Nenosné priečky - akustické vs. obyčajné

Mam dilemu. Bezny rodinny dom. Jedna rodina. Ale ci pouzit na nenosne priecky obycajny porobeton hruky 10cm, co ma Rw 37-38dB, alebo Heluz/ porotherm AKU ktory ma Rw 47dB Co zatial viem: Vyhody: 37 vs 47 decibelov, pokial su cisla realne a daju sa dosiahnut, moze to byt pekny plus okolo WC a/alebo spalne. Nevyhody: urcite vyssia pracnost pri tehle, ale nemam to vlastnymi rukami overene. a zaroven - akakolvek chyba v prevedeni a pri murovani znamena znizenie Rw dramaticky, co som pocul. tipujem teda, ze aj dvere prepustaju nejaky ten decibel a aj tie potom treba vybrat kvalitnejsie. Cenovo je to myslim rovnako, paradoxne. Ak nie AKU tehla este lacnejsia o 10c na kus. Potrebujem cca 700-800kusov. Su tazsie, ale mam na to prisposobeny strop aj zaklady. Ta pracnost, kaslat asi aj na to, zas neviem, ale snad to nebude narocne ako namalovat obraz od Picassa. Skor mi ide o ten komfort 37 vs 47 dB, ci je to v realnom svete napomocne, alebo vramci 1 rodiny zbytocne. Lebo aj ked je to 1 rodina, tipujem teda, ze splachovanie ak je WC blizko k obytnej izbe nie je ta najziadanejsia muzika, alebo ine zvuky na toalete, no mozno aj tie odizoluje 37dB Dakujem za kazdy nazor :)
Odpovedať
dali sme zvukovy sadrokarton, len v jednej vrstve, t.j. len z jednej strany. neskutocne ticho. 10dcb je dost rozdiel
Odpovedať
Profilova fotka
@weggie nieco podobne som riesil aj ja a dosiel k zaveru, ze spravne urobena SDK priecka ma vyssiu zvukovu nepriezvucnost ako tehla a to pri daleko nizssej hrubke. Okrem toho je to na svoj pomoc daleko jednoduchsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@weggie to je laboratórny výsledok, ale útlm sa dosahuje bud´sendvičom alebo hmotnosťou, sdk je sendvič, ale útlm tenkej murovanej priečky 47dB to už je sila.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to bude mozno tym, ze tie AKU tehly sa casto vyplnaju betonom :)
Odpovedať
Prave pre ten laboratorny vysledok ma to odradza, ktovie aky by som dosiahol svojpomocne doma, cize SDK by bola asi velmi zaujimava volba, vsakze ? @majkoj SDK stena je na svojpomoc jednoduchsie ako murovanie? Sice ked si vezmem, ze staci urobit presne konstrukciu, a potom len nasrobovat SDK a mam hned 1m2 namiesto 8 kusov tehal, tak je to fakt zaujimave. Len neviem, ci sa da urobit takato konstrukcia aj okolo kupelne/WC/kotolne. Pri spalni si to viem predstavit. Ale zas, pokial sa pouzije spravny SDK a zaroven spravny nater, tak by nemal byt problem ?
Odpovedať
Cisto teoreticka otazka: a co keby sa spravi na priecky stuzujuci veniec, nepomohlo by to aj akustike?
Odpovedať
@weggie nie j eproblem. trosku chce prax na tmelenie, ale ide to. mame take pricky aj okolo WC popravde ten moj takto spatne ani nevie, ci to bolo rychlejsie, skor pracnejsie oproti murovke (vzhladom na prax a pouzite pomocky), ani o mensej spine sa neda z tak hovorit. Urcite to neboli mokre procesy a ryhclejsie sa dalo z tohto dovodu postupovat. Ale celkovo +/- za jedno
Odpovedať
@marek_norway ako si predstavujes pomoc akustike vencom?
