Nosná priečka z časti na základe

Ahojte. Na stavbe sa mi vyskytol jeden problém. Vnútorná nosná priečka Ytong P4-500 hrúbky 300mm neleží presne nad základovým pásom a DT, ale je posunutá o 100mm. Tvárnica leží na doske hrúbky 120mm. Bude to mať nejaký zásadný vplyv na statiku? Ide o jedno podlažný bungalov s rovnou strechou a strop bude montovaný. Ďakujem za názory.
Odpovedať
Profilova fotka
Nosna priecka neexistuje!!!! priecka je priecka - je to deliaca konstrukcia . Nosne prvky v interieri su - vnutorne nosne steny.. Ake su tam DTtvarnice? rozmer? ak mate 400 mm, tak uplne v pohode. ak su 300 mm siroke .. tak by som sa snazil asi urobit kompromis a posunul len 50 mm. Neviem co to urobi s dispozickou.
Odpovedať
nie som odbornik, ale myslim si, ze aj keby ta stena bola vyosena o 20cm, doska prenesie tlak na DT a zakladovy pas a nic sa nestane. V pripade bungalovu vonkoncom.
Odpovedať
@sidewinder OK, tak teda vnútorná nosná stena ;-) DT sú 300mm a dispozíciu by to nejak zvlášť neovplyvnilo. Problém vidím len v tom, že ten múr je už previazaný s obvodovým na výšku troch radov.
Odpovedať
@zetak ja som tiež toho názoru, že ten tlak sa rozloží do dosky. Ale ani ja nie som odborník - budem to riešiť so statikom.
Odpovedať
daj potom vediet, co povedal :) mne porfixaci posunuli tvarnice o 50mm tiez, a to mam 300mm tvarnice a DT30 pod nimi (no nie tak celkom pod nimi..) lenze mnoho ludom sa vysuvaju muriva, ale tie vnutorne zostavaju na mieste nad DT, ale ak to nevadi obvodovym DT ze su muriva nad nimi posunute, tak snad nebude vadit ani vnutornym.. 12cm beton, plus kari vystuz.. to zas nieco musi preniest, len skoda ze som nevidel simulaciu ci infografiku, ako a ktory bod sa zatazuje.. taky simulacny program, aplikaciu, co zvykne byt k mostom, ze ktory pilier sa ako zatazi a tak... ale potom nam prosim napis, co ti statik povedal, pomozes mnoho ludom myslim si :D ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Podkladny beton hr. 150 mm na terene ktory ma mozno jednu sietovinu, nikto netusi ako stykovanu by som za "dosku" neprehlasoval :-). ALe ked to mas v stave ako pises, ze uz su dva rady hotovo, asi by som to neriesil a muroval. Ak tie DT-cka niesu vseliek. DT ma stienky hr. 35 mm a potom je betonove jadro. Prepojenie zalievky a stienky tvarnice je tiez otazne. Ked sa prenesie vsetka hmotnost na tuto stienku tvarnice tak ta podla mna moze "odprasknut". Pri DT by mala byt podla mna zatazovana hlavne stredna cast - liate jadro a len ciastocne samotna tvarnica.. Preto pri ZB stena by som sa nebal preniest zatazenie na hranu stenu, ale pri DT tomu az tak neverim ze to bude spolahlivo funguvat. Ale pri bungalove to asi riesim zbytocne :-) .
Odpovedať
@sidewinder som si isty, ze nemate stavebne vzdelanie. Obdobne diskutujucich v oblasti politiky nie nadarmo nalepkuju oznacenim "konspiratori". @korben pozorne pocuvajte v telefone statika, predpokladam, ze sa pri opisani problemu pousmeje.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser ked ste si isty, urcite to tak bude. "Konspiratori" - take oslovenie som este nemal. Od dnes na kazde oslovenie "dobry den pan statik (alebo ing)" od investorov a ludi na stavbe vyslovim opravu: "NIE, ja som KONSPIRAAAAATOOORRRR" :-D
Odpovedať
no neviem, či sa statik pousmial, ale bolo mi povedané, že si s tým nemám lámať hlavu. narýchlo som zbúchal aj náčrt v skicári
Odpovedať
Profilova fotka
povedal dobre..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?