Obvodove mury - rada

Profilova fotka
Ahojte, viem ze sa to tu uz rozoberalo, ale neviem sa dopatrat k presnejsim foram. Moj projektant mi navrhol 300mm obvodove mury + 15cm zateplenie pre dom typu bungalov. Chcem sa opytat, aky typ kvadry pouzit (tehlu nechcem) - YTONG, TERMALICA, PORFIX atd atd. Co by ste odporucali z hladiska cena - kvalita. Dakujem za akukolvek radu ;-)
Odpovedať
Čítal som už veľa názorov na výber materiálu - tehál, tvárnic, ale 100 ľudí - 100 názorov. Viem, že dom staviam na celý život, ale je to hlavne otázka financií, či sa ( aj deti ) zadĺžim na celý život ( pri alternatíve, že som jednoduchý slovenský človek, napr.chcel by som ferari - otázka mám na to - nie ! a predražovať stavbu o 2000 - 3000 €, to nie, radšej to dám na vybavenie domu, prípadne inde ). Chcem na budúci rok stavať tiež ( a som od fachu - stavbár) a môj výber porobetónových tvárnic ovplyvní hlavne cena, aj keď tabuľky rôznych hodnôt pri tvárniciach, nájdete na stránkach výrobcov ( pravdupovediac im neverím, ide hlavne o reklamu,predaj, teda o biznis ). Pri kvalitnej výstavbe, dodržaní tech. postupov, zateplení je to možno aj jedno ( ľudia bývajú aj v bungalovoch z ytongu, aj z termalici často kritizovanej a teraz preferovanej, aj zo solbetu, aj z porfixu , navštívil som pár bungalovov - novostavieb a napr. z porfixu so zateplením bola väčšia úspora na energiách ako z ytongu pri rovnakej hrúbke muriva, pri rovnakom druhu topenia, a približne rovnakých m2, ako je to možné, veď je to ytong !!!!. Je to na tebe, ale názorov je veľa aj na fóre Modrej strechy tiež " hocijakých odborníkov " Je dobre byť mladým mať ocka, svokra, ktorý je pri peniazoch a mať príjem do domácnosti 5000 € mesačne, len potom by som sa robil múdry a kritizoval, mudroval, ako niektorí " stavbári ", ktorí vyberú najdrahšie materiály a firma postaví, a ja s kľúčami od meďáku v rukách, ale popritom skritizujú chudákov, ktorí obracajú každý cent.
Odpovedať
Ešte doplním , ja budem dávať aspoň 375 mm - obvod. murivo, a aspoň 150 mm zateplenie, aj keď normám vyhovuje 300 mm - obvod. murivo ( že vraj ).
Odpovedať
@mato666222 Kupuj podla ceny. @psjp Aky je racionalny argument pre 375mm?
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 bývam rok, obvodové múry 300 porfix, zateplenie 100 fasádny polystyrén, plocha obytná 172 m2, kondenzačný kotol, vodné podlahové kúrenie, celkové mesačné náklady na bývanie /plyn, elektrika, voda/ 100€
Odpovedať
@mato666222 Pri porobetone rozhoduje jednoznacne cena (pri pozadovanej deklarovanej pevnosti). Vsetko ostatne su bludy a marketing. Uz som to tu pisal viackrat. http://raciodom.blogspot.sk/2015/04/o... @psjp tak este studuj, urcite tu 375 mm tvarnicu prehodnotis.
Odpovedať
Racionálny argument - môj výber , proste z mojej skúsenosti a praxe neverím obvodovému murivu 300 mm - statika, upevnenie skriniek, vecí na stenu, rezanie drážok pre rozvody atď - avšak nikomu neberiem jeho názor, nech dá aké myslí, alebo presvedčí projektant.( pre matorado ). Pre topvideo - v ktorej časti Slovenska bývate na Orave, ďalekom východe, alebo pri Komárne, aj to je argument. Výber je na každom z nás. Pre mato666222 vidíš, že sa dá aj z porfixu na príklade topvidea. Príklad začiatku kúrenia a nákladov naň : Čadca - 30.8 - 30 m3 dreva( v 12 mesiaci - 30 stupňov )., Stará Ľubovňa - 30.9. ( -25 ) - 20 m3 dreva, Komárno - 30.11 ( -7 ) - 7 m3 dreva - hádajte so mnou, kto ma väčšie náklady?
Odpovedať
Mám titul takže štúdia bolo dosť, a čo mám študovať postup ako niekto staval dom s fotogalériou ?
