Obvodove tvarnice YTONG

chcem sa spytat kto ma skusenosti s obvodovkami od Ytongu Theta+ P1,8-300 a rozmery 375x249x599
Odpovedať
Profilova fotka
@tomi186 no vidis, hned lepsie :) no stale tvrdim, ze tieto tvarnice niesu najlepsi vyber. napr porfix 250 P2-440 + 8 cm multipor = cca taka ista hodnota R=4,7 +-; ale celkova hrubka hrubka 32 cm. cena za theta je asi 32 eur za m2, a porfix+multipor cca 30 eur za m2 steny. ak sa pytas na skusenosti, tak nemam. na normy to asi staci, ale je to uz viac vzduch, ako tehla. na poschodovy dom s betonovou kritinou, niekde v tatrach...to by som uz pokojne nespaval. priznam sa....aj ja som to tu na zaciatku obhajoval.....myslim, ze to bola lambda 500.... ;-)...cize som bol o cosi vacsi exot ako ty :-D
Odpovedať
a tak podla teba ktory Ytong by som mal pozit+izolacia ked nechcem ist do porfixu
Odpovedať
Profilova fotka
@tomi186 YTONG P2-400 30 cm, keby mali 25 cm tak tie. a moznoze by aj P2-500 20 cm stacili, no to je otazka na statika. nato kludne 25 cm polystyren. preberalo sa to tu viackrat. na zaver sa ale dozvies, ze plati pravidlo: cim lacnejsie steny postavis, tym viac ti zostane na izolaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
vyber si dobrého projektanta čo ti spraví dobrý podrobný realizačný projekt tebe namieru, ale platí čím najtenší obvodový múr,čo statika unesie a viac dať do izolácie, my máme ytong Lamnda na obvode+25sivý polyst. ale Lamndu by som z vlastných skúseností už nedávala je velmi krehká,praská keď nemáte napnutý rozpočet tak je to cenovo a v kvalite v tomto poradí ytong25/30cm+zateplenieMuptipor/nie Lamnda/, vapennopieskové tehly, drevostavba z masívneho CLT.
Odpovedať
Profilova fotka
200 mm na nosne steny je "tahanie smrtky za fuzy", 250 mm tak mozno ako stena vedla schodiska. 300 mm hrubka minimalne. A este treba zohladinit tvar podorysu, svetlosti miestnosti, "vykuchanie" -okna steny presklenne steny.. Ak chcete pouzit aj systemove vence, a v tej U tvarovke ma mat ten veniec aspon nejaku rozumnu hmotu tak aspon 400 mm. A to sme sa este nebavili o zapustenych exterietovych zaluziach.V tych priruckach vyrobcov to vsetko tak pekne vyzera, ale realita je uplne inde.. Treba si uvedomit ze obvodove steny su nosne steny. A skladat si tu na fore hrubku nosnej steny a zateplenia ako sunku a syr na chleba, podla chuti, je dost odvaha :-). Lebo dom musi najskor stat. Je vam na nic dobre R ked vam to moze stadnut na hlavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidewinder nepotrebujes minimalne 30 cm steny na obvodove mury., tak napr betonova stena 20 cm vs lambda theta+ 50 cm ...co je pevnejsie? a na ten beton das kludne 30 cm polystyren a mas aj lepsie R. a za menej penazi ( cca 25 eur/m2 vs 44 eur/m2). hrubka steny u oboch 50 cm. hodnota R= 8.24 - bet+pol; R= 6.24 theta ale nech si kazdy da, co chce. :-)
Odpovedať
@sidewinder Tusite na co sluzi veniec? Ved U tvarnica sirky 400mm ma betonove jadro 300mm.. Vasou logikou, by 5 podlazne bytovky stavane z tehly, alebo porobetonu museli mat hrubku nosnych stien aspon 60-70cm, na pocudovanie sa stavaju z 25ky, pripadne 30ky. Este dobre, ze nie ste projektant a venujete svoju zivotnu energiu inej cinnosti!
