Obvodové múry- návrh projektanta

Dobry den, chcela by som sa spytat, aky nazor mate na obvodove mury z 300mm ytong plus 100mm kamenna vlna. Takto mi to navrhuje projektant. Pred tym, nez tento navrh schvalim by som sa rada poradila este s niekym kto tomu rozumie viac nez ja. Vopred dakujem za kazdu radu a kazdy nazor.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@paja777 Prečo je tu každé dva dni podobná téma stačí pozrieť staršie diskusie s tohoto mesiaca. Čo sa týka skladby nie je to zlé ale ja by som zvolil 250 ytong a 150 zateplenie.
Odpovedať
@martosko Asi preto že nedostala poriadnu odpoveď. Lebo "ja by som..." je len taký ničnehovoriaci názor. @paja777 Dom sa navrhuje ako celok, daj projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
Sklenná vata spĺňa svoje deklarované tepelnoizolačné vlastnosti len v laboratóriu. Pri nasiaknutí 2% vody stráca 50% svojich tepelnoizolačných vlastností. U mňa sú tieto izolácie vyhodené peniaze. V porovnaní s polystyrénom ktorý má max nasiakavosť 5% a pri takomto nasiaknutí stráca 50% zo svojich tepelnoizolačných vlastností. Na zateplenie obvodových múrov odporúčam biely fasádny polystyrén. 300mm obvodové murivo je ok.
Odpovedať
@antonmesaros projektant argumentuje tym, ze pri pouziti vlny sa vyhneme poziarnym pasom a nebude potrebne davat pod kamenny obklad iny material. ja teda neviem ani co su to tie poziarne pasy. bojim sa hlavne asi toho ze to bude zbytocne predrazene.
Odpovedať
@paja777 je pravda, ze ti to nezhori, ale ani tepelne nezaizoluje... Ja idem risknut ten PS...
Odpovedať
@paja777 aky je to dom? Bungalov, poschodovy? Ak aj poziarne pasy spominas asi to bude nejaky veziak :).Viac by napovedalo ak by si tu hodila podorys a nejake tie pohlady. Dalej co sa zateplenia tyka kam sa chces s domom dostat? Chces splnit dnesnu normu? Projektant pozna tepelnotechnicke poziadavky kladene na budovy? Potom sa bude dat aj objektivne vyjadrit.
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 No páni čo sa tu všetko človek nedozvie minerálna vlna skoro neizoluje čo bude ďalšie že železobetón nieje vhodný na nosné konštrukcie, viem že každý si musí chváliť to svoje ale čo je veľa to je veľa. Požiarny pás sa používa pri objekte ktorý sa skladá z viacerých požiarnych úsekov ( napríklad v bytovom dome kde je každý byt jeden požiarny úsek ) aby sa v prípade požiaru nešíril požiar medzi úsekmi tak medzi ne sa dávajú pásy nehorľavého materiálu ako napríklad minerálna vlna. Pri obyčajnom rodinnom dome je celý dom jeden úsek a príde mi že požiarne pásy sú tam zbytočné čiže ja by som kludne použil polystyrén.
Odpovedať
@ivantausk Sklenená vata neizoluje keď ju prefukuje vo vetre. Preto musí z oboch strán byť niečím utesnená, napríklad sádrokartón a paropriepustná fólia. Samovoľne cez vatu prechádza vzduch pomaly, jej vlákna bránia rýchlemu prúdeniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 Proti požiarom sú ideálne poistky. V dobe keď bude horieť fasáda domu je vo vnútri buď všetko zhorené a obyvatelia pred domom alebo všetci zadusený.
