Nutnost stuzujucej priecky.

Dobry den, chcem sa opytat ci je v pohode ak v bungalove 14000X10800 nebude ziadna stuzujuca priecka. Obvodove mury budu 300 Ytong. Strecha väznik. Dakujem.
Odpovedať
@stanley101 ano v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanley101 zalezi od viac faktorov. Ako su tie steny "vykuchane" otvormi , aky tam je strop a krov - na zaklade toho ake vodorovne sily tie steny dostavaju. Ale patrilo by sa, aby aspon ta 14 m stena mala priecne stuzenie krizom cez barak. ja si mylim, ze to nie je v pohode. Ale spadnut to nespadne.. maximalne popraska. zo skusenosti: 2 alebo 3x som bol riesit, ze zhodil taku stihlu dlhu stenu vietor pocas burky.. 2x to boli stitove steny starsich barakov kym prerabali krov a 1x novostavba a vietor zhodil stenu prizemia.
Odpovedať
@stanley101 http://www.modrastrecha.sk/forum/stre... https://urobsisam.zoznam.sk/dom/strec... Tu je rozpon 13 metrov.... http://www.techwood.sk/referencia/76-...
Odpovedať
@stanley101 ahoj, osobne v tom nevidim ziadny problem, nakolko to stuzi veniec a vaznikovy krov. Mne takuto priecku statik navrhol, ale ta mi nijako neprekazala, nakolko tam bola navrhnuta ako klasicka priecka.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanley101 nemusis vyslovene stuzujucu priecku , aj stlpiky by pomohli, dokonca ytong ma stlpikovy system v ponuke, ale vyrobca muriva predpisuje stuzenie stien po 7 metroch, takze dal by som ju tam @dominik_boksansky ako krov stuzi stavbu? a este veznikovy? ved sa kotvi na klzne kotvy, prave aby mal volu nie aby stuzoval stavbu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stanley101 takéto veci sa riešia z projektantom a statikom na konkrétnu stavbu, nie z múdrymi hlavami z internetu
Odpovedať
Projektant a statik povedali ze v pohode, no ako pise jblaze vyrobca muriva predpisuje stuzenie po 7 metroch, co mi potvrdil aj tech. poradca.
Odpovedať
@martosko doveruj ale preveruj. Aj ABC s Tomcanim riesili a nie s hlavami z internetu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko tebe silno uchadza pointa o com je toto forum
Odpovedať
@jblaze vazniky mam kotvene L kami priamo do venca, co urcite stavbu stuzi, kedze vazniky su kazdy meter. Preco by mal mat volu? https://www.google.gr/search?q=kotven...
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ja mam v projekte toto https://www.google.gr/search?biw=1745... a paci sa mi to riesenie, v projekte to mas ako? zaujima ma ze ci len to nefusuju montaznici
Odpovedať
@jblaze aj v PD mam tie klasicke L - ka. Tu klznu kotvu vidim prvykrat. Nemyslim si, ze je dovod, aby mal mat vaznik volu na akykolvek pohyb. Skor si myslim, ze to nie je ziaduce pri novostavbach. Na vaznikoch kotvene SDK stropy, stablony, fasada ... ak by sa to malo hybat podla mojho nazoru hrozia praskliny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dominik_boksansky prave ze sa nebude hybat ked je klzna kotva
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze Tebe asi silno uchádza že pri statike má hlavné slovo ten čo je tam podpísaný nech sa na internete hovorí čo chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ty si jak taky panacik, vsetko robim len ako mi druhy povie. statik povie bez priecky, dam bez priecky, aj ked silno v dusicke tam tu priecku chce mat. a mozno ju tam aj treba ked pride to 50 rocne zemetrasenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@dominik_boksansky @megdesign @jan45 Ja mám v projekte tiež len nenosné priečky. Rozmery domu 14x9m. Trochu mám z toho obavy, keď aj Ytong vyžaduje sužujúce priečky. Plnia aj priečky napojené cez murivové spojky stužujúcu funkciu, alebo len keď sú previazané s obvodovým murivom?
Odpovedať
A aku mas strechu?
Odpovedať
@vlado1992 Väzníkovú, sedlovú, 30 stupňov. Nosné priečky by nemali byť nutné, len to stuženie dlhšej strany obvodového muriva mi robí starosti, pretože koľko projektantov, toľko názorov.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanley101 ok, zase som sa nachytal na stary prispevok :D
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_st z podkladov je posúdenie nemožné, statik by mal zohľadniť spôsob uloženia krovu, vypočítať sily a vyhodnotiť možnosť vybúlenia dlhšej strany. Záleží od otvorov, materiálu. Priehradové nosníky prenášajú do stien tlak kolmo, nemal by to byť pri 9m rozpone problém.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@jan45 Ďakujem pekne za názor. Obvodové murivo je Ytong 25cm. Dúfam, že to bude v poriadku. Zvažoval som, že by som dal 2-3 priečky hrubšie napr. 15cm a zviazal ich s obvodovým murivom, ale asi to teda nebude nevyhnutné. Myslím, že aj @megdesign to má podobne a nebol s tým problém.
Odpovedať
@tomas_st ja mám obvodové 300 porfix. Žiadna nosná priečka. Žiadny problém. Krov väzník.
Odpovedať
Stužujúce priečky neexistujú, sú to stužujúce nosné steny, áno výrobca udáva že maximálne do 7m ak tam nieje dostatočne tuhý strop. Čo s priehradovym vaznikom nehrozí. Takze keďže nevieme ako presne vyzerá pôdorys tak ťažko radiť. Musí to povedať statik. Záleží od vetra (v tomto prípade) dá sa navrhnúť dostatočne tuhý veniec ale radšej by som použil stužujúce piliere ktoré ytong ponúka. Ja mám na dome (1.NP a obytné podkrovie) priznaný trámový strop. Ten využijem na priečne stuženie vencov.
Odpovedať
@tomas_st ziadne obavy ziadny problem. 25 cm murivo postacuje. Nie su nutne nosne priecky. Vsetko to stuzi krov a veniec. Priecky tiez pomozu. Stavbe zdar 😉
Odpovedať
@tomas_st inac priecky by som volil 15 cm. Nesiel by som do 10 cm.
Odpovedať
@vodnik1852 Už som videl v projektoch aj stužujúce priečky, ktoré nemali nosnú funkciu ani základ.
Odpovedať
@dominik_boksansky Ďakujem za názor. 15cm kvôli zvukovému útlmu? Zvažujem aj vpc na priečky.
Odpovedať
@majkoj Už tu tak často nechodím ako keď som staval😀.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Rad by som využil túto tému. Uvazujem o dome cca 8x12 m, tehla, strecha väzník. Je potrebná stužujúca priečka ? resp. ak itong doporučuje po 7 m, po kolkých m doporučuje výrobca tehiel ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?