz je lepsie?
Odpovedať
@uzivatel11 Obvodný múr? No zbohom, vedel som, že to raz príde, ale takto skoro? Kde chceš vytvoriť ten Okrsok 13? Ale polystyrén by som tam nedával :), neprispôsobivý občania to aj tak neocenia :)!
Odpovedať
Profilova fotka
@uzivatel11 my sme dali Porotherm 38čku + 15cm EPS, no už by sme to takto nevolili, jednoznačne by sme dali 30ku+20ku EPS, lebo.............tehla je stavebný materiál, nie izolačný! Manžel, ktorý bol od začiatku za "poriadnu" tehlu, teraz hovorí, že 30ky Porotrem majú síce menej cm, no sú pevnejšie z hľadiska vnútornej skladby "rebier".
Odpovedať
ja mam izolox - stred SK, v noci aj teraz 4°C, tepelne super, ak sa zda chladno na vecer dokurim jotulkou, nemusim plynom a co sa tyka otrasov ( pises, ze hlavna cesta), tak budova v BA bez problemov a bez prasklin vydrzala stavbu dialnice a tazkych mechanizmov, ze ked si sedel, tak stol sa ti pod rukami triasol :-D .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@uzivatel11 odpoved je jednoducha. Co najtensi mur odobreny statikom a ostatne izolacia. Lebo izolacia je najlacnejsi stavebný material. ;-)
Odpovedať
@stowasser trosku ta poopravim. V minulosti boli okna hrube nejakych cca 20cm a teraz su len 8cm.takze pri rovnako hrubom mure 50cm bude nove okno viac vnutri ak ho osadis na stred muru. Tiez rozmyslam kam osadim okna, ci na vonkajsiu hranu muru, alebo na stred muru + zateplenie (37,5+12).
Odpovedať
@giulliette24 cize 38cku tehlu by ste nedavali len koli cene? Ci aj nieco ine? Len podotknem, ze ten PS bude mat o 10-15 rokov ine vlastnosti ako ma teraz a ta tehla bude mat aj o 50 rokov rovnake....
Odpovedať
@ivantausk tak toto tvrdenie si prosim vysvetlit alebo podopriet nejakym dokazom
Odpovedať
@benco toto? A to je ktote? Skusis byt troska viac konkretny?
Odpovedať
@benco ak myslis zivotnost EPS, tak sa prid pozriet na nasu bytovku... A to sa daval ten EPS v roku 1994.... Buduci rok ho zhadzujeme a davame mineral u vlnu... Kludne este stihas sa prist pozriet... Saratovska 18, BA. A tehla ma svoju zivotnost... Su aj 500 aj viac rocne budovy....
Odpovedať
@ivantausk ano, myslel som tu poznamku o zivotnosti EPS.. co sa stalo vasmu EPS na bytovke?
Odpovedať
@benco rozpadava sa ... Sype sa v miestach, kde zo spodu nieje omietka... Buchnes po omietke rukou a "zasnezi" EPS....
Odpovedať
@benco tak tak. Eps sa dokonca casom "odpari" ;-)
Odpovedať
@ivantausk dobre a dali ste si na to urobit nejaky posudok? nejake vysvetlenie musi existovat, taketo nieco sa za normalnych okolnosti nema stat.. existuju aplikacie eps stare niekolko desiatok rokov a nevykazuju ziadne znamky starnutia, nieto este rozpadu.
Odpovedať
@dominik_boksansky Môžeš to vysvetliť?
Odpovedať
@benco no nejake vysvetlenie tam urcite je... PS je polymer, ktory degraduje pod vplyvom roznych okolnosti... Najma UV ci glykoly alebo aj bio... Proste nejak sa tam dostalo nieco, co ho rozkladalo... Nieco bolo zle spravene, ale to tak nejak moze byt aj na dome a to len tak nezistis.... Mne je jedno, nech si ludia stavaju aj z medvedieho hovna, ale ja mam 38 tehlu a pojde na to 12 alebo 15 cm EPS... V projekte mam 15 a mozno dam 12... Uvidime podla okien....
Odpovedať
@ivantausk pri skladbe ktoru uvadzas ti vychadza rosny bod do muriva, takze bud budes potrebovat bezchybne urobenu parozabranu z interierovej strany alebo budes musiet pravidelne vetrat, aby sa vlhkost nedostavala do stien. pri hrubke EPS 12cm a teplote pod -19C budu na styku muriva a izolacie minusove teploty. pod 15cm EPS by som nesiel.
Odpovedať
@benco vdaka za info. Podla chlapa co robil prepocty to vychadzalo aj pre 12 cm. V com si to pocital?
Odpovedať
skus toto, je to pomerne jednoduche: http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...
Odpovedať
@uzivatel11 pokial si ziadal so SP po 1. 1. 2016 troska doslo k zmenam podmienok oproti minulosti. To znamena potreba tepla na vykurovanie, potreba primarnej energie atd. Takouto hrubou tehlou bude tazsie dosiahnut pozadovane parametre. Kedze nepoznam typ domu ani detaily tazko sa konkretne vyjadrit.
Odpovedať
@dominik_boksansky Som v stadiu riesenia projektu. 44 tehla mi pride zbytocne velka. Preto by som isiel cestou 38 a 15 cm EPS mozno 20 ak zozeniem za dobru cenu. V teme projekty som dnes dal moj navrh projektu.
Odpovedať
To s tym polystyrenom na fasade v BA, tam musel byt iny problem. Zivotnost EPS je porovnatelna so zivotnostou domu. V nemecku sa zateplovalo davnejsie pred 89 a bez problemov. Ale kto neveri nech pozrie foto s popisom sondy do 25 rocneho zateplenia fasady RD. http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/d...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?