Nazor alebo skusenosti s tehlou Heluz family 2in1 44cm

Profilova fotka
Chceli by sme stavat z tejto tehly, pretoze sa nam paci myslienka zeby sme v buducnosti nemuseli uz zateplovat, taktiez stavba vraj nemusi vymrznut a teda by sa nam mohol skratit cas vystavby. Pomohli by nam hlavne nazory ludi ktori maju stouto tehlou skusenosti, ci sa to za tu cenu vyssiu oplati :) Dakujeme
Odpovedať
1
2
kto sa obetuje ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
Snad niekto ano :)
Odpovedať
@dobraponuka Bol som zástanca len tehlovej stavby bez zateplenia. Po zvažovaní, študovaní a neviem čo ešte nakoniec staviame dom z tehly a ideme zatepliť. Môj názor je, že si treba dať spraviť ponuku na uvedenú tehlu a na napr. 30 cm tehlu z Porothermu alebo aj z Heluzu. Rozdiel bude značný a podľa mňa aj so zateplením to bude lacnejšie riešenie. Navyše čo je nevýhoda tehly podľa mňa, že pri murovaní môže vzniknúť dosť veľa slabších miest, ktoré človek môže prehliadnuť. To zateplenie ich značne eliminuje. Iba taký jednoduchý prepočet podľa cien z internetových stavebnín: Heluz 44 2in1 cena 4,21€/kus, spotreba 16 ks/m2, tzn. 1 m2 = 67,36 € Heluz family 30 brúsená, najdrahšia cena 1,61 €/kus, spotreba 16 ks/m2, tzn. 1 m2 = 25,76 € Ceny sú orientačné záleží od konkrétnej ponuky. Nech ma tu hlavne nikto nechytá za slovíčka. Rozdiel 41,6 €/ m2 - ten rozdiel myslím, že stojí na zamyslenie. Ceny zateplenia sa tu už rozoberali, ale myslím do 27€/m2 so všetkým a nepohneš prstom by malo byť reálne. Ušetrené 14,6 €/ m2. Takže myšlienka fajn, ale či to stojí za to.
Odpovedať
Profilova fotka
@dobraponuka chcel Vám naznačiť, že táto téme sa tu opakuje stále. Ale ani ja to neviem vyhľadávať, tak to stručne popíšem. Ak chcete stavať teraz, k projektu treba energetický certifikát. Tam sa určuje,koľko tepla potrebujete podľa tepelných strát a tie sú podmienené izolačnými schopnosťami použitého materiálu. Murivo by malo mať min.tep. odpor 4,4, jednotky ani nevypisujem. HF2in1 má deklarovanú hodnotu okolo 8, vyhovuje aj zvýšenej požiadavke 6,5 pre pasívne domy. Ale pozrite si aj cenu a cenu izolácie s iným murivom.
Odpovedať
Nechapem co sa vam paci na myslienke nezateplovat? Ze miniete viac penazi na obvodove steny bez zateplenia ako keby ste kupili tensie murivo a zateplili ho? A este aj podlahovu plochu budete mat v pripade varianty so zateplenim vacsiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Nezateplovat z toho dôvodu, ze najlacnejsie je zateplenie z polystyrenu ale toto zateplenie vydrzi vraj cca 30 rokov, a potom ine druhy zateplenia na dlhsiu zivotnost su teda tiez ovela drahsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus Dakujeme za nazor a info, je to fakt na zamyslenie. Keby sme sa mohli rozhodnut na materialy az potom ked budeme mat hotove projekty, ze by sme si dali vypracovat rôzne cenove ponuky, lenze mi to potrebujeme vediet uz teraz do projektov aby nam potom sedeli mierky a pod. Vsteko ma asi aj svoje pre ale aj svoje proti a teda je tazko si vybrat to najlepsie.
Odpovedať
@dobraponuka k tej zivotnosti polystyrenu: http://www.svepomoci.cz/podklady/3193...
Odpovedať
@dobraponuka ak si proti zateplovaniu, skus pozriet termalica T300 40cm hrubka vyde stvorak 27,47 a normu splnis R-5,3
Odpovedať
@dobraponuka Na nezateplenú tehlu musia ísť dva hrubé omietky, to nie je lacné.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Dakujem, tak toto tiez pomohlo k rozhodovaniu.
Odpovedať
@gashtaan @dobraponuka http://www.modrastrecha.sk/blog/disku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Este by nam teda pomohol nazor na tehlu Heluz 2v1, ci sa ju oplati pouzit iba ak by sme chceli mat pasivny dom a ak teda nechcema mat tak su to vyhodene peniaze?
