Obvodove mury z Ytong lambda yq 550.skusenosti rada

Dobry den prajem, chcel by som sa informovat, nakolko ideme stavat nizkoenergeticky bungalov v projekte mam ako obvodove mury prave ytong lambda yq 550mm. Ake mate skusenosti s tymto kvadrom a podobne.za kazdu odpoved k teme bude velmi vdacny.
Odpovedať
@brano25 myslim, ze za vacsinu odpovedi na takyto megamur tu vdacny nebudes... ja sa radsej zdrzim dalsieho komentara :)
Odpovedať
Podla mna je 550 malo. Aspon dva krat po 550 ked sa ide stavat nizkoenergeticky. Nie teraz vazne. Vyhod projektanta...
Odpovedať
Vsak ja len chcem vediet skusenosti od inych. Urcite nechcem do buducna zateplovat ani nobasil ani polystyren. Nizkoenergeticky bungalov, uz ked to navrhuju preco vacsina odpovedi bude negativna ..vdaka.
Odpovedať
Takze teraz kazdy nizkoenergeticky dom musi byt zatepleny?
Odpovedať
Prečo tak drahé obvodové murivo? hr. muriva bez omietok rozmery š × v × d tepelný odpor R10DRY tepelný odpor RU súčiniteľ prestupu tepla výpočtový UU** kusov na m² zdiva kusov na palete plocha muriva na palete spotreba malty cena tvárnice cena tvárnice s DPH mm mm m²K/W m²K/W W/(m².K) ks/m² ks/pal. m²/pal. kg/m² €/m² €/m² 500 499x249x450 6,49 6,02 0,162 8,9 24 2,03 7,8 53,01 63,61 550* 549x249x375 7,14 6,63 0,147 10,7 24 2,26 8,5 58,36 70,03 300 300x249x599 3,00 2,86 0,330 6,7 30 4,50 4,5 33,12 39,74 + 20ka polystyren EPS 70 5,25 Za zateplenie na komplet cca 30 €/m2, tzn. cena materiálu kvádru + zateplnia už s prácou a farbou cca do 70 € 300 vka hrubka so zateplením 20 cm EPS tepelný odpor 8,11 Samotná 550 ka tepelný odpor 6,63 Nezateplujes, ale určite bude drahšia práca za murovanie, ťažšie kvádre. A omietku a farbu dávaš zvonku tak či tak. Cena cca 70 €. Podľa mňa ale na 300 vke vieš dostať lepšiu cenu ako na 550 ke. Môj názor.
Odpovedať
Ešte jedna vec: rozdiel v hrúbke je 250 mm, tzn. 0,25 m, obvodové múry nech sú napr. 13 m každá strana, teda 13 m x 4 tj. 52 metrov x 0,25 = 13 m2 ušetrenej plochy. pekná kúpelňa či technická miestnosť.
Odpovedať
Murovanie nam bude robit bratova firma komplet takze to je gratis na stavbe... Jedna sa mi hlavne o to co to bude robit za 10-15rokov?zateplenie murov...takto viem ze by som mal 550.mur bez zateplenia s tym ze vyhovuje tepelnym poziadavkam v dnesnej dobe.
Odpovedať
Ani o ten priestor by sa mi tak nejednalo nakolko plocha by mala byt 180m2
Odpovedať
Profilova fotka
@brano25 Sám si si koledoval, tuná sa takéto nápady moc nenosia a je to celkom logické lebo takéto riešenie je drahšie a ešte ti uberie z domu viac miesta ako keby si zateplil, ale chcel by som vidieť murovaciu tvárnicu čo širšia ako dlhšia, ani by ma nenapadlo že to niekto niekedy bude vyrábať.
Odpovedať
@brano25 ako myslíš. Ja keby som teraz staval znova, asi idem do vapenopieskových tvárnic a dobre zateplenie.
Odpovedať
No vsak to ani mna len chcem vediet ten nazor od viacerych . Sranda ze preco to teda zacali vyrabat take kvadre.
Odpovedať
@brano25 zacali to vyrabat pre ludi čo nechcu zateplit. Ako ty. Len je to dosť drahé. Zateplenie však vie eliminovať veľa veci čo sa týka murovania a poriešiť niektoré tepelné mosty. Pri dobrom murovaní z ytongu to vieš možno ošetriť aj bez zateplenia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@brano25 preco? lebo ludia su po reklamnej masazi schopni kupit vsetko... a takto vsetky peniaze za celu skladbu muru dostane Ytong a vyrobca zateplenia ani korunu.
Odpovedať
A co tak ytong 450mm plus nobasil 15cm..? Projektant dostane asi padaka..
Odpovedať
@brano25 moju skladbu tu tiez vela ludi odsúdilo. Ja mám tehlu porotherm 380 mm + v jari dám 15 cm nobasil alebo ešte uvidím čo. Je to tvoja voľba, sprav si názor z viacerých diskusií. Hlavne akokoľvek sa rozhodneš stavaj domov a nie dom. Ak sme ťa nalomili na zateplnie a nechceš 300 mm múry tak daj 375 mm a 15ku zateplenie a zbytočne na ytong vatu, daj šedy EPS.