Odpovedať
Profilova fotka
martosko a spol. nosne murivo min. 300 mm a viac.. 250 mm tak mozno ako doplnkove popri schodisku.. alebo max na garaz. vypoctovo este vyjde (niekedy), ale su s tym len problemy. Murivo je nosny prvok a hrubka vychadza zo statiky a potom sa to zatepluje kolko treba pre splenie tepelnotechnickych poziadaviek.. nie je to skladanie sandwich-u (co mi chuti to si tam dam). PS: uz ako deti sme poznali rozpravku o troch prasiatka.. aj moja 4 rocna dcera vie ze domcek z "kamena a cementu" je najpevnejsie.. a tu dospeli a rozumny ludia silou mocou idu stale do toho "slamenneho domceka" ja nerozumiem :-D
Odpovedať
@vyhodnar ide o vlhkost vo vate....
Odpovedať
na to,aby si pouzila tensie murivo,hoci 250,je na to statik,ci to dovoli. Tiez by som isiel do EPS,ale volil by som hrubky od 180. K tomu samozrejme aj ostatne zateplenie v podlahe,strope,sokli ,strope.Normy sa kazdym rokom pritvrdzuju.takze radcej viac.vela je na nete o podobnych veciach,ako tu riesime my.Urobis si nazor a povies projektantovi,aky dom vlastne chces.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_boksansky bude to maly domcek 8x9m s podkrovim, obycajny obdlznik. Chceme sa dostat do triedy A1, projektant tuto normu pozna samozrejme a verim ze pozna aj ostatne tepelnoizolacne poziadavky. Podorysy mam len v pdf, ale hodim ich sem odfotene, len neviem ci je to tam dobre vidiet.
Odpovedať
@martosko dakujem, pomohli ste mi
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 Tak energetické triedu A1 ne len že chcete dosiahnuť ale aj musíte, bez toho nedostanete stavebné povolenie čo sa týka týka tých nosných múrov šírky 250 mm ytong ponúka nosné tvárnice aj hrúbky 200 mm ale posúdenie statykom je samozrejmé. Čo sa týka ostatných som zvedavý čo usúdia s tých pôdorysov okrem toho že sa ti začnú obúvať do dispozície :-D
Odpovedať
@martosko no to si vystihol s tym obuvanim do dispozicie, na to som pripravena :-D Nosne mury som uz schvalila 300mm ytong. otazna ostava ta vlna, radsej by som sa jej vyhla a zaroven aj tym poziarnym pasom, kedze nestaviame bytovku :-) podla toho, co tu vacsinou citam, tak rovnaku sluzbu ako vlna mi urobi aj polystyren, ibaze o dost lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 Jasné aj 300 mm je v pohode akurát by si z 250 mm ušetrila priestor v interiery. Čo sa týka materiálu zateplenia kľudne polystyrén musíš dosiahnuť tepelný odpor steny 4,5 čokoľvek naviac je bonus pre teba ale zasa to netreba hnať do krajnosti a zobrať do úvahy aj cenu napríklad zateplenia nad hrúbku 20-25 cm už nevychádza priaznivo cena materiálu v porovnaní z úsporami.
Odpovedať
@paja777 vidiet, ze sa jedna o jednoduchu stavbu a je zjavne, ze to nie je ziaden veziak. Porobetonova tvarnica hr. 30 cm staticky vyjde o tom niet pochyb. Takmer s urcitostou vyjde aj tvarnica hr. 25 cm rozhodnutie je na tebe a statik to poctivo prepocita. Schvalne pisem "tvartnic", lebo nerozumiem preco vyberas Ytong, ktory je cenovo najdrahsou porobetonovou tvarnicou. Je mnoho inych lacnejsich tvarnic. So zateplenim 10 cm vaty podmienky na tepelnoizolacne parametre budovy nesplnis navyse fasadna vata je draha v porovnani s EPS. Odporucam 30 cm tarnicu a 20 cm EPS, alebo este lepsie 25 cm tvarnicu a 25 cm EPS. Tieto hrubky su znesitelne na to, aby nebolo nutne realizovat predsadenu montaz okien. Dolezite je vsak aj zateplenie podlahy a stropu, ktore ma byt prisposobene. Dalej je dobre poznat cim sa bude v dome vykurovat v jednoduchosti ak drahou elektrinou zateplit co najlepsie, ak napr. drevom, tak to nie je az take rozhodujuce. Dalej je potrebne vediet kam sa s domom chces dostat. Ake prevadzkove naklady ocakavas...Na objektivne posudenie zial malo informacii.