Odpovedať
ja teda nie som statik ako sidewinder, ale aj mne je jasny rozdiel medzi betonovym vystuzenym monolitom a tvarnicami rovnakej hrubky. Mam postaveny poschodovy dom stena 250mm, kde aj projektant razil liniu co najtensieho muriva, ale uz to muselo byt kombinovane s betonovymi stlpikmi
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 vyjadroval som sa k materialom z debaty, cize porobeton, ytong mozno tehla.. beton ano.. od 150 mm hore. Pri murive rozhoduje stihlost, resp. stabilita. Darmo maju tie tehly vysoku pevnost v tlaku, ale su zatazene excentricky a ich stihlos podstatne redukuje ich unosnost.. ako pisal rillwen, daju sa tenke steny ale treba im pomoct vystuhami BK stlpmi. @stowasser min. rozmer zb prutoveho prvku je cca 250x250 mm. Pri stene hrubky 300 mm a vyske tvarovky 250 mm je betonova cast v tom U-cku 200x175 m. A to je pouzitelne tak maximalne ako vencek na murive. Ale vence sa vyuzivaju na furu dalsich podruznych funkcii - nad oknom ako preklad, pri krovoch preberaju aj vodorovne sily ak sa do nich kotvi pomurnica. Dnes sa robia aj otvory na rozpony cez 2 m. a vtedy je betonove jadro venca 200x175 mm absolutne nevyhovujuce.. V specificikych pripadoch je to super to nepopieram. Ale taka situacia je zdierka. Ak niekto postavi 5 podlazny barak z 25 tky alebo 30 tky.. tak to ma prespikovane ZB stlpmi ak nema :-) tak mu drzim palce. Su teraz tie vapennopieskove a na papieri maju dokazane ze to ide aj zo 175 mm.. ale na konci je takym malym pismom napisane - ze za to zodpoveda ten co to peciatku a ja by som na take svoju teda nedal.. K poslednej vete len s usmevom dodam :-D , mate google, tak si viete o mne zistit vlastne vsetko..
Odpovedať
Také jsem z těch, kteří mají projekt z ytongu P4-500 250 mm, následně přepočtený i s možností použití P2-400 250 mm, kdy se jedná o bungalov o rozměrech 16,5 x 8,35 s vazníky. kolmo na delší stěny jsou projektovány dvě nosné (vlastně jen ztužující) stěny ze stejného materiálu, které rozdělují na délku dům na tři části široké mezi stěnami 3,7m - 7m - 4,3m. Věnec mám naprojektovaný do vylepených obezdívacích tvárnic 50 mm, tedy beton bude 150x250 a koš 100 x 200 4R pr. 12, třmínky po 250 mm R6, kdy v případě použití plochých překladů od ytongu má být v dolní části vyztuženo navíc tvěma pruty R12. V tomto případě prý mohu pod věnec při použití porfixu umístit místo plochého překladu ytong, nenosný překlad porfix. Věřím projektantovy, ale @sidewinder mě trochu znejistil.
Odpovedať
@sidewinder mne islo len o to, ze napisat generalne co sa da a co nie, je chyba. Pre zaujimavost. V Cechach na skoleni "Pasivny dom" prezentovali poschodovy rodinny dom zo zelezobetonu, hrubka stien je 12cm, chceli dat 10cm, statik to povolil, ale stavebny urad nakoniec trval na 12cm, vraj je to minimalna hrubka nosnych stien.
Odpovedať
@sidewinder já zrovna stavím z cihly 17,5 cm, vazníkový krov, půdorys 9,1 x 13,75. V projektu Porotherm 175 na pěnu, já sem zvolil radši Heluz AKU. Nemám pocit, že by zeď byla nějaká nestabilní. Mám se tedy bát, že mi dům spadne na hlavu?.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja mam 30 porobeton a 20 porobeton vedla schodiska a poviem vam, murovat s 20 je narocnejsie, ako s 30 - lahsie sa to vyosi, ale to sa bavim o PORFIXE, ktory je extremne krivy dnes som odfoil, ale mam to navideu, pridam na youtube ak sa to naucim - dlzka jeden strany je 500mm, dlzka druhej strany je 498 mm, a kam schovam 2mm? vznikne tam skara z jeden strany, vyzera to ako amaterska robota, pritom PORFIX je nesumerny. pri 20cm sirke muriva PORFIXu je to omnoho badatelnejsi tieto nepresnosti a preto sa predrazuje aj praca murovanim, podla mna. pride mi, ako keby 30tka na seba lepsie sadne, ako 20tka, ci uzsia tvarnica.. ytong som kupil zopar, ilo to lahsie, ale musel by som cely objekt postavit, aby som mal nezaujaty nazor. nie je zelezobeton ako zelezobeton - zalezi ako je armovany podla mna.. aj 20tka beton moze byt nestabilne murivo, ked je to zle, naopak aj 10tka moze byt super, ked je to dobre...