Odpovedať
Profilova fotka
Priatelia, Ja som z Oravy - zima 8 mesiacov v roku :-D... cenovo vychadza najlepsie asi ten Porfix, nakolko som len slaboprudar a o murarcine nemam ani sancu. Chcel som sa tymto len informovat, co by bolo najlepsie. Ytong mam naprojektovany, ale zda sa mi drahy. Na to, ze to je skoro to iste ako Porfix, akurat Ytong platite za znacku (moj nazor) Zrejme aj ten Porfix vyhra. Cital som ze obvodove 300mm je malo, ked do nich sekate koli vode atd. No projekt mam stavany tak, ze sa ich ani nedotknem, mozno to bude teda stacit. K tomu chcem pridat 10cm zateplenie, kurenie tepelne cerpadlo, podlahovka + rekuperacia (len vymena vzduchu, bez dohrevu. Myslite, ze to je dobry napad s tym porfix ? Dik moc
Odpovedať
Ahoj nám dom stavala firma a tehlu sme mali v tej istej cene ako ytong. Omietky tiež vyšli lacnejšie ako pri tvárniciach možno pri svojpomocnom stavaní by som si to dala, ale keď mám lepšiu kvalitu za rovnakú cenu tak som to neriešila.
Odpovedať
@psjp "proste z mojej skúsenosti a praxe neverím obvodovému murivu 300 mm - statika" - to si vazne v praxi zazil staticke problemy s 300mm murivom?
Odpovedať
@psjp staci nieco o energetickej efektivnosti, trendy v stavebnictve a spocitat naklady na prevadzku a vystavbu
Odpovedať
@psjp Ze mam titul.... To snad nemyslis vazne :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubomird zial viditelne mysli :), mozno som staromodny, ale stavbar od fachu a k tomu s titulom ma pocitat a nie "verit" :). Ale to celkom ukazuje stav naseho stavebnictva a skolstva.
Odpovedať
A ešte jeden argument : napr. tvárnica Porfix 300 mm - cena 2.67 € - tepelný odpor 3.33 mK/W Porfix 375 mm - cena 2.76 € - tepelný odpor 3.83 mK/W V cene je to hrozné 9 centov - čiže 1000 tvárnic 90 € rozdiel, ale rozdiel medzi Porfix a Ytong , 1 € / tvárnica je myslím si dosť : Ytong 300 mm - cena 3.78 € - tepelný odpor 2.97 mK/W Ytong 375 mm - cena 3.67 € - tepelný odpor 2.88 mK/W Vidíme ten rozdiel v euráčoch ( tepelný odpor som dal preto lebo sa väčšina s ním oháňa ), ja chcem proste pevnejšie obvodové murivo a 200 € ma nezabije, ale určite z nás plebs vie čo je ušetriť 2000 € a vážiť si ich. Od roku 2016 bude platiť norma STN 730540, podľa ktorej bude požiadavka na zvýšenie tepelného odporu zo súčasných 3 mK/W na 4.4 m K/W, čiže aj to je argument.
Odpovedať
Profilova fotka
@psjp Cize odporucas radsej Ytong ako Porfix ?
Odpovedať
@psjp pri bungalove bude zo statickeho hladiska v pohode s najvacsou pravdepodobnostou aj 20cm obvodovy mur, 25 sa robi bezne, 30 je vyssi standard z hladiska realnej potreby a vsetko nad je vyhadzovanie penazi, zvlast ked polystyren bude vzdy lacnejsi ako tehla (ked uz spominas novu STN) :)
Odpovedať
@psjp nekecaj, Porfix 375 mm - cena 3,36 €.
Odpovedať
@mato666222 neilen kvoli orave, ale celkovo 10 cm zateplenia na porobeton je malo. Vzhladom na oravu uvazuj 20+ cm sedeho EPS. Uz som videl dom z 25 cm Ytongu. Alebo ak by si nesekal do obvodovych stien - skus pozriet KMB Sendwich - len 17.5 cm hrubka steny (ma to diery na vedenie elektriny a pod). @psjp kde rozdavaju take tituly? Ono porobeton sa vyraba v roznych pevnostnych triedach - cim vyssia trieda, tym vyssai pevnost a mensia izlocna schopnost. To chces zasekavat 160mm odpady, zeby to porusilo nostost? Aj tu vidim takych expertov u sesedy - stavebna firma izoluje strop, ale predtym nezabudli dat 18mm OSB dosky s PD zhora, vatu na to poriadne pritlacit a zospodu parozabrana... robota pekna... ale vysledok po par mesiacoch bude zalostny...