Odpovedať
@dominik_boksansky dakujem, ten ytong teda este zvazim, viem ze je najdrahsi ale myslela som ma ze aj najlepsie vlastnosti. este to teda preverim :) kurit sa bude plynom- podlahove kurenie.
Odpovedať
domcek jednoduchy a co sa tyka muriva,ytong je drahsi,ale je presny a dobre sa s nim robi. alternativa je mozno lacnejsi solbet,ale neviem,v akej kvalite. ked murivo vezmes naraz,aj so stropom a prieckami,nemusi to vajst az tak zle.dufam,ze nebudes robit tramovy strop,lebo ma nahnevas
Odpovedať
@joe69 no praveze som chcela vsetko od ytongu, mury, priecky, preklady, strop. v tomto pripade by sa oplatilo ist do ytongu? je mozne ze mi daju nejaku zlavu ked budem vsetko brat od nich?
Odpovedať
@paja777 Zlavu ti da kazdy. Tehla je podstatne lacnejsia ako porobeton, zvlast predrazeny ytong. Murar stoji rovnako pri tehle aj pri porobetone, platis za kubik muriva alebo na kluc.. 10cm izolacie je malo. EPS izoluje rovnako ako vlna, ale je o polovicu lacnejsi. Jedina vyhoda vlny je v lepsej akustickej izolacii. Podpisujem sa inak pod nazor @dominik_boksansky
Odpovedať
tehla,dobry matros,ale. ked Ti ho dovezu,kolko bude rozbitych. navyse jej rezanie .ano,zlavu Ti da kazdy,ale treba vidiet kompletnu pracu,aj ked ju nebudes robit sama, ide o presnost ,aj o cas,s porobetonom sa robi lepsie,ale to je moj nazor. Iny nikomu neberiem.
Odpovedať
@sidewinder este dobre, ze stavbu domu navrhuje projektant a nie animator rozpravok Nastastie vy ste len hobby stavebny poradca a nie projektant, lebo by ste si s takymi nazormi nezarobili ani na slanu vodu :)
Odpovedať
@paja777 to je prakticky náš projekt. Kuk do albumu. Máme 250 mm porfix p4-600 plus 200 mm bieleho EPS 70. Pri schodisku mame nosné steny. Jedna je 300 mm a pokračuje do voľného priestoru prievlakom. Ta tam máte aj vy nad hlavou v obývačke 😀
Odpovedať
@joe69 ako si to myslel s tym tramovym stropom? to akoze na poschodovy dom niekto dava tramovy strop? Paneeboze len to nie, to by bolo dovolim si tvrdit, jedno z najhorsich rozhodnuti pri stavbe domu vobec...
Odpovedať
@roboza naozaj je to podobne :) a vy uz ste zacali stavat alebo ste tiez v stadiu projektovania? co je to ten prievlak? este som o tom nepocula :-N vidim to tam naznacene, viem co myslite, ale ako sa to realizuje? vam projektant tiez navrhuje poziarne pasy?
Odpovedať
@ivantausk Existujú aj iné izolácie, ako vata alebo polystyrén, sú lacné a postavíš s nimi dom v A1.
Odpovedať
@vyhodnar jop, napr medvedie hovno ci slama zmiesana s medvedim hovnom. A mozno aj lopuch je dobry, ale ja som ti taky konzervativny a pojdem do toho PS....
Odpovedať
@paja777 stavebné povolenie je vydané, Stavať začneme po zime. Prievlak na obrázku. Trámový strop nám zrušil statik.:
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?