Odpovedať
@dobraponuka chcete ozaj pasívny dom? Väčšina ľudí čo chce a má pasívny dom uvažuje so skladbou steny, čo najtenši nosný systém a adekvátne zateplit. Vytvoriť nepriedušny dom s riadeným vetranim. To len tehlou bez zateplenia aj keď je to 44 2in1 je ťažšie a drahšie splniť. A za ten cenový rozdiel ak nechcete dať polys dajte min. vlnu. A aj keď píšete, že v tom chcete mať jasno pred projektom, tak by to stalo za zváženie sa porozpravat aj s projektantom.
Odpovedať
Profilova fotka
Nasa prijektantka sa bohuzial zatial nestretla s touto tehlou ale zistuje nam vsetko mozne, paci sa jej to len sme chceli pohladovy beton a vtomto pripade nam to neodporuca kombinovat, tehlu s betónom, vraj by nam to popraskalo. Pasivny domcek praaveze nechceme, teda kvôli financiam ktore nato neme. Dost nas ale prekvapilo porovnanie cien v inernetovych stavebninách, ze Ytong vychadza na kus drahsie ako tehla rovnakej velkosti alebo s podobnymi vlastnostami. Cize asi len ostaneme pri tej tehle.
Odpovedať
@dobraponuka akurat ze tehlu pocitaj x16 a ytong x6,7 a budes v obraze co stoji stvorak
Odpovedať
Profilova fotka
@kavar jasne, jasne chapem, uz mame dneska ztoho plnu hlavu ale postupne sa dostavame dalej. Dakujem za info
Odpovedať
Profilova fotka
@dobraponuka ehm a je ti jasne ze v tej tehle je polystyren, ktoremu tak neveris ? :)
Odpovedať
@dobraponuka pasívny domček nechceme kvôli financiam, ale dáme tehlu, ktorá je drahsia ako murivo na pasív. :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus Ale tak jasne ze nechceme setrit na vsetkom. Co nemôzeme uz nikdy vymenit tak preco do toho nezainvestovat. Aj sa dost casto pise, ze ludia setria od zaciatku na hrubej stavbe a co by sa nemalo. Nerozumieme sa vela tomu, tak preto sme si pytali nazor. Zatial sme sa zhodli ze ostaneme pri tehle Heluz ale nie 2v1 pretoze ta sa pouziva fakt hlavne na pasivne domceky, cize asi sa rozhodneme iba pre heluz Family 44 ak som si to dobre zapamätala. Ta je bez polystyrenu a je lacnejsia, a pouziva sa na nizkoenergeticke domy. Tak nam toto zatial vyslo ako take stredne riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Nie, to nieje zeby sme polystyrenu neverili, len ze ak by trebalo o niekolko rokov polystyren vymenit, tak je jednoduchsie asi ho dat rovno na stenu ako davat este ten stary dole, teda to je len nas laicky pohlad :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus vsimla som si ze stavate tiez z tehly, môzem sa opytat pre aku ste sa rozhodli? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@dobraponuka a co je na tom jednoduchsie ? Za ten rozdiel v cene tehly ti to majster spravi sam a ty mozes sediet pri nom v kresle a pozerat sa ako mu to ide :)
Odpovedať
@dobraponuka daj 38ku tehlu a zatepli 15kou... Nezateplovat je hlupost, kedze miesta ako vence su brutalne tepelne mosty... Ked nedas zateplenie, tak veniec ti to cele bude brutalne prechladzovat. A ta 38ka je fakt dobra... Da sa do nej kadeco schovat, nieje prilis velka ani tazka... Ja z nej staviam a nevidim ziaden problem.
Odpovedať
@dobraponuka Vy ste zivym prikladom, preco este stale tehlarne a výrobcovia tvarnic dokazu predavat taketo siroke murovane tvarnice, aj ked to absolutne nie je rentabilne. Cim idete kurit? Uplne zakladna a prioritna otazka. Elektrinou ci plynom? Rovno si tu tehlu skrtnite, bez zateplenia to bude nevyhodne. Pokial drevom, ok, ale aj tak vas bude po cely cas niekde hlodat otazka, zataplit dotatocne, ci nie? A takato hruba tehla uz potrebuje minimalne 15cm izolacie, cim sa dostavate na sirku muru 60cm. To sa docela hodi, ak idete stavat niekde pobliz strelnice pre tanky. A aj tak nedosiahnete taky tepelny odpor a stabilitu, ako keby ste si teraz dali povedzme 30cm tehlu a na to 20cm izolacie. A za lacnejsie. Neprekryjete dokonale tepelne mosty pri prekladoch a vencoch. A navyse, ako tu uz zaznelo, fasada sa Vam bez zateplenia, len na holu tehlu riadne predrazi, nakolko, aj tak to budete musiet vyrovnat hrubou omietkou.