Odpovedať
Profilova fotka
@weggie z SDK mam kupelku aj technicku miestnost :). Vyhoda je v tom, ze nech cokolvek dosahas, v klude opravis :)
Odpovedať
@jan45 mna by zaujimali mozne komplikacie vyplyvajuce z roznosti tych materialov. rozna tepelna roztaznost, vlhkost od vyroby, atd. nebude to pracovat na spoji porobeton+tehla?
Odpovedať
@majkoj hm, cize vlastne vsetky mozne priecky, mozno okrem tych ktore by mali na sebe kotol, ale ko by daval na nenosnu priecku kotol... mozu byt z SDK ? hm, to si mi nasadil do hlavy chrobaka. ako laik sa trochu bojim pevnosti danej priecky, ale zas, keby to nie je pevne, tak by sa z toho nerobilo, vsakze.. boxovat do steny hadam nebudem... tak teraz fakt netusim, a cenovo nevies z hlavy ako to vychadza ? aj ked to asi zalezi od poctu hran a zlozitosti steny... no 1 tehla stoji cca 1eur, cize 90m2 priecok by ma vyslo odhadom na 600-700eur, plus nasledne omietanie.. a kedze netusim co stoji konstrukcia sama o sebe. avsak bolo by to 180m2 SDK dosiek a plus konstrukcia. le tipujem ze +- to iste, zas 150eur ma nespasi ked usetrim.
Odpovedať
@zuzka60 neviem, jeden uzivatel tu na streche tvrdil, ze ked urobil veniec na priecky tak pri pobuchani na stenu uz to nedunelo ale skor znelo tupo. Ale to asi pomoze len pri narazoch na stenu...neviem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to znacne drahsie ako aj pracnejsie. Neidu na lepidlo ale na maltove lozko. Ked sa to nespravi uplne presne, tak je ako bezna 11.5ka....
Odpovedať
@marek_norway aha, takto ! no, takto to zatazi, cize lepsie tlmi naraz. ale autorovi skor ide o "bezne" prestupy zvuku
Odpovedať
@weggie cena ti tu az tak neorzhoduje, do 10e/m2 koplet sa zmestis (svojpomoc)
Odpovedať
Profilova fotka
@igor_k majú podobné objemové zmeny z tep. rozťažnosti, je tam rozdielna vlhkosť ale omietka to vyrovná navlhčením, fakt je, že ak sa stavia rýchlo, obvodové steny z porobetónu majú tendenciu zmaršťovať sa viac, ale priečky sú trenké.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Tiež rozmýšlam obycajne tehlove priečky alebo tie aku. Aku 11,5 vychadzaju rovnako ako 14 obycajné. Pri 14 obycajných 43 dB, pri aku 11,5 - 47 dB, Tehly aku maju menej dier, ako klasická tehlová priečkovka. Co može byť aj výhoda pri kotvení. Zamýšlam sa nad drážkami pre rozvody. Ale vyzerá, že ta 11,5 je asi lepšia volba. Nemate niekto skúsenosť ?
Odpovedať
S tymi tehlami skusenosti nemám. Ale zo skúsenosti by som určite dával priečky s čo najväčším zvukovým útlmom.
Odpovedať
My sme urobili priečky zo SDK. Izby 2x2 SDK na stenu 10cm profil a vata. (tzn 15cm hrúbka). V kúpeľni a kuchyni som dal fermacell kvôli nosnosti. Počuť je najviac cez dvere (siko dvere).
Odpovedať

Odpovedať
Ano cez dvere ide zvik najviac a moze byt cena aj 250e proste su tenke..
Odpovedať
@charles91 okrem dveri ktore uz spominali (maju aj 20dB) je velka otazka ako budes viest vodu/odpad. Pokial das 11,5 tehlu a budes do toho chciet schovat 7cm potrubie ostane ti 3cm tehly co je nic. Ak to das slabsim majstrom tak ti potrubie bude vychadzat na druhej strane steny, lebo zasekat do tak tenkej steny aby sa nerozpadla nie je lahke. V takom pripade mozes zabudnut aj na 20dB.
Odpovedať
@svetlo1 V mieste, kde bude potrubie dám 14. Ale na oddelenie izieb dám asi klasickú 11,5 , alebo aku 11,5.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?