Obvodove mury a nosné z Porothermu, vnútorné Ytong - môže byť?

Dobrý večer. Chcel by som sa opytat, či je možné stavať vnútorné priečky z Ytongu, napriek tomu, že obvodove a nosné múry sú z Porothermu. Ďakujem za prípadne odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
áno
Odpovedať
@tiborkuric bez problémov, aj keby ti predajca, alebo obchodný zástupca vysypal stovku argumentov prečo nie. :-)
Odpovedať
Mam to iste, v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
to je kombinacia postavena na hlavu. logiku by to davalo mat opacne. ytong ako izolacny a dobre opracovatelny material patri na obvodove mury. vnutorne priecky z ytongu su velke nestastie - nulova zvukova izolacia k pohode v dome neprispieva a slaba akumulacia tepla takisto. tepelnoizolacne vlastnosti ytongu v interieri nielenze nevyuzijes, ale je to naopak ku skode. naopak porotherm s dobrou akumulaciou a zvukovou izolaciou je vhodny najma do interieru. porotherm ako obvodove murivo ma jednu velku nevyhodu - pri zatepleni a vrtani mozes tehlu porozbijat a pod EPS z nej ostane len torzo, ktore si sotva udrzi svoje staticke schopnosti, o tepelnoizolacnych nehovoriac.
Odpovedať
@hajra trosku dost prehanas... ci ty zateplujes tak, ze davas 100 kotiev na m2? V takom pripade sa necudujem, ze tu tehlu rozvrtas na salat.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan neprehanam, prehananie je skor pisat o 100 kotvach na m2. krehkost tehly je vsak len 1 argument z mnohych proti rieseniu v otazke.
Odpovedať
@hajra z extremu do extremu... ja tiez nie som fanusik tehly, ale odtial potial.
Odpovedať
Profilova fotka
Dá sa urobiť aj kombinácia ale lepšie je stavať z pálenej tehly.
Odpovedať
Profilova fotka
@hajra akurat, ze ten ytong bude mat lepsie zvukovoizolacne vlastnosti ako ta derava tehla :).
Odpovedať
To ma práve zaujíma. Tepelnoizolacne a zvukovoizolacne vlastnosti. A hlavne či to nebude mať vplyv na pripadné plesnenie
Odpovedať
@tiborkuric nebolo by lepsie dom postavit tak aby neplesnivel nez prisposobovat materialy pripadnym plesniam?
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborkuric s plesnenim to nic nema. Tepelnoizolacne vlastnosti v nutri su obycajne nepodstatne. Pri zvukovoizolacnych treba vediet co sa hlada. Od 12cm priecky necakaj, ziadne zazraky, ani pri tehle ani pri ytongu. Ak hladas co najlepsie riesenie na to su specialne tehly.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Kazdy vyrobca tehal vyraba aj AKU tehly, ktore maju vacsiu objemovu hmotnost (tym aj viac akumuluju) a vyrazne lepsie akustickoizolacne vlastnosti. Na vnutorne priecky idealne, najma ak je stena medzi izbou a kupelnou. Dnes uz Wienerberger alebo aj Ecoton dokonca vyrabaju brusene AKU tehly, s ktorymi sa lahko a rychlo stavia. Cena je vyssia, ale obvykle to na ploche priecok nie je obrovske navysenie v cene domu. @majkoj zial ano, rozvrtana tehla nebude mat vobec ziadne vlastnosti. Postup pri kotveni EPS preto musi byt velmi opatrny. V ziadnom pripade ale nie je vhodne kotvit do tych "superizolacnych" tehal, ktore su velmi krehke a z nich by ostalo reseto. To mi uprimne priznal aj zastupca vyrobcu tehal - na obvodove steny pri zatepleni odpurucal tie stadnardne a najlacnejsie brusene tehly..
Odpovedať
@tiborkuric pouzitim roznych materialov, zvysis riziko nerovnomerneho sadania muriva a vzniku prasklin v spojoch :-S. Ytong obsahuje viac zabudovanej vlhkosti z vyroby ako tehla, co sa potom schnutim vyparuje a preto ytongove tvarnice maju tendenciu viac "scvrkavat sa"a sadat. ..nieco ako ked schne chlieb.
Odpovedať
@pripad001 ty nemáš problém s praskaním stien?
Odpovedať
Profilova fotka
@hajra akurat ked zateplujem tak nebudem davat superizolacnu tehlu a tym padom nemam problem s kotvenim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Presne tak. Kupodivu velmi vela ludi dava na obvodove steny tie marketingove katastrofy typu Heluz Family a na to streli este EPS, lebo tabulkovo dostava velmi pekne R. Realita je vsak zial ina a odraza sa na vyssich ucotch za kurenie nez by mali byt. V horsom pripade je kvoli fakticky zvysenym tepelnym stratam zdroj kurenia poddimenzovany a to je potom cele zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@hajra @tiborkuric Dobrý deň, pokiaľ potrebujete steny s dobrou vzduchovou nepriezvučnosťou a dobrou akumulačnou schopnosťou, odporúčam použiť tvárnice Silka. Tvárnica S 20-2000 v hr. 150 mm, Rw = 52 dB S 12-1600 v hr. 100 mm, RW = 44 dB Čo sa týka akustiky Ytongu, nie vždy za to môže materiál ako taký. Stretávame sa s detailami, kde má zákazník priečku hrubú 100 mm, ukončenú v úrovni sádrokartónového podhľadu. Takýto detail nemá šancu plniť požadované hodnoty S pozdravom technická podpora Ytong
Odpovedať
Profilova fotka
@euro_ Dobrý deň, konvenčná hodnota zmraštenia je < 0,2 mm/m. Čo sa týka zmrašťovania a praskania v minulosti - často krát bol problém spôsobený použitou lepiacou maltou, ktorá vykazovala väčšie objemové zmeny ako bolo povolené. Výsledok v podobe trhlín sa potom často pripisoval na vrub Ytongu. V súčasnosti pri použití certifikovaných mált a dodržaní technologických predpisov dochádza k vzniku trhlín v minimálnej miere. S pozdravom technická podpora Ytong
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?