Odpovedať
@dobraponuka Tu nemáte čo riešiť :) To, že EPS po 30 rokoch treba meniť je blud ... Žiadny relevantný dôkaz o tom nie je a hore máte link, že EPS po 25 rokoch bolo absolútne bezproblémové ... Pistikus Vám dal hore krásny príklad, ja ho teda doplním o zateplenie ... Heluz 44 2v1 = 67.36 Eur za m2. Tepelný odpor R takejto steny je 7,84 (tu platí, čím väčši je R, tým viac stena izoluje) Heluz 30 family = 25,76 Eur za m2.Tepelná odpor R takejto steny je 3,78. Takže aby ste dosiahli tepelný odpor 44 2v1, potrebujete ešte niekde dohnať 4,06. Na to slúži EPS. Napríklad Isover eps 70 Greywall má v hrúbke 130 mm R 4,15. Predáva sa však buď 120 alebo 140 mm. Tak buchnime sa po vačku, dajme 140 tku ktorá má R 4,5. Ak teda na Heluz 30 family dáte Isover 140 mm výsledné R bude 8,28 čo je o 0,44 viac ako v prípade Heluz 44 2v1. Cena Isover EPS 140 mm Greywall je 7,56 Eur na m2. Takže poďme opäť k cene. Heluz 44 2v1 s R 7,84 stojí 67,36 Eur na m2 Heluz 30 family s EPS Isover 140 mm greywall stojí 33,32 Eur na m2. Hrúbka stien bude v oboch prípadoch rovnaká, teda 44 cm. Rozdiel je v tom, že pri 2.1 potrebujete mať celých 44 cm na základoch, kdezto pri 30 cm tehla + 14 cm EPS máte na základoch len tých 30 cm. Ak by ste mali taký bežný bungalov, dajme tomu 10 x 14 metra tak by ste mali celkovo 48metrov obvodových stien. Na 1 m by ste oproti 30 cm variante strácala 14 centimetrov. V praxi by ste teda pri variante s 30 CM tehlou a 14 CM EPS mali o 6,72 m2 viac uzitkovej plochy alebo o 6,72 m2 menšie základy :) Ak by som použil priemernú cenu nákladov za základy 75 Eur / m2 tak by ste s 30 tkou ušetrili na základoch cca 500 Eur. Čo sa týka samotnej realizácie, k EPS potrebujete ešte lepidlo (alebo penu) + ak by ste moc chceli aj kotvenie, ale to sa dnes už dávať nemusí a dávajú ho napr len na rohy budov. Vonkajšiu fasádnu omietku by ste robili tak ako tak s tým rozdielom, že na rovné EPS sa robí oveľa ľahšie s menšou spotrebou materiálu ako priamo na tehlu. Takže ešte musíte zaplatiť len samotné nalepenie EPS , tj práca plus lepidlo a prípadné kotvenie a samozrejme lišty. Toto nemôže stáť viac ako 5 Eur, aj keď aj to som prehnal ... Takže pri Heluz 44 2v1 zaplatíte za 1m2 o cca 29 Eur viac ako pri tom, čo som Vám vyššie uviedol. Na peniaze si to lahko prepočítate podla projektu, ale keby sa jednalo napríklad o 120 metrov takejto plochy, tak je to cca 3480 Eur von oknom + cca 500 Eur za tie základy. Takže 4 tis. Eur. Oplatí sa Vám vôbec ešte rozmýšlať ? Celý výpočet berte ako orientačný, chápem, že na tehlu 2v1 môžete dostať zlavu, no tú dostanete aj na tú 30 tku a aj na ten EPS ... Základy môžu stáť 75 Eur za meter, môžu stáť aj 60 a možno keď je dom vo svahu budú stáť 100 ... Ide len o názornú ukážku.
Odpovedať
@joshuagrey Strašne kecáš. Všetci čo stavajú zo širokých tvárnic sú podľa teba hlupáci? Užšie tehly sú hustejšie kvôli únosnosti, horšie izolujú a preto potrebujú na seba veľa izolácie. Tvoja stena je predražená a problémová.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Dakujem za rozpisanie, ukazem to manzelovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk Dakujeme za nazor, zvazime to a aj s nasou projektantkou, ktora nam dala par dni na premyslenie.
Odpovedať
Dnes je moderne stavat z obvodovych murov 25-30cm (porobeton alebo tehla) a na to +- 20cm polystyrenu. Momentalne to je najlepsia kombinacia a cas ukaze ;-) Zateplena tehla sa moze dat i 10cm mimo zakladovu dosku a plynule sa previaze s perimetrom.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?