Nosné stĺpiky

Profilova fotka
V projektovej dokumentácii mám 2 nosné stĺpiky rozmeru 250x250, ktoré sú súčasťou nosného múru až po preklad dverí (na obrázku označené S1). Nosné murivo bude tvorené porobetónom YTONG P4-500 hrúbky 250 mm. Spomínané nosné stĺpiky je podľa projektu potrebné zhotoviť z Porotherm plnej tehly hrúbky 250 mm pevnosti P35 (na stránke wienerber.sk som našiel len plnú tehlu pevnosti P20), prípadne zo železobetónu. Železobetón nechcem riešiť, preto ešte pred tým ako sa spýtam statika, ktorá varianta bude lepšia: 1. YTONG P6-650 hrúbky 250 mm 2. prvý rad na izoláciu päty muriva použijem Schoeck Novomur 240 a následne zvyšok domurujem spomínanou plnou tehlou Porotherm 3. Silka S20-2000 PDK hrúbky 250 mm (nie som si však istý, či má Silka vhodné parametre ako Ytong čo sa týka izolácie päty muriva) Staviam EPD, takže správna izolácia je veľmi dôležitá. Ďakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
z výkresu nie je vidieť, ako je pilier zaťažený, je to bodový prechod tepla v interiéri, izolačné schopnosti sú zanedbateľné, ak tam nie je rozpon viac ako 5 m aj statické požiadavky sú minimálne, môže to byť aj z Ytongu P4-500.
Odpovedať
Profilova fotka
Pripájam pôdorys prízemia, obvodové a nosné múry budú z YTONG P4-500 250 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
Na tých stĺpoch bude stáť aj strecha?
Odpovedať
Profilova fotka
@xenna Stĺpiky držia len strop, strecha nebude položená na týchto stĺpikoch.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali niečo podobné, kde na tom stĺpiku bol preklad ale aj strecha. Robili sme to zo železobetónu a zo stlpových tvárnic 250x250 mm.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Vedel by mi niekto približne povedať, aký rozdiel z hľadiska izolácie päty muriva bude ak namiesto tvárnice NOVOMUR použijem SILKU S20 ktorá má lambdu 0,76, prípadne pre prvý rad KM BETA SENDWIX s lambdou 0,36? Obvodové a nosné múry mám z YTONG P4-500 lambda 0,130.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?