Nie je nadmurovka z 3 tehál málo?

Má niekto v podkroví nadmurovku z 3 tehál? Máme v projekte, ale zdá sa mi to žalostne málo. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
záleží, aký efekt chcel dosiahnuť architekt, Ak nemohol prekročiť výšku hrebeňa strechy, mohol použiť len zvyšok priestoru. Pokiaľ som robil podkrovie, snažil som sa dosiahnuť výšku pri skosení aspoň 120cm, optimálne 150.
Odpovedať
Profilova fotka
To je fakt strasne malo. My mame tiez 1,5-1,8m podla toho kde v dome to je. Vsimla som si na katalogovych projektoch, ze mnohe domy su takto stavane, a potom sa urobi taka predmurovka a vznikne tam hluchy priestor medzi obvodovym murom a predmurovkou, co mi pride ako totalne mrhanie plochy podkrovia. Aha - este som zabudla - my sme mali tiez malu nadmurovku v projekte a proste sme si to svojvolne zvysili o 2-3 tehly sami od seba po celom obvode domu. A kedze sme to zvysili vsade, nevyzera to neprirodzene.
Odpovedať
@jan45 @miika @lienkasop Súhlasím s odpoveďami nado mnou. My máme 160 cm. Stále ide o podkrovný dom (nie dvojpodlažný, lebo taký by nám nepovolili) a pritom využívame celú plochu ako pri dvojpodlažnom. Šikmina však môže znamenať určité obmedzenia pri umiesťovaní okien a zariaďovaní, s tým sme však rátali.
Odpovedať
Norma hovorí o 160 cm min. v podkroví výška rovnej steny, ale keď chceš zdvyhnúť viac, tak Ti to zmení sklon strechy aj dĺžku krokiev, treba sa poradiť s krovármi alebo s projektantom. Zmení Ti to krov.
Odpovedať
ahoj, aj my sme mali v projekte 3 rady a zdalo sa nám to veľmi málo, tak sme dali 4 a 5 rada je veniec a je to tak akurát, máme teraz 1,6 m. Sklon strechy sme mali v projekte 40 stupňov a teraz máme 37. :-)
Odpovedať
my sme mali len 3 tehly v projekte, ale kedze nas stavbari presvedcili, ze na geberit treba vysku 120 cm, mame nakoniec 4 tehly a plus 20 cm beton. ina je ti spuer, dom sa nam zda teraz obrovsky :))
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@ferka511 Kde sa dá tá norma nájsť? My máme v projekte výšku steny u šikminy 120cm. To by bolo dobré. Ale firma nám dom postavila tak, že nebude ani meter. :-(
Odpovedať
@pernikova_chalupka Mne architekt hovoril, že nejde o normu ohľadom tých 160 cm, ale o "považuje sa", takže akoby všeobecná zhoda. My máme tiež 160 cm pod šikminou, dom je tým pádom definovaný ako s obytným podkrovím. Ak by mal 170 cm, už by sa považoval za dvojpodlažný. V podstate užívateľsky je to ale plnohodnotné podlažie. Pretože človek v. 160-175 cm sa tam normálne postaví. Nedám tam klasickú skriňu, ale priestorovo je to iné, ako keď začína šikmina v 90-110 cm.
Odpovedať
Dobrý den. Já tedy nevím jak na Slovensku, ale u nás se to řeší podle normy ČSN 73 4301. Norma ČSN 73 4301 – Obytné budovy, předepisuje výšku podkrovních místností v rodinných domcích 2,3 m a výšku stěny u šikmého stropu 1,6 m. Je tam i ustanovení, že u stávající výstavby se norma použije přiměřeně, čili já to vidím tak, že ta stěna při dodatečné vestavbě může být nižší, jak 160 cm. Takže nevím, jestli těch 120 cm není trochu mimo mormu. Málo je to naprosto jistě. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Nezabudajte este priratat vysku venca (cca 25cm a krokva min 15cm
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr My máme tiež dom definovaný ... s obytným podkrovím. Na výkresoch je 120, ja som merala, bo sa mi to nezdalo a nebude to ani ten meter. Bo ešte zateplenie... :-( @ladajaskva Ďakujem. Pátrala som po norme u nás, ale nenašla.