Odpovedať
vies co stoji zlato na burze? tak potom daj vediet kolko zlateho prachu bolo v tych tvarniciach, lebo co uz pytaju za tie nezmyselne vydumavky je fakt sila a vidim, ze ludia im na to skacu ako muchy na lep, no holt tiez sa drzi managment Ytongu prislovia- " ze najlepsie sa zaraba na ludskej hluposti" tak im drzim palce a tebe odporucam dat si kazde rano studenu sprchu, vraj to pomaha na zregenerovanie mysle :-D
Odpovedať
A co s tou 450?tkou plus zateplenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@brano25 Ak už zateplovať tak potom čo najtenší múr čiže obyčajný ytong 300 na to 160 mm zateplenia a si nízkoenergetický a skoro za polovičnú cenu.
Odpovedať
@brano25 je tam viac faktorov, nie vzdy plati, cim hrubsí múr, tensie zateplenie, nakolko tepelný odpor steny bude ok, ale rosný bod sa ti dostane do muriva. Preto je podla mna lepsie ist aj do tensieho muriva ako 450 mm. Opravte ma niekto ak sa mýlim.
Odpovedať
@brano25 Niekde sa tu riešilo aj zrážanie vlhkosti a následné plesne na prekladoch a venci pri stenách z Ytong Lambda. Stena je z toho zrejme fajne, ale ďalšie konštrukčné prvky, ktoré sú vyplnené betónom majú nižší tepelný odpor. Pri zateplených stavbách je to všetko prekryté izoláciou, tak tento problém nevznikne. @pistikus Mne vyšiel Aj Porfix 250mm a to je poschodový dom. Niektorí tu majú aj s tenších múrov. Brat staval z tehly myslím 200mm tiež poschodový. Polystyrén je proste lacnejší...
Odpovedať
Tak ako povedal @pistikus, pri takom priemernom dome si zastavas oproti 250mm murivu navyse slusnych 13m2 = takze budes mat mensi vnutorny priestor, bude to mat horsie tepelnoizolacne vlastnosti a bude to drahsie, a to sa vyplati! :-) Projektant ma asi spatnu proviziu z Ytongu :-). Ak by si isiel do 450mm lambdy, tak musis zvolit aj velmi hrube zateplenie aby ti rosny bod neostal v murive, takze tadialto cesta tiez nevedie.
Odpovedať
@roboza preto pisem vyssie, ze teraz by som staval asi z vpc 175 mm a dobre zateplil
Odpovedať
A ta 450 tka samotna ma zle izolacne vlastnosti? Bez zateplenia viem ze tak ludia stavaju a byvaju v pphode aj bez zateplenia.
Odpovedať
@brano25 Nie zlé, ale horšie ako 25+20 a je to aj drahšie. Ale inak máš pravdu. Je kopec nezateplených domov a ľudia tam žijú.
Odpovedať
@brano25 to sa neda tak jednoducho povedat. Ci horsie vlastnosti a ci sa oplati zateplenie. Zohrava tu rolu vela faktorov. Tvar domu, orientacia, miesto kde bude postaveny. Planovany zdroj tepla. Predpokladane straty. Napr. Ak stavas niekde na juhu svk, nie velky dom, nie velmi clenity a mas blizko plyn, tak ta investicia do zateplenia je dlhooo navratna, len ci je. Ak stavias na severe, vacsi dom, clenity, kde je dlhsia zima a chces dat napr. elektrokotol lebo plyn je daleko alebo nikde, tak zateplenie by sa ti malo vratit relativne rychlo. Urcite sa netreba zamerat len na obvodove mury, lebo ich cena v porovnani s celym domom je asi nepodstatna.
Odpovedať
Profilova fotka
@brano25 presne tak...tu na MS je 90% ludí zástancom zateplovania. Čiže odpovede budú také aké sú vyššie. Ja patrím k tým 10% čo nezateplii a bývame v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@brano25 nie je to zle .. je to len iny pristup. Kym budu vsetci ty experti z 250 mm stenami plakat, ze ich maju popukane, tie 550 budu bez jedinej poruchy. Ludia to tu vsetko preratavaju na naklady. Ale treba si uvedomit, ze nosne mury su jedna z hlavnych nosnych prvkov ktore sa staraju, ze bude vas domov bezpecny pre vas a vas majetok. Niektori to vymuruju z 250 mm a su frajeri, ze kolko usetrili. Ale to, ze tym tenkym stenam sa klepu nozky celu zivotnost to maju na haku.. Hlavne ,ze eurka.. Ale ked potom nieco praskne, tak placu. Nie je to chyba, je to iny pristup. A ze to bude drahsie. Za tu bezpecnost to stoji. Za mna jednoznacne radsej 550 mm alebo nieco medzi 400 az 550 mm.
Odpovedať
@sidewinder tak klepu nozky. Asi poviem svokre, nech ide z toho 8 poschodového panelaku tak het, lebo ten uz musi byt na korculoch =-)
Odpovedať
@sidewinder No ked sa na to pozriem tvojou optikou, tak preco nie rovno zo zelezobetonu a aspon meter hrubeho. Ved taky Ytong a este k tomu Labmda YQ sa da rozdrolit pomaly medzi prstami. Sirka muriva este nic nehovori o jeho pevnosti a v tomto pripade Lambda YQ taha za vyrazne kratsi koniec, takze s tymi prasklinami by som bol opatrny.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 Keď sa hľadajú výhody na silu vyjde ti s toho aj takáto blbosť =-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?