Obvodove mury tehla 250 mm

Profilova fotka
Dobrý deň. Mame dilemu architekt nam naprojektoval 250mm tehlu a 150 mm minerálna vata zateplnenie. No zda sa nam ze 25 tehla na obvodove mury je malo aj ked nevieme ako to nas architekt pocital rosny bod, odpor, atd. Poprosim o radu len ten kto sa naozaj rozumie. mame jednopodlazny bungalov. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@07eriika to treba posúdiť komplexne statikom,
Odpovedať
@07eriika architek sa tomu asi nerozumie ze ziadas radu tu? Podla projektu to musi posudit statik a mali by ste to dostal k projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@07eriika @jan45 @mr79 Ja mám čerstvú novostavbu z 30-ky heluz. Firma XY, ktorá sa uchádzala o realizáciu mi dokonca navrhovala 25-ku pre môj bungalov. A tvrdili už v roku 2013, že takéto stavby robia v kombinácii 25-ka tehla + 20-25 izolant. Najčarovnejšie však na tom je to, že na výstave Coneco 2013 mi pracovníci Wiennerbergera tvrdili, že menej ako 38 zásadne neodporúčajú a ani nemajú produkt na obvodové murivo pod 38 cm, ktoré by staticky vyhovovalo. V stánku Heluzu na mňa vybehli s tým, že už sa predsa u novostavieb nezatepľuje a pokúšali sa mi vnútiť ich nový produkt heluz family 50 2in1 - rozumej 50 cm a z polystyrénovými guľôčkami. Cena nebotyčná. Ale už o necelý rok sa regionálni zástupcovia oboch firiem prebíjali, kto mi predá lacnejšie 30-ku na obvodové murivo... :-) Čo z toho vyplýva...? Ten trend je v súčasnosti jednoznačný: zužovanie tehly a rozširovanie izolantu. Myslím, že 25-ka, pokiaľ sa pod to podpíše statik, je v pohode. Pán architekt pravdepodobne vie, že takýto produkt je na trhu. Ale dnes by som už nešiel do 15 cm izolantu, ale dal minimálne 20 cm. Ešte otázka pod čiaru: nejde náhodou o vápennocementovú tvárnicu? Tá môže byť dokonca 20-ka a je staticky únosná.
Odpovedať
projektant vám radí a navrhuje rozumne. 250 mm je na bungalov dostatočne, ale samozrejme konečné slovo a razítko má statik :) samozrejme môžete trvať na hrubšom murive, ale bude to len vo váš neprospech, pretože kombinácia tenšieho múru a hrubšieho zateplenia je asi vo všetkých smeroch výhodnejšia ako hrubý múr. ja mám na bungalove iba 175mm, ale viacej zateplenia.
Odpovedať
@leonardom mne to nemusis vysvetlovat. Viem ze Ytong sa pouziva len 20, dokonca VPC staci 17,5 - len tam rozvody idealne tahat pri hrubej stavbe v dutinach. Neviem ako je to pri mineralnej vate, aka je max hrubka - lebo asi v 2 vrstvach to nedas.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za rady,statik suhlasis, mna Len tiez irutuje to zateplenie. Uz Ak je 25cm ok. Inak ano je to tehla,tak potom 15 cm je dostacujuca.pytam sa lebo niesim stavbar a nemam ani potuchy ako sa stavia.architekt tvrdi ze je to v poriadku no firms ktorej sme Dali urobit cenovu ponuku,este Len ponuku nic nezavazne tvrdi ze sa Mame porozpravat s arch.lebo to vraj je to poddimenzovane voci stropu a zakladom.
Odpovedať
@07eriika Tak keď nevieme, ako máš zateplené stropy a základy, ťažko niekto posúdi, či to máš poddimenzované :) 1. Ako máš zateplené základy / podlahu ? 2. Ako máš zateplený strop ? 3. Aké dávaš okná ? Trojsklo ? Aké parametre majú ? 4. Prečo zateplenie vlnou ? s EPS by to bolo lacnejšie :) PS: V poriadku je všetko :) Otázka je, koľko chcete platiť mesačne za účty :) Budete mať aj rekuperáciu ? Ako budete vykurovať ?
Odpovedať
@07eriika Predpokladám,že toto tvoj architekt už so statikom prebral. Ale prečo tehla??? Či ste vy rozhodnutý pre tehlu?
Odpovedať
Profilova fotka
Keď budete bývať v takom dome a budete počuť všetko čo sa deje vonku spomeniete si na laické rady. Toto nie je téma na laické odpovede.
Odpovedať
@jan45 ??? Mineralna vlna je svojim sposobom akusticky izolant, cize nechapem tejto odpovedi. Tento problem by mohol nastat pri zatepleni EPS-kom
Odpovedať
Ahoj aj my mame 25 a 15 izolacia a pohoda
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?