Odpovedať
@pernikova_chalupka Ja tiež neviem, ako to je v našej norme, takže len posúvam ďalej vyjadrenie projektanta. Neručím.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr Hej, dík. Len nechápem, keď je v projekte 120, prečo nebude ani meter. Ale to je ďalšia otázka na tú "našu" stavebnú firmu. :-(
Odpovedať
@pernikova_chalupka minimalna vyska v mieste skosenia je definovana na urovni 600 mm. @ladajaskva my mame STN 73 4301. Malo by to byt to iste ako CSN 73 4301
Odpovedať
@janvirostko a tú maximálnu máme teda definovanú - architekt hovoril zle? ďakujem čiže max. 1600 mm
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Ďakujem.
Odpovedať
@janvirostko Dobrý den. Já samozřejmě žádné normy nevlastním, protože je profesně nepotřebuji. Ty údaje jsem přepsal z článku o stavbě podkrovních místností. Nicméně mě udivuje ten propastný rozdíl 60 cm na straně jedné a 160 cm na straně druhé. Asi někde bude chyba, neboť pochybuji, že by se ty společné normy nějak zásadně od sebe vzdálily. :-( S pozravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkasop to je malinko.. od 160cm vyssie urcite.. a ked si chces dat izolaciu strechy od 40cm.. to ti vela odoberie priestoru... 160 minimum...
Odpovedať
@blacksr presna hodnota nie je definovana. Je vsak definovany pojem podkrovie, z ktoreho sa to odvodi: 1. nad tretinou podlahovej plochy musi byt sikmina. 2. vyska steny pri sikmine nesmie byt vyssia ako polovica vysky bezneho nadzemneho podlazia. Pokial tieto dve podmienky nie su splnene, tak sa uz nejedna o podkrovie ale o normalne podlazie. Cize skosenie moze zacinat aj vyssie :-) Na stavebnych uradoch sa toto az tak striktne nedodrziava. V tomto dome je vyska pod sikminou 197 cm a predsa bolo uvedene, ze sa jedna o obytne podkrovie :-) http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/j... To su uz veci, ktore su dolezite, ked treba dodrzat uzemny plan, resp. ked sa ma urcit, ci ide alebo nejde o jednoduchu stavbu atd @ladajaskva hodnota 160 cm urcite nebude ani v Cesku. @mio23 suhlasim. Na to treba davat pozor.
Odpovedať
@janvirostko Dobrý den. Jak jsem blbě koupil na síti, tak jsem velmi trapně prodal. Ono se to má zřejmě následovně : Obytné budovy 1. 2 600 mm ... obytné místnosti bytových domů, 2. 2 500 mm ... obytné místnosti rodinných domů, 3. 2 300 mm ... obytné místnosti v podkroví; místnosti se zkosenými stropy musí mít výšku min. 2 300 mm nejméně nad polovinou podlahové plochy, která je vymezena pomyslnou rovinou kolmou k rovině podlahy, protínající rovinu zkoseného stropu ve výšce 1 300 mm nad podlahou - viz obr: Takže sorry za mylné info. Doufám, že toto je už v souladu. Kdyby ne, tak si tu normu asi koupím, abych měl jasno. S pozdravem Laďa
Odpovedať
ahoj, my máme podkrovie z troch radov tehál + veniec + pomurnica . Dokopy 110 cm je výška od podlahy po začiatok sadrokartónu a pripadá mi to dostačujúce. Sklon strechy 38 stupňov. Síce ešte nebývame, ale zdá sa mi to v pohode. My sme tiež chceli dávať 4 tehly, ale máme vikierové okná a tie by boli veľmi vysoko.
Odpovedať
Ďakujem všetkým, no kým sa téma od decembra 2010 oživila tak mi sme stihli domček postaviť s 3 tehlami nadmurovky plus veniec plus pomurnica. Realny priestor nakoniec ukazal, ze tak ako je na obrázku vyššie, posudzovana plocha miestnosti je od 21-25m2 tak myslim ze to je az az.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?