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 zober to co ti vychadza lacnejsie akykolvek rozdiel v teplotechnickych parametroch dozenies lacnejsie zateplenim. A hlavne nepocuvaj rozpravky o pevnejsom obvodovom murive :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ono najlacnejsie vychadza SOLBET - http://www.stavivatrebisov.weblahko.s... aky mate na to nazor ?
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 nemam osobnu skusenost so SOLBET (okrem niektorych trapnych zastupcov co tu robia bordel na fore), ale v zasade pokial sedi kvalita, preco nie.
Odpovedať
@psjp také zimy boli veľmi dávno a pravdepodobne už nikdy nebudú posledné 3 r. nebolo ani -20 aspoň 3 dni študoval si už veľmi dávno ,alebo si lobista pre niektoré firmy, ktoré nemôžu predať tehlu či tvárnice 44
Odpovedať
@psjp ako budes osadzat okna pri tak hrubom mure? Ja mam tiez obvodove mury 375 a rozmyslam kolko dam na zateplenie.
Odpovedať
Nevyjadrujem sa k ľuďom, ktorí urážajú, alebo čo študujú rôzne blogy, fóra a potom sú múdri. Majkoj, lubomird ( neviem koľko máte rokov a skúseností , nechcem urážať ako VY ) základná pointa prvého príspevku bola cena materiálu, pri rozhodovaní mata666222, že chcem stavať z 375 mm, namiesto 300 mm je môj problém ja som študoval v socíku nie teraz a prax mám 25 rokov vo fachu, vyprosím si tieto Vaše blbé poznámky, nie ste na tomto fóre najmúdrejší a ak aj ste reagujte na mato666222, nie na moje štúdium, aspoň vidno Vašu vzdelanostnú úroveň, charakter, aj tak ľudia postavia na čo majú peniaze a nedajú na tie Vaše odpovede od veci. Majkoj koľko budov ste postavil, aj profil. fotka je v sede, takže netuším, ale pre mata 666222 pozeraj na ceny, a vyber si alternatívu, ktorá tebe vyhovuje, počúvaj len rady ľudí, ktorí niečo urobili, nie od počítača, názory murárov a iných od fachu, nech sa Ti darí. Pán Gashtaan najprv pozorne prečítajte príspevok a potom sa vyjadrujte o tom Porfixe.
Odpovedať
@duzu - 20 aspon 3 dni v kuse alebo celkovo za zimu? Minulu zimu sme mali zaciatkom januara 4-5 dni v kuse rano o 8 hod. -17 nad ranom myslim ze bolo -19. Mam dataloger - mozem stiahnut presne hodnoty. Pamatam zimu 2012 - siel som po otca do prace, lebo pri -22 nevedel nastartovat a ja som mal svoje v garazi. Vtedy tie kosy trvali dost dlho - pamatam si to lebo tesne po sa nam narodila dcera. Inak 20 rokov naspat pamatam zimu, kde rano v okrese Stropkov bolo -29 a otec nemohol nastartovat 105-ku. Stuhol olej v prevodovke, naskocila po 5 km tahania druhym autom. U starych rodicoch vtedy vtrhli vlci az na dvor (stopy okolo studne) dostali sa do mastale a zahrdusili asi 6 oviec).
Odpovedať
@mr79 vacsina stavebnikov dava na strop osb dosky a nevidia v tom ziadny problem.v com je teda problem?
Odpovedať
@psjp praveze ide o to ze ked si tak davno studoval, niekedy by nezaskodilo pozriet nove trendy, nove materialy, vlastnosti a vediet sa tomu prisposobit... Poznam plno "expertov" len na zaklade veku - ja mam na to vek, ja to viem... Plno starych murarov som osobne pocul hovorit to staci zateplit od severu 5cm a videl robit ako lepia EPS na buchty... atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@psjp ja mám fotoblog plný informácií, na rozdiel od teba, kľudne si pozri...bývam v okr. TO
Odpovedať
@originalx ak das zhora OSB natlacis tam pod to vlnu a zospodu das parozabranu - tak budes mat problem. Este vacsi ak v jednej urovni s parozabranou das sadrokarton so zopar bodovkami (aj ked bez bodoviek, ale parozabrana prevrtana stivkami skrutiek - bezne sa to tak robi... Tak vlhkost ktora sa tam dostane a sa vyzraza v izolaci... nema cestu ako odtial - kedze OSB na PD aj ked s neprelepenymi spojmi je ako parozabrana.
Odpovedať
@psjp Neviem ako a cim som ta urazil. Zareagoval som na tvoju poznamku, ze mas titul, to je vsetko.. Netreba byt zas az tak vztahovacny a jesitny. Ak som sa ta dotkol, ospravedlnujem sa...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?