Nove okno v obvodovom mure?

Profilova fotka
Zdravim,ako spravim(postup navod) drieru v obvodovom mure aby som tam dal okno.mur tehla 40cm.vysekam drazku,vlozim preklad a pak tehlu pod prekladom vybucham??
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží aj od toho aká tehla to je , ako vymurovaná.Na zásah do obvodového múru musíte mať posudok statika +ohlásenia úradom ,povolenia.
Odpovedať
@pepe16 Aké veľké je to okno, nešlo by to aj bez prekladu. Dúfam, že stavebné povolenie k tomu robiť nemieniš.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Ja som robil otvor na garážovú bránu, ale nie do tehlového, ale do kamenného múra hrúbky 60cm. Rozmer - šírka 2,40m a výška 2,20m. Ak Ti pomôže stručný popis, tak som to robil nasledovne. Ako prvé som si na vonkajšiue stenu nakreslil rozmer budú cej brány. V horných rohoch na pravej a ľavej strane som príklepovou vŕtačkou prevŕtal orvor priemeri cca 12mm, aby som mal vodiace body z vnútornej strany. Následne som z vonkajšej strany veľkou flexkou s diamantovým kotúčom narezal vodorovne po celej dĺžke a po stranách s presahom 50cm dlhším, ako budúca brána dve paralelné drážky, ktoré boli od seba vzdialené cca 2-3cm viac, ako výška keramického prekladu. Potom som vysekal drážku hlbokú tak, aby sa mi tam vošli dva keramické preklady, ktoré som následne uložil po stranách do maltového lôžka. Po vytvrdnutí som spravil po stranách dva zvislé rezy ale tak, aby keramický nosník ostal po stranách cca 30cm ležať na pôvodnom kamennmom murive. Následne som z vonkajšej strany odsekal po stranách murivo tak, aby som potom mohol z porfixu postaviť 20cm široký opoený stĺp, ktorý bol z jednej straby prilepený o pôvodnú kamennú stenu a hore na ňom boli položené preklady. Toto som spravil z pravej a ľavej strany. Po vytvrdnutí som presne toto isté spravil z vnútornej strany - na začiatku prevŕtanými dierami som mal naznačené miesta, kde mám začať rezať. Čiže v konečnom efekte mám 60cm hrubý múr podopretý 4 keramickými prekladmi. a do otvoru vsadenú garážovú bránu.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 no velke okno do izby,sirka cca 180 cm,ale tak nejak jak pisal jamk1 tak som to myslel aj ja
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 noo tak nejak som si to predstavoval;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Len Ty to budeš mať asi o niečo jednoduchšie a menej pracné, nakoľko máš tehlový dom. Ale ak si trochu zručný a vieš čo a ako spraviť, určite to zvládneš. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@jamk1 zdravim idem robit to okno,teda uz dve;-). Jedno bude mat sirku 2090 mm druhe 1500 mm. Aky preklad aky rozmer pouzit pre tieto dve diery,mur 40cm hrubka,
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Rád by som Ti poradil, ale v tomto niesom vôbec odborník. Určite jan45 by Ti vedel dobre poradiť. Ak by som to robil pre seba, tiež by som si u niekoho pýtal radu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Aké mali prosím tie preklady rozmery?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 Idem do garáže pomerať a asi tak o pol hodinu Ti dám vedieť. Po tom čase to už naozaj neviem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 Tak rozmer tých nosníkov je 12 x 6,5cm dĺžka 250cm Majú vo vnútri dva roxory priemeru 14mm. Nakoľko mám hrúbku múru cca 60cm, ukladal som 4 nosníky vedľa seba na ležato. Až keď som to mal spravené, tak som sa niekde dočítal, že by sa mali dávať na stojato. Už sa to nedalo zmeniť a ostali tak, ako som ich robil pôvodne. Určite, ak by som ich dával na stojato, tak by sa ich tam zmestilo viac a aj ich nosnosť by sa zvýšila. Tu niečo bližšie o prekladoch. http://www.pezinske-tehelne.sk/upload...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Počuj nie sú tie preklady dlhšie keď si písal, že si robil otvor na dĺžku 2,40m a ešte +50cm po stranách? To len na okraj :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matko291 Asi som sa ja zle vyjadril prípadne si ma Ty zle pochopil. Plánoval som otvor 2,40m, lebo som chcel bránu okolo 2m a počítal som s presahom 20cm na každú stranu. Lenže potom som zistil, že preklady sú buď 2,50, alebo 2,,25 Tak som zobral ten dlhší. Čo som písal 2,20 výška a 2,40 šírka, to bola v podstate veľkosť otvoru a potom som z každej strany pristavil tie oporné stĺpy z porfixu, na ktorých je položený samotný preklad.
Odpovedať
Profilova fotka
Aha tak tie porfixi su pod celou sirkov muru ja ze len z boku
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 odporucas takyto postup aj ked je mur tehlovy? Tehla palena, poctiva zo 60rokov, ked som sekal elektriku lietali iskri :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 Neber moju odpoveď ako fundovanú radu. Ak by to bol môj dom, tak by som to robil tak isto. Tehla je určite súdržnejšia, ako môj kameň zliepaný hlinou. Ja som to rezal a sekal a stále mi vypadávali nejaké kamene a len som čakal, kedy sa odvalí kus stebny. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 Neber moju odpoveď ako fundovanú radu. Ak by to bol môj dom, tak by som to robil tak isto. Tehla je určite súdržnejšia, ako môj kameň zliepaný hlinou. Ja som to rezal a sekal a stále mi vypadávali nejaké kamene a len som čakal, kedy sa odvalí kus steny. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Tak si to teraz zhrnme aby som to pochopil. Ty si sa presekal cez múr až dnu a postavil si stĺpy z porfixu ciže stĺp bol 20x60? A až potom si búral otvor?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 foto nemáš náhodou?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 Ja som dokonca staval tie stĺpy na jednej strane na dvakrát. Lebo ako som písal, hrúbka múra je 60cm Najprv som vybúral polovicu hrúbky múra, teda 30cm do hĺbky z vonkajšej strany. a postavil som stĺp 30x20cm na pravej aj ľavej strane. Potom som to isté spravil z vnútornej strany a hore do vodorovne vysekanej drážky som položil preklady. Asi po dvoch týždňoch, keď som videl, že malta je dostatočne vytvrdnutá, tak som vysekal otvor na bránu a hneď osadil garážovú bránu. Žiaľ, fotky z tejto akcie som nerobil.
Odpovedať
Profilova fotka
Jasne a ten porfix sa v stene potom stretol. Ja chcem robiť toto isté ale ako veľký voľný prechod medzi obyvačkou a kuchyňou. 60cm múr z kameňa dal zabrať. Super zatiaľ ďakujem.
Odpovedať
Ahojte, my robíme z jednej izby, čiže z jedného okna, dve....založili sme priečku v izbe, vybúrali okno, postavili múr o hrúbke 50 cm a šírke 120 cm, dali z každej strany vystaveného múru preklady, na tie dve okná...čakáme, čo to poriadne zatvrdne a teraz otázka?....treba na toto ohlásenie drobnej stavby, či posudok statika?..ďakujem za info :-)...asi je už neskoro, že? :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?