Obvodové múry z Ytongu - je nutné špáry zatierať?

Ahojte rád by som sa opýtal ,ako je to zo špárami od Ytongu z exteriéru. Videl som ich niekoho zatierať lepidlom, zatierať silikónom atď. Je to nutné? Čo si otom myslíte? Vplýva to nejako na celkovo na tepelné úniky?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@blackomt nam povedal stav. dozor, ze ano....vplyva
Odpovedať
@blackomt bola tu prednedavnom diskusia s ytong specialistom ze netreba ale vela ludi sa do neho obulo ze treba, tak neviem kde je pravda ...
Odpovedať
@blackomt je s tym aj dost roboty, ak sa ti chce stavbe tym neuskodis a jedincom co riesia vzduchotesnost ulahodis. Jasne ze tadial vietor prefukne, ked tam dal ale polystyren omietku pod .neni to nic katatrofalne, zavidi od teba co ocakavas.
Odpovedať
Profilova fotka
ja vždy prejdem hrebeňom zvislo aj plochu medzi drážkami = žiadne špáry
Odpovedať
@philos ahoj to ked murujes tak aj zvonka aj zvnutra prejdes?
Odpovedať
Nemam este zateplene, prvu zimu boli z vnutra na omietke sem tam vykreslene tvarnice, pred touto zimou som vsetky spari popretieral lepidlom a nic sa uz neukazalo zvnutra. A ked trafili el. krabicku medzi dve tvarnice fucalo tadial, bolo citit chladny vzduch.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to jedna zo zbytočností na stavbách . Pravda je že to ušetrí pár voltov energie. Robí sa to z dôvodu neprievzdušnosti.
Odpovedať
@blackomt ak budes robit BD test a chces to mat dobre, tak tie spary vypln.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Nutné to samozrejme nieje. A istý tepelný únik tam pochopiteľne je, ale minimálny. Nestojí to podľa mňa za tú námahu, aby si každú jednu špáru zatieral. Každopádne by ti tadiaľ "prefúknuť" nemalo, keďže tvarnice majú P+D ... lepidlo môžeš dať určite na ROVNÝ spoj, kde nieje P+D (kde sa tehly zrezávali), tak aby nebolo presvetlené. :-)
Odpovedať
@spidermanko máš úplnú pravdu. P+D je dobré akurát na to aby cez spoj nebolo vidno ;-) určite to netesni
Odpovedať
a preco je tam spara ? kto to vysparoval ?
Odpovedať
@dusantt Nakoľko je Ytong LAnbda dosť krehký ,tak sa nedalo nerobiť zo špárami ,prípadne odertými rohmi. Nie je to ho veľa ale cez niektoré pekne vidieť do cez . :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ja som tam kde bola špára väčšia striekol purpenu. Inak prvú zimu sme boli tiež bez zateplenia a nikde nám žiadny obrys tvárnice z vnútra nebolo vidieť.
Odpovedať
@blackomt nj, to som si neuvdomil..
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, na vyspravenie poškodených tvárnic neodporúčam používať lepiacu maltu (lepidlo). Pre tieto účely je v ponuke Ytong vysprávková malta. Štandardne až na pár výnimiek sa zvislé styky tvárnic PD nelepia, pokiaľ chcete môžete, ale nie je to nutné a nie je to ani na škodu. Pri tvárniciach s hladkými čelami je to podmienka a tieto styky tvárnic sa musia lepiť.
Odpovedať
@ytongsk mne majstri od vas povedali, ze mam zarobit lepidlo s rozdrvenou tvarnicou a s takou hmotou zatriet tie velke spary kde chybalo kus tvarnice, alebo aj tie uchyty.
Odpovedať
@ytongsk Neodporúčate to znamená,že to nie je zakázané a použiteľné. Keby LAMBDA nebola taká krehká tak by sa to nestávalo. Mohli by ste ako firma vymyslieť už niečo prevratné na princípe penoskla alebo niečo ako NOVOMUR samozrejme za prijateľnú cenu :-) Ytong ako stavebný materiál sa mi ale páči :-)
Odpovedať
@ytongsk Štandardne až na pár výnimiek sa zvislé styky tvárnic PD nelepia, pokiaľ chcete môžete, ale nie je to nutné a nie je to ani na škodu. Je veľmi zaujímavé že v Nemecku a Rakúsku je to štandardný postup lepiť aj PD a je to uvedené aj v manuale a dokonca rohy spevniť murivovou spojkou. Veľmi by ma zaujímalo z akého dôvodu sú uvádzané rôzne pracovné postupy unás a v zahraničí????
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Vieš mi vysvetliť, ako taká špára na pri Ytongu vznikne? Pochopil by som, ak by si staval zrub z guľatiny, že tam budeš mať špáry a utesníš ich machom, alebo konopným špagátom. Ale u Ytongu, ktorý ma rovné hrany? To je mi naozaj záhadou. :-)
Odpovedať
@jamk1 Stačí že sa ulomia rohy z Ytongu a už je špára na svete .Prikladam foto ,nie je síce moje ale takto to vyzeralo.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Poviem pravdu, že ja by som takýto kus použil práve tak niekde, kde by bolo treba prirezávať, ale do steny by som ho veru nedával.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt takýchto špár som mal niekoľko, ba aj desiatky. Všade som striekol penu a pri zateplovaní som ju zrezal do roviny steny ( murár povedal ,aby som to neodrezával hneď pretože pena sa časom drolí )
Odpovedať
@jamk1 Nemal som toho veľa tak zo 4 takéto na celej stavbe a preto som to nejako ex. neriešil. Vložil som do tých špár úlomky z Ytongu a pretrel flex. lepidlom :-)
Odpovedať
@jamk1 Ale ak sa interiér pekne omietne a z exteriéru dá izolácia tak v podstate s tej špáry bude vzduchová medzera a to bude asi lepšie ako to streknúť penou,ktorá môže ak je slabá izolácia pohltiť vlhkosť .či :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Tak 4 kusy, to sa dá prežiť... ale pozri sa na tento dom. Hlavne to previazanie medzi oknami... :-p https://picasaweb.google.com/11560396... Ak by to mne takto postavili, tak tých murárov niekam poženiem.
Odpovedať
@jamk1 Teraz neviem či to je na výstrahu alebo na ukážku :-D
Odpovedať
@jamk1 stavim sa, ze majstri povedali "to nevadi, to je HRUBA stavba, to sa spravi" ale z toho previazania, oni z toho urobili normalne stlp :D ked sa clovek zamysli, ze usetrili asi 10 minut.. tak to je blbe teda..
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt To je na ukážku čoho všetkého sú majstri schopní
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Dobrý deň, ano to je pravda. Jedná sa ale o náhradné – krajné riešenie, pokiaľ nemáte k dispozícii vysprávkovú maltu, ktorá je vyrobená pre účely opráv.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Dobrý deň, nie je výslovne zakázané, nakoľko to nemá vplyv na statiku konštrukcií... Skôr sa jedná o nasledovné 2 problémy: 1) estetický, ktorý svedčí o odbornej zdatnosti realizátora, 2) príprava a štruktúra podkladu pre omietky – iné vlastnosti má čistá tvárnica Ytong a iné vlastnosti má lepidlo, čo môže následne spôsobovať poruchy v omietkach (napr. praskliny,...).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?