Nový porfix vs ytong

Dobrý deň. Pri stavbe bungalovu som bol rozhodnutý pre ytong lebo od porfixu ma odhovorili známy že je ako ,,blato,,. No dnes pri zistovaní cenových ponúk mi povedali že porfix je už biely ako ytong a sa vyrába rovnako. Má niekto skúsenosti s opracovaním porfixu? je už kvalitnejší?
Odpovedať
Nuz, blato nereze, blato nedrvi prsty :) Neviem to porovnat, no vonku ej suchy a vnutri je mokry, reze sa aj rucnou pilou dobre, ak sa pouzije uholnik (vedie rez priamo, kolko), nepresnosti su, obcas brutalne (3mm voci dvom tvarniciam) a obcas prekvapivo dobre (pod 1mm) dolamanych moze byt dost (10-20%), ale nemusi. tazko poradit.. ale povedal by som, ze >1000eur rozdiel ytong vs porfix nema zmysel ist do ytongu. nejak ultra krehky pritom nie je, padol mi niekedy (pol meter vyska, na beton) a drzi. odlokmy su zvacsa vada vyroby, resp prepravy. blbo sa muruje ked fuka vietor, budu z toho krvave oci, vela prachu. PS: porfix si uplne murujem sam, obcas ma serie, obcas je kamarat. ale ytong som v ruke este nedrzal.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj kolega stavá z bieleho porfixu a je snim spokojný čo sa týka opracovatelnosti a rezania .ja sa chystám stavat buď z porfixu alebo porobeton ostrava. Tvoj známy je asi "odborník" lebo brat má postavený zo šedého porfixu už 5 rokov a žiadnu rakovinu ani problemy z dýchaním nemá. "Asi náhoda"
Odpovedať
inak - k tomu rezaniu.. kupil som si chvostovu pilu a je mi na hovno. inak to povedat neviem.. komplikovane reze.. za 7 eur si pasovu nepoziciam, lebo nemakam denne, ale 3x do tyzdna.. rucna pila, so zubkami (kazdy druhy zub, nie kazdy! ak by bol kazdy zub v zabere, treba na pilenie 2x tolko sily..) cena 25eur +- a rovno to odrezat (vramci 2mm) by to dokazalo aj 7 rocne dieta do 3 minut.. jasne, ak by som makal kazdy den 10 hodin, pozical by som si pasovu za 35e/tyzden, ale na mesiac je to nerentabilne. pisem to preto, lebo poznam ludi, co demonizovali rezanie porfixu/ytongu stylom "chlapce to je inak tvrda a tazka robota, namahava, po dvoch dorezoch sa na to vykasles" kretenizmus na entu.. je to zabava, az sa neviem zastavit.. a vobec nemam des z dorezov.. (jedine ak zle odmeriam dlzku) to len taka mala osobna skusenost.
Odpovedať
Biely porfix je OK avsak ked to porovnas s ytongom tak ytong je uplne presnejsi a aj ked pridu palety tak je ytong je menej dolamany. Je to urcite otazka ceny avsak ytong je presnejsi. Ak mas mat rozdiel 200 EUR tak urcite ytong ak je rozdiel okolo 1000 EUR tak urcite biely porfix.
Odpovedať
Rozdiel je cca 750 Eur, Čo nie je až tak málo, a k tomu dýchaniu som nemyslel že je zlé v ňom bývať ale že pri stavaní má s ním problémy.
Odpovedať
@lubo111 Ak budeš stavať svojpomocne, tak kľudne choď do toho, ušetrí ti to veľa roboty v budúcnosti. Na nejaké reči o presnosti a podobne moc nedaj, ako som písal aj inde, mala by to byť až posledná vec, čo ťa bude zaujímať. Rezanie je tiež v pohode, kúp si Pilanu s tým najhrubším listom, dá sa s tým rezať skoro na milimeter presne, poväčšinou si každý kúpi tú najlacnejšiu cetku, ktorej ohneš list jedným prstom do oblúka a potom sa čudujú, že im to pri pílení uteká. A čo ti ujde zo začiatku, to si hravo dorovnáš škrabákom na pórobetón, vieš si s tým rovnať rady, ak sa ti niekde zdvihne tvárnica a podobne. Hlavne je, aby mala každá tvárnica oporu po celom spodku. Pod oknami (ja som dal aj pod vencom) to obožeň vloženým a zaliatym roxorom a si v pohode. Možno na niektorých tvárniciach zbadáš nehomogénnosť, zrejme to súvisí s technológiou výroby (tvárnica akoby od polovice zväčšuje svoje póry, po poklepaní na obe polovice zistíš mierne odlišný zvuk...), tieto si podľa stupňa buď vyraď alebo nechaj na vyššie časti múra. Inak keď som sa rozhodoval ja, či z porfixu a tiež počúval reči o blate a podobne, tak som si kúpil jednu tvárnicu a potom som sa ju snažil rozmlátiť kladivom :), skús si to tiež a ako budeš do toho mlátiť, pochopíš o čom je pórobetón - tehlu rozbiješ a do porfixu urobíš dieru, tehla je pevná, ale krehkejšia, porfix mäkší. Každopádne ak ho dobre poukladáš, tak otázky typu pórobetón alebo tehla a či je to blato a podobné bludíky ťa už nemusia trápiť. Ak sa ti stavba natiahne cez zimu, len múr napenetruj dobrým penetrákom, povrch zostane hladký a na jar môžeš ísť ďalej.
Odpovedať
s tym gumenym kladivom nejde rozbit porobeton ludskou silou.. klasickym neviem.. mlatil som do jednej asi 10 minut a nic.. ale vtlacil som tie pory do tvarnice asi o 1 milimeter, takze ano - ako begine7 pise presne.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, rozdiel medzi Ytongom a Porfixom je v zložení. V minulosti bol sivý Porfix na báze elektrárenského popolčeka. V súčasnosti začali s výrobou „bieleho“ pórobetónu, ale ani ten nie je celkom biely. Napriek tvrdeniam o pieskovom materiále Vám už nepovedia, že do Porfixu sa stále pridáva elektrárenský popolček. Je to dané technológiou výroby. Toto sa týka všetkých pórobetónov (polské, české) ktoré sú dostupné na trhu, okrem Ytongu. Ytong je jediný pórobetón bez pridania elektrárenského popolčeka na báze piesku. PS: Odveziete sa aj na aute za 5000 €, ale určite v ňom bude iný komfort ako v aute za 30 000 €, len s tým rozdielom že to auto dokážete ľahšie vymeniť, ale tú hrubú stavbu pokiaľ sa nepresťahujete - nevymeníte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@beginner7 ahoj,čo znamená "0božen pod oknami roxorom..."?prečo pod oknami, ako?ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@alukis pozri ytong stranku "rady a tipy", tam to mas, v rusku to davaju do celej prvej rady , pod otvory a aj pod veniec
Odpovedať
Práve staviam s bielym Porfixom a som maximálne spokojný. Nič sa nemrví, neláme, presnosť tvárnic tak isto dobrá a cena oproti Ytongu podstatne nižšia, ja som ušetril skoro 1000 Eur. Majstri z Porfixu mi založili rohové tvárnice zadarmo. Pórobetón ako pórobetón. A reči o popolčeku, no škoda to rozvádzať...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Elektrarenskeho popolčeka sa netreba báť , je to bežný material (prísada) ktory ma prísne kontrolované hodnoty, určite večšina ludi tuna ani nevie že ho maju v betóne z ktoreho maju postaveny dom :-S , čiže ako prísada do betonových zmesí uplne bežná vec.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?