Odpovedať
Len príde nejaké zemetrasenie a tie domy z tenkých stien aby sa nerosypali :-) Všetkého veľa, alebo málo škodí sa hovorí. Alebo stredná zlatá cesta. Mio23 tiež stavia taký dom z bettonových tvárnic 20cm +40cm zateplenie ...ale akosi to dá moc práce keď za 7 rokov to nedal ...a ešte treba poriešiť aj rozvody , lebo sekať do takej steny je blbosť...ďalšia práca navyše. Ale je dobré ak niekto vymýšľa, aspoň sa väčšina môže poučiť z chýb druhých.
Odpovedať
@rabies že pocit :-) až keď foukne silný vítr se mužeš bát :-D
Odpovedať
@leilak1 Já mám rozvody vody mezi TM a koupelnami naprojektovány v SDK podhledu a v daných místnostech v příčkách. Jinak, pokud se nemýlím, tak ytong má maximální hloubky drážek stejné pro 250 i 300 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidewinder pisal som pisal, ale povedal som si, ze to skratim (bolo toho uz na celu stranu :-D ) nakoniec mi ale prislo najrozumnejsie ti to vysvetlit, ked ti dam otazku. ked je pre teba malo pri bungalove/1poschodovom dome, zelezobetonovy veniec 20cm x 20 cm (hrubka steny 25 cm) lebo ekcentricke zatazenie.....ako je to potom pri drevodomoch, kde na veniec pouzivaju zvycajne dve prekladane, dokopy zbite fosne (rozmer neviem presne, no 20cm x 20 cm to nebude, urcite menej)...ako tam posobia tie ekcentricke sily? a nieje nahodou ekcentricke zatazenie sposobene tocenim? ;-) a este raz, kazdy nech stavia z coho chce :-)
Odpovedať
@leilak1 zkusím ti trochu vysvetlit, jak to myslím. Mám vyzděno komplet pod věnec a mezi některými okny jsou pilířky 0,5m. Dost mě zajímala stabilita toho pilířku, tak sem druhý den do něj z boku uhodil rukou. Ani se nehnul. Když jsem to samé udělal loni na zdi z Porfixu 250 a to byla nejpevnější třída P6-650, tak se rozvibrovala celá zeď. Já to přičítám tomu, že se zdí na maltu a zedník cihly do té malty zeklepává kladivem, takže ta malta ještě zaleze do cihly. Prostě ta stěna z cihly 17,5cm na maltu je stabilnější než 25cm porobetonu na lepidlo. Pro doplnění informací, zdilo se maltou P 10.
Odpovedať
@stowasser ja mam poschodovy dom zo 150mm betonu, ale prosteho betonu bez armovania. Ked tu citam tuto diskusiu, mam chut sa hned zbalit a odstahovat nech sa mi to tu na hlavu nezlozi.
Odpovedať
@gashtaan to se nemusela dávat do zdi žádná armatura? Tak to ti závidím. Já chtěl původně stavět ze ztr. bednění 150mm, protože jsem měl možnost ho koupit za pakatel a beton mám taky za super cenu, ale architekt mi to neposvětil :-|. Prý by tam nebyla výztuž dostatečně krytá ]-( . Tak jsem nakonec skončil u té 17.5 cm cihly. Jinak si myslím, že to spousta lidí pořád moc prožívá. V německu se běžně staví ze 15 cm VPC a i u nás už pár domů stojí. Bude to ještě pár let trvat, než přejdeme z půl metrových cihlovzduchů a porobetonů na stěny kolem 15 cm + pořádne zateplení.
Odpovedať
@rabies no v pripade ze vystuz v betone nemas, odpada problem s jej krytim :) Ja mam dom z Veloxu, okrem pripadov stavby viacposchodovych bytoviek som nevidel pouzivat vystuz v tomto systeme. Tak hadam statici co to schvalili vedeli co robia...
Odpovedať
Profilova fotka
@rabies tehla je pevnejsia, ako porobeton. to mas pravdu stena z porobetonu ti ''vybrovat'' uz nebude, ked tam das ten veniec. v tatrach stavali z 375mm porobetonu 4 poschodove bytovky, stoja dodnes. neviem preco by clovek sa mal bat postavit bungalov z 200mm ak splna staticke poziadavky. https://www.youtube.com/watch?v=B4pGk... v 10:26 tehla je super stavebny material, tradicny. nemam nic proti nej. nech ti to rastie :-)
Odpovedať
@martin153 taky si myslím, že 200mm porobetonu nebude problém, já sem o něm i uvažoval, ale nakonec zvítězila cihla hlavně kvůli akustice. Díky za přání ;-)
Odpovedať
@gashtaan bez výztuže by to asi ani nekomentoval ;